Care e raportul de forţe PNL-PDL la candidaturi în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vechii membri ai PDL au fost lăsaţi în afara jocului, după ce şase din şapte candidaţi pentru primăriile Capitalei au fost desemnaţi politicieni din vechiul PNL. Pe de altă parte, singurul PDL-ist intrat în cursă, Alexandru Nazare la Sectorul 1, are şi cele mai mari şanse să câştige.

Liberalii au spus în repetate rânduri încă de la fuzionarea celor două partide, PNL şi PDL, că la alegerile locale candidaţii nu vor fi aleşi dintr-o parte sau alta, ci se va merge pe un raport echilibrat al celor două forţe care formează noul PNL. Candidaturile pentru primăriile Capitalei arată un lucru total diferit, PDL-ul a fost pus la colţ, în timp ce vechii liberali au oameni pentru aproape toate primăriile de sector şi pentru Primăria Generală.

În cursa pentru Primăria Generală niciun nume greu din fostul PDL nu s-a înscris.  În competiţia internă doar deputatul Costică Canacheu, vechi democrat-liberal,  şi-a manifestat intenţia, însă nu a făcut niciun efort pentru primi şansa de a fi liberalul desemnat pentru Capitală.  În cele din urmă, după ce mult timp Cristian Buşoi a fost văzut drept primă opţiune, PNL  a hotărât că e mai bine să încerce varianta Ludovic Orban pentru Capitală. Fost ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu şi fost viceprimar General al Capitalei în perioada 2004-2007, acesta e unul din cei mai vocali liberali, de fiecare dată criticând politica de alianţe a partidului său.

Cursa internă pentru Primăria Sectorului 1 a fost câştigată de Alexandru Nazare, politician venit din aripa PDL. Fost ministru al Transporturilor în Guvernul Ungureanu, Nazare a fost propus candidat în defavoarea deputatei Diana Tuşa, politician care îşi manifestase intenţia de a candida în acest sector de peste un an. Mai mult, Tuşa a stat mai bine în sondaje, dar votul politic şi dorinţa aripii Blaga de a-l desemna pe Nazare a dus la impunerea celui din urmă pentru Primăria de Sector.

Toţi oamenii PNL

La Sectorul 2, organizaţie condusă de Anca Boagiu, s-a încercat mult timp găsirea unui candidat provenit din fostul PDL. Până la urmă, cu toate că Boagiu s-a opus, deputatul Dan Cristian Popescu a fost propus candidat al PNL pentru Sectorul 2, primărie care înaintea de arestarea lui Neculai Onţanu era ca şi câştigată de candidatul UNPR. Calculele s-au refăcut şi liberalii pot avea o şansă, chiar dacă foarte mică, pentru câştigarea acestui sector.

La Sectorul 3 sunt cele mai multe probleme. Fie că vorbim de foşti membri PDL sau de vechii liberali, toţi „greii” din PNL au fugit de asumarea răspunderii. Nume ca Sulfina Barbu sau Eugen Nicolăescu au fost avansate, dar până la urma s-a ajuns la desemnarea necunoscutului Florin Ştefan Vasile, care, paradoxal, este consilier al primarului Sectorului 4. Varianta Vasile a fost propusă de liderul Organizaţiei de la PNL Sector 3, Florin Alexe, optându-se pentru alegerea unui liberal, nu pentru un fost membru PDL.

Primarul general interimar, candidat la Sectorul 4

Candidatul PNL la Sectorul 4, Răzvan Sava, a fost una din marile dorinţe ale aripii liberale din conducerea partidului. Odată cu alegerea sa ca primar interimar al Capitalei, Sava i-a luat faţa fostului parlamentar PDL Marius Rogin, şeful de organizaţie. Sava a fost preferat chiar dacă sondajele arătau un mic avans al lui Rogin.

Pentru Primăria Sectorului 5 conducerea a optat tot pentru un candidat care ar putea fi considerat din vechiul PNL, cu toate că acesta a fost ales din partea Partidului Conservator în 2012. Activ cu precădere în mediul online, Ovidiu Raeţchi nici nu a avut vreun contracandidat din PNL care să-i dea emoţii că nu va fi opţiunea liberalilor pentru Sectorul 5. Însă nici nu s-a înghesuit nimeni, de vreme ce Sectorul 5 este unul roşu, mai mulţi social-democraţi sau foşti social-democraţi dorind să conducă Primăria, printre aceştia fiind şi Marian Vanghelie.

Lupta internă pentru Sectorul 6 e intens disputată. Aici a avut loc o ciocnire de viziuni între vechiul PNL şi fostul PDL. În timp ce Vasile Blaga a vrut să aducă un candidat din afara partidului, Ştefan Florescu, liberalii, în frunte cu Ludovic Orban, au marşat pe varianta Răzvan Mironescu, deputat apropiat de actualul primar de la Sectorul 6, Rareş Mănescu. După consultări de mai multe săptămâni, candidatul a rămas Mironescu, politician cu şanse mai mici de a câştiga primăria. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite