Cum şi-a schimbat Voiculescu părerea despre fondurile europene în câteva luni: „Când s-a rezolvat vreodată o problemă serioasă doar cu nişte bani în plus?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii. FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

În urmă cu câteva luni, Vlad Voiculescu critica ferm politicienii care vedeau rezolvarea problemelor ţării în fondurile europene, în loc să găsească soluţii din interior. Ultimele zile arată reevaluarea situaţiei, după ce Guvernul a adoptat un memorandum care urgentează alocarea a 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale, pe care Vlad Voiculescu îl consideră o investiţie „absolut necesară”.

Înainte să ocupe funcţia de ministru al Sănătăţii în guvernul Cîţu, Vlad Voiculescu scria, în noiembrie 2020, că fondurile europene reprezintă un soi de „panaceu” pentru orice problemă în discursurile politice, lucru care „îl scoate din minţi”. Voiculescu spunea că  în loc să aducă schimbări prin transparenţă, depolitizare şi reforma administraţiei, pentru a rezolva probleme precum autostrăzile, situaţia spitalelor sau educaţia, politicienii se bazează doar pe ajutorul european.

„Un lucru care mă scoate din minţi este cum „fondurile europene” sunt dintr-o dată panaceul pentru orice problemă a ţării în discursul politicienilor din partidele vechi.

Practic ei nu vor să se schimbe nimic. Nu transparenţă, nu depolitizare, nu reforma administraţiei. E totul ok aşa cum e, ei vor doar să fie lumea liniştită şi să îi voteze că uite... vin fondurile de la Bruxelles:

Autostrăzi? 

- sigur, pe fonduri europene!

Spitale? 

- clar, pe fonduri europene!

Revigorare Institutul Cantacuzino?

- fonduri europene!

Educaţie?

- fonduri europene!

Acuma... spuneţi şi voi... când s-a rezolvat vreodată vreo problemă serioasă doar cu nişte bani în plus? În viaţa privată sau în viaţa unei societăţi.” scria, în noiembrie 2020, Vlad Voiculescu pe Facebook.

Făcând referire la cum au fost gestionate în trecut fondurile europene, actualul ministru al Sănătăţii a mai spus că acestea sunt precum „bunăvoinţa unui văr din Spania”, ajutor pe care îl primim degeaba dacă „ăsta micu a făcut party (n.r. petrecere) din ei”, scria ministrul Sănătăţii când USR-PLUS nu era la guvernare. 

„E ca şi cum copilul nu se mai ţine de şcoală şi e în pericol să nu treacă clasa nici măcar în toamnă şi tu îţi închipui că totul se rezolvă prin bunăvoinţa unui văr din Spania. Apăi trebuie să ştii ce faci cu copilul peste vară, ce meditator(i) îi găseşti, cât te costă, să vezi dacă văru’ e de acord să finanţeze şi da... trebuie şi copilul să vrea. Că vorba aia: i-a mai dat şi altă dată şi ăsta micu a făcut party de ei...” completa Vlad Voiculescu.

Zilele acestea, însă, opiniile lui Vlad Voiculescu s-au schimbat. Guvernul a aprobat miercuri un memorandum pentru alocarea a 50 de milioane de euro din fonduri europene pentru creşterea siguranţei pacienţilor în spitale. Planul a fost propus chiar de Ministerul Sănătăţii, împreună cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Este o investiţie în infrastructura spitalicească absolut necesară şi urgentă pentru creşterea siguranţei pacienţilor, care vine să repare investiţii inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro fonduri europene pe care îi alocăm unităţilor spitaliceşti pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România”, a spus ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu.

Memorandumul cuprinde aspecte cu privire la „aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică, inclusiv a sistemelor de supraveghere şi control a acestor instalaţii şi a sistemelor de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi a altor investiţii necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport COVID din sistemul sanitar de stat”, arată un comunicat de presă transmis de Guvern.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite