Comisia de revizuire a Constituţiei discută astăzi amendamentele CSM: Magistraţii nu pot fi traşi la răspundere de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia pentru revizuirea Constituţiei s-a întrunit astăzi pentru a discuta amendamentele trimise de Consiliul Superior al Magistraturii, care vizează puterea judecătorească. parlamentarii au adoptat un amendament prin care, orice cetăţean este obligat să se prezinte în faţa Parlamentului, însă fără a se încălca separaţia puterilor în stat.

UPDATE Şedinţa s-a încheiat.

UPDATE Numărul membrilor CSM a fost mărit de la 19 la 21, diferenţa de doi judecători constând în alţi doi reprezentanţi ai societăţii civile. Totodată, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit.

UPDATE Durata mandatului membrilor CSM a fost scurtat de la 6 la 4 ani.

UPDATE Comisia a mai adoptat un amendament la Art. 126, care prevede că "organizarea şi funcţionarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se stabilesc prin lege proprie."

UPDATE Numărul necesar de semnături din partea cetăţenilor, pentru declanşarea unui referendum, a fost redus de la 20.000 la 10.000.

Astfel, articlolul Art. 90, alin.(2), arată: "Cetăţenii care iniţiază organizarea referendumului trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 10.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative."

UPDATE Comisia a adoptat , la propunerea UDMR, următorul amendament la Art.72: "Deputaţii şi senatorii nu pot fi perchezitionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor."

Astfel, amendamentul elimină prevederea adoptată anterior, potrivit căreia "Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie". 

UPDATE Comisia a modificat articolul 64, care stipula că orice persoană este obligată să dea explicaţii parlamentului. Astfe, noua formulare prevede:

Art.64.- (41): Orice persoană de drept public, orice persoană juridică privată şi orice persoană fizică are obligaţia de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare, în urma invitaţiei scrise primite din partea acesteia, cu respectarea principiului separaţiei puterilor în stat. Activitatea comisiei parlamentare nu se poate substitui organelor judiciare.

 Parlamentarii au revenit la articolul referitor la discriminare, senatorul PNL Tudor Chiuariu  propunând ca articolul în vigoare să fie completat cu sintagma "sau orice altă situaţie"

Art.4.- (2) România este patria comună şi indivizibilă a tuturor cetăţenilor săi. Orice discriminare bazată pe sex, culoare, origine etnică sau socială, trăsătură genetică, limbă, credinţă sau religie, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă sau orice alta situaţie este interzisă.

UPDATE Au început dezbaterile. Şedinţa este condusă de vicepreşedintele Comisiei, Ioan Chelaru, senator PSD, în absenţa preşedintelui Crin Antonescu, plecat într-o vizită de lucru în Croaţia.

Ioan Chelaru a anunţat că votul din plenul Senatului, în calitatea de primă cameră legislativă, pentru proiectul de revizuire a Constituţiei ar putea fi amânat până în sesiunea parlamentară din toamnă.

"Totul depinde de cât de repede primim observaţiile de la CCR. Dacă termenul va fi mai scurt de 10 zile, este posibil să discutăm proiectul  în această sesiune, dacă nu, în sesiunea din toamnă. În două luni de zile, proiectul va putea fi suspus discuţiilor. Ne-am fi dorit să intre măcar la una din Camere, dacă nu,  în toamnă vom dezbate proiectul la Senat", a spus Chelaru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite