Victor Ponta a demisionat. Ce trebuie să facă acum Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu demisia premierului Victor Ponta, întreg Guvernul este automat demis. Până la formarea unui nou Guvern, Executivul va fi condus de un premier interimar, numit de preşedintele Klaus Iohannis. Actuala coaliţie de guvernare se întâlneşte astăzi pentru a decide înlocuitorul temporar a lui Ponta.

Premierul Victor Ponta a anunţat că îşi depune mandatul şi că speră că demisia guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă.

„Am obligaţia să constat supărarea legitimă care există în cadrul societăţii şi dorinţa din nou legitimă de a avea responsabilităţi mai mari decât cele ale patronilor de la firma respectivă. Oamenii simt nevoia de mai mult şi ar fi o mare greşeală din partea mea să ignor acest lucru. Nu vreau şi nu cred că este corect să las această responsabilitate nici în seama celor care au fost în teren, nici pe seama primarilor, secretarilor de stat, miniştrilor, sunt gata să fac eu acest gest pe care o parte importantă din societate îl aşteaptă şi evident, începând cu ziua de astăzi îmi depun mandatul de prim-ministru, implicit, şi al Guvernului României şi fac acest lucru pentru că în anii în care am făcut politică, rezist la orice bătălie cu adversarii politici, niciodată însă nu mă bat cu oamenii şi cred că ar fi o mare greşeală şi cred că am avea toţi de suferit“, a spus premierul Victor Ponta.

Victor Ponta a demisionat. Cabinetul, demis

Potrivit Constituţiei, odată cu demisia premierului Victor Ponta, întreg Cabinetul este demis. Potrivit Legii 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, „preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern“.

Potrivit articolului 110 al Constituţiei, Guvernul al cărui mandat a încetat prim demisia prim-ministrului "îndeplineşte numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern".

În urma demisiei prim-ministrului Emil Boc din 2012, preşedintele Traian Băsescu l-a numit premier interimar pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. Ulterior, a fost format Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a anunţat miercuri dimineaţă că premierul Victor Ponta a demisionat. La ora 13.00, liderul PSD a convocat coaliţia de guvernare în care se va decide dacă actuala majoritate mai funcţionează în Parlament şi fără Victor Ponta. Liviu Dragnea n-a spus nimic despre o eventuală demisie a vicepremierului Gabriel Oprea, nici dacă PSD e dispus să rămână în alianţă cu UNPR.

Mai multe ştiri despre demisia Guvernului 

Noul Guvern, în formare. Mircea Duşa, propus de PSD premier interimar. PNL cere alegeri anticipate

Victor Ponta a demisionat. Ce trebuie să facă acum Klaus Iohannis

Victor Ponta a demisionat. PNL cere alegeri anticipate. Blaga: acesta este mandatul cu care vom merge la Cotroceni

Reacţii la demisia lui Victor Ponta. Traian Băsescu: „Este un mare cadou pentru România“

De ce a demisionat Victor Ponta: „Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat“

Victor Ponta a demisionat. Mesajul românilor din SUA: Nu mai tăceti, nu mai plecaţi capul, nu mai închideţi ochii!

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează şi ce spune Constituţia

Demisia premierului Victor Ponta a făcut înconjurul lumii

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite