Cioloş vrea să vină luni în Parlament pentru a lansa public dezbaterea referitoare la reforma administraţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul intenţionează să lanseze în dezbatere, în perioada următoare, principiile de reformă în administraţia publică, urmând ca în iunie, după alegerile locale, să prezinte un pachet de reforme în acest domeniu, a anunţat, marţi, premierul Dacian Cioloş. Liderul de la Palatul Victoria ar vrea ca începerea dezbaterile să aibă loc de luni când acesta intenţionează să participe la şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor.

„Intenţia mea este chiar să merg săptămâna viitoare, luni, în Parlament, în Camera Deputaţilor, în care să lansăm dezbaterea, să vin acolo cu câteva idei pe care le avem legate de reforma administraţiei. Cert este că vrem să abordăm partea de reformă a statutului funcţionarului public, să clarificăm aspecte legate de statutul funcţionarului public şi la nivel central, şi la nivel local. Obiectivul nostru ar fi să mergem spre competenţă, transparenţă şi profesionalism atât în procesul de recrutare a funcţionarilor publici, cât şi în procesul de evoluţie a carierei lor. Să recâştigăm încrederea în faptul că funcţionarul public lucrează în interesul cetăţeanului, în primul rând, şi că nu trebuie să depindă pe ascuns de politic“, a declarat Cioloş la întâlnirea cu reprezentanţii Asociaţiei Oraşelor din România, potrivit Agerpres. 

Premierul a adăugat că ia în considerarea organizarea de concururi naţionale de recrutare pentru a intra în funcţiile publice. „Ideea ar fi (...) să avem, pe de o parte, un concurs naţional de recrutare pentru a intra în funcţia publică, unde să existe nişte reguli de bază, nişte competenţe de bază care să fie pentru toţi funcţionarii, indiferent unde lucrează, şi, o dată ce au trecut prin filtrul unui concurs naţional de selecţie, să aveţi posibilitatea dumneavoastră, ca şefi ierarhici, ca şefi ai administraţiei, să vă recrutaţi oamenii pe care îi consideraţi cei mai adaptaţi pe posturile pe care aveţi nevoie", a adăugat Dacian Cioloş.

Dezbaterea pe principiile reformei administraţiei se va desfăşura în aprilie şi mai, urmând ca în iunie, după alegerile locale, să fie prezentate concluziile pachetul de reforme.

Dîncu vrea cursuri speciale pentru prefecţi şi primari

La rândul său,  Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Vasile Dîncu, a declarat, marţi, în cadrul unei şedinţe a Comisiei de administraţie  a CVamerei Deputaţilor că aceia care lucrează în administraţia publică, inclusiv primarii sau prefecţii, trebuie să participe la un sistem de formare specifică funcţiei.

„Strategia de formare a funcţiei publice pe care o avem în acest moment în vedere (...) are mai multe principii care sunt legate de formarea continuă şi formarea specifică sau recrutarea în sistemul administraţiei. Unul din principiile noastre cele mai importante este ca, indiferent de modul în care cineva ajunge să lucreze în administraţia publică, prin alegeri, prin desemnare de către un partid politic sau prin concurs, trebuie să participe la un sistem de formare pentru orice funcţie publică. Ne gândim şi în cazul prefecţilor. Indiferent dacă ei vor fi numiţi politic, să zicem, ei nu pot să fie numiţi politic pur şi simplu fără să aibă un curs de pregătire prealabilă pentru această funcţie", a declarat Dîncu, la Palatul Parlamentului, menţionând că această strategie va fi prezentată în perioada următoare la Comisia pentru administraţie din Camera Deputaţilor, potrivit News.ro

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite