Bilanţul negru al guvernării Dragnea pentru care ar trebui să dea socoteală la CEx-ul din 1-2 septembrie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD se îndreaptă veritiginos spre prăpastie, şi odată cu el şi România. N-o spun eu, o spun oameni cu greutate din PSD, sau buni cunoscători ai realităţilor acestui partid: Ecaterina Andronescu, Victor Ponta, Cătălin Ivan, Mihai Chirica şi alţii. Şi tot acest eşec lamentabil poate fi imputat unui singur om, Liviu Dragnea, care a preluat pe persoană fizică atât partidul, cât şi Guvernul şi Parlamentul.

Că actuala conducere a PSD a fost obedientă lui Dragnea, „legată“ de acesta prin sinecurile grase şi accesul la bugetele statului, este foarte adevărat. Dar până când? Până o să le bată mascaţii la poartă?

Dragnea a deschis un război imposibil de câştigat

Aceasta e principala eroare a lui Dragnea. Nu-i posibil să deschizi un război, pe care să-l şi câştigi, împotriva: preşedintelui României, serviciilor de informaţii, serviciilor de pază şi protecţie, parchetelor, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, presei independente. Chiar dacă eşti şeful celui mai mare partid, aflat în plus la guvernare, nu te poţi pune cu toate aceste instituţii fundamentale şi să crezi că le poţi învinge. Cine să creadă prostia cu „statul paralel“, neidentificat şi deci greu de răpus? Rezultatul a fost exact pe dos. Şi-a ostilizat toate aceste instituţii fundamentale până a ajuns în pragul puşcăriei.

Rezultatele economice, „marca“ Darius Vâlcov

Iarăşi o imensă prostie. Să laşi toată economia, evoluţia financiar-bugetara a statului în mâinile unui singur om, Darius Vâlcov. Care nici să fure nu ştie, dacă a fost condamnat la 8 ani de închisoare. S-a vorbit şi scris mult despre inflaţie, ROBOR, cursul de schimb, care au înghiţit bruma de creşteri de salarii şi pensii.

Câteva alte exemple elocvente. O fotografie face cât o mie de cuvinte.


Sursa: portalul cursdeguvernare.ro

Ce vedem aici? Creditorii României, care au cele mai fine sonde de evaluare a economiei unei ţări, spun „gata“. S-a terminat cu împrumuturile ieftine adresate României, pentru că merge spre prăpastie. Aşa s-a întâmplat şi în 2009-2010, ca urmare a situaţiei economice dezastruoase lăsate de guvernarea Tăriceanu. Aşa a păţit Grecia, căreia i-au trebuit sacrificii imense să revină, cât de cât, pe linia de plutire. Şi asta în ciuda îndatorării reduse a României, sub 60% din PIB. În momentul când costurile împrumuturilor vor deveni de nesuportat, adio pensii şi salarii bugetare. Înţelege Dragnea acest lucru simplu? Nu cred.

Victor Ponta ne atenţionează asupra rectificării bugetare. „Nu s-au alocat deloc resurse pentru autorităţile locale în ceea ce priveşte acoperirea cheltuielilor structurilor aflate în subordine. O să avem în septembrie mii de oameni care lucrează în structurile locale şi care nu au bani de salarii. Evident, nu s-a alocat niciun leu pentru niciunul din proiectele locale sau naţionale“. „Şi s-a întâmplat un lucru care nu s-a mai întâmplat din perioada crizei din 2010. Se prevede în ordonanţa de rectificare ca Guvernul să ia bani din Trezorerie, ... sunt banii aceia pe care îi ţii, eşti obligat de altfel, să-i ţii pentru situaţii de criză, să îţi acopere 3-4 luni de importuri sau să-ţi acopere plata datoriei“. Sunt semne clare că guvernul ar putea intra în incapacitate de plată, şi va fi nevoit să se împrumute la costuri exorbitante, înglodând ţara în datorii. La fel cu Grecia. Să mai adăugăm doar că deficitul bugetar la 6 luni a fost de 15 miliarde de lei, adică 1,61% dn PIB.

Dragnea a dat ordin să fie gazaţi, bătuţi, maltrataţi, zeci de mii de români nevinovaţi

Represiunea din 10 august va rămâne ca bomboana pe coliva (politică) a lui Dragnea. Nimeni nu se îndoieşte că ministrul Carmen Dan, şefii jandarmeriei au executat ordinele lui Dragnea. Care a vrut să demonstreze românilor cine este jupânul cu biciul în mână şi s-o lase mai moale cu manifestaţiile din Piata Victoriei. Nici n-a reuşit să-i sperie, dar a şi oripilat mase mari de români, oficiali din ţările partenere, presa independentă de la noi şi din străinătate. În plus, Parchetul Militar, la plângerile a circa 700 de cetăţeni, sub supravegherea directă a procurorului general, accelerează cercetările şi ne putem aştepta în curând la cercetarea penală, în personam, a unor miniştri, a prefectului capitalei, a unor şefi din jandarmerie. Şi Victor Ponta crede ca represiunea din 10 august a fost o acţiune premeditată, provocată din partea decidenţilor politici, a dnei Carmen Dan, în primul rând. Dacă asta îi trebuia PSD-ului acum, rămâne la aprecierea CEx-ului.

Şi un lucru bun în acest bilanţ: Dragnea n-a reuşit să-şi subordoneze justiţia

Numai un psihopat putea crede că la ordinele lui toţi magistraţii, toate parchetele şi tribunalele îi salvează pe corupţii naţiei, în frunte cu Dragnea. N-a reuşit nici măcar s-o convingă pe Dăncilă să semneze OUG-urile privind amnistia şi graţierea sau modificarea codurilor penale. E cale lungă până la aceste acte normative, şi tare mi-e teamă că Dragnea nu le apucă în libertate.

A stricat coaliţia de guvernare

Pe bună dreptate Tăriceanu, mai echilibrat şi mai prevăzător, nu i-a dat voie lui Tudorel Toader să intre în jocul OUG-urilor pe justiţie. Şi acesta, şi premierul Dăncilă stiu că în puşcărie intră cine semnează, nu cine dictează. În plus, Tăriceanu nu este de acord cu suspendarea preşedintelui pentru motive neserioase. „Ar putea avea consecinţe imprevizibile“, spune ALDE. Nici cu unele acte normative nu este de acord Tăriceanu, iar apropierea alegerilor prezidenţiale va rupe complet „căruţa“ guvernamentală, după modelul Ponta-Antonescu. Aşa că, în urma deciziilor lui Dragnea, s-ar putea să asistăm la dispariţia actualei majorităţi parlamentare. PSD ar putea pierde guvernarea, dacă nu-l elimină la timp pe Dragnea.

Dragnea pune România într-o situaţie imposibilă

România este stat „parţial mafiot“, multinaţionalele fură din averea şi sângele poporului, sunt doar câteva din ultimele declaraţii ale lui Dragnea. Comunitatea oamenilor de afaceri, membri ai Camerei de Comerţ Americană în România (AmCham România), resping „acuzaţiile tendenţioase lansate în spaţiul public la adresa companiilor multinaţionale şi a angajaţilor acestora“ şi face un apel la responsabilitate şi la „încetarea discriminării românilor în funcţie de angajator“.

Despre povestea tentativei de asasinat, rectorul SNSPA, Remus Pricopie, spune: „ori ai dovezi, ori eşti iresponsabil“. Dragnea a aruncat o fumigenă care arată cât de disperat este şi doar autovictimizarea l-ar mai putea ajuta. Bineînţeles că toate instituţiile responsabile au declarat că nu ştiau nimic de acestă tentativă.

Cu tăierea la rectificare a bugetelor unor instituţii de forţă importante, iar s-a făcut de râs. Pentru că nu ştia că fără avizul CSAT nu este posibil. Şi acum stă la mâna lui Iohannis, dacă îi dă sau nu îi dă avizul. 

Mai nou, Dragnea vrea o structură la guvern, care să-i fie total subordonată (premierul Dăncilă, ca de obicei, rămâne curea de transmisie), şi care să dea avizele pe actele normative, avize de care acum sunt responsabili şefii din ministere. Dragnea vrea să-i elimine şi pe aceştia, pentru că nu ascultă de el.

Concluzie

Lui Dragnea îi trebuie odihnă, consult medical şi tratament. Aşa se întâmplă când puterea cade pe umerii unui om fără educaţie, nepregătit filosofic pentru ea. Devine psihopat, derapează in paranoia, megalomanie, mitomanie. Faptul că reprezintă România este cu atât mai grav. Nu poate sta o ţară întreagă la mâna unui om care nu mai gândeşte logic. Rămâne ca PSD în întregime, nu doar prin reprezentanţii în CEx, obedienţi lui Dragnea, să judece acest bilanţ parţial.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite