Cozmin Guşă: Întâlnirea dintre Iohannis şi Trump a fost senzaţională şi va rămâne în istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul politic Cozmin Guşă a declarat, la Realitatea TV, că vizita lui Klaus Iohannis la Casa Albă intră în categoria întâlnirilor istorice şi a precizat despre conferinţa de presă că a fost „senzaţională”.

Cozmin Guşă a descris conferinţa de presă dintre Iohannis şi Trump ca fiind „senzaţională”, argumentând că ambii au avut intervenţii în contexte cu lupte politice „pe muchie de cuţit”.

Între Trump şi Iohannis „s-a consolidat o chimie”

Mai departe, consultantul a vorbit despre cele „trei picioare care susţin o masă a colabărării” dintre cele două state. „Prima situaţie: Toată lumea a văzut doi oameni, un american, preşedinte al SUA şi un român, preşedinte al României, care au origine comună, ambii au origine germană. Este un detaliu, un prim punct care nu o să scape al geopoliticienilor sau comentatorilor care sunt foarte atenţi la detalii” a adăugat Cozmin Guşă. Potrivit acestuia, originea comună a celor doi reprezntă un liant important pentru „chimia care s-a consolidat între ei”.

Al doilea lucru care i-a atras atenţia consultantului a fost bătaia pe umăr din partea lui Trump, „ca pe un tovarăs de luptă, ca pe cineva pe care să te bazezi”. Acesta a punctat că gestul este al doilea indiciu ca că între cei doi „se petrece ceva”. 

Cozmin Guşă a subliniat că al treilea element al relaţiei cu Statele Unite s-a dovedit a fi „engleza impecabilă” pe care peşedintele României a dovedit-o în faţa jurnaliştilor. „O engleză pe care niciun preşedinte al României nu a mai avut-o şi care scârţie la foarte mulţi diplomaţi, dar care prezentată pe peluza de la Casa Albă, în interacţiune cu preşedintele Statelor Unite sau cu jurnaliştii americani (...) este un element care va şoca pozitiv lumea presei internaţionale” a mai spus consultantul. 

Acesta a fost momentul în care s-a reînoit parteneriatul strategic dintre România şi SUA

În continuare, Cozmin Guşă a făcut referire la conţinutul discursului lui Iohannis, pe care l-a etichetat drept „consolidat” şi „relaxat”. De asemenea, acesta a precizat că atunci când Trump a vorbit despre Europa a fost foarte elogiativ la adresa lui Iohannis, în timp ce atunci când preşedintele României a discutat despre Uniune „a fost evident că s-a oferit, în numele României, să fie reprezentant al atlantismului în interiorul UE”.

Consultantul a mai explicat că folosirea acestei întâlniri cu un partener din NATO pentru a discuta despre terorism sugerează mai multe lucruri şi că „acest element comun” va consolida poziţia României în NATO şi UE. Totodată, conform acestuia, Statele Unite încearcă să pregătească statul nostru pentru un război „care are ca ingredient principal terorismul” dar şi un război geopolitic unde lupta se dă prin intermediul contractelor.

„Această conferintă de presă care a fost mult exagerată la modul care avantajează România, atât ca organizare, cât şi ca durată şi ca mesaje care s-au transmis acolo, practic a pus România pe o orbită geopolitică unde eu nu credeam că România mai are portanţa să reziste” a mai declarat Guşă. Acesta din urmă a mai adăugat că SUA; prin vocea lui Trump, a transmis că România este importantă şi că cei doi lideri politici au prezentat publicului doar aproximativ 30% din ce au discutat.

În încheiere, consultantul a menţionat că vizita de la Washington încă nu s-a încheiat, şi că Trump, care nu este obişnuit să fie politicos, a fost foarte curtenitor cu Iohannis. „Este într-adevăr o seară istorică” a conchis Guşă.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite