Se cere demisia ministrului Sănătății: „Rafila și-a bătut joc de banii publici”

0
Publicat:

Uniunea Salvați România (USR) îl acuză pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, că risipește banii publici pe medicamente care apar doar în hârtii și pe echipamente plătite dar nepuse în funcțiune, citând un raport Curții de Conturi, și cere demisia imediată a sa.

USR: Multe active ale MS sunt fie supraevaluate, fie subevaluate Foto: Arhivă
USR: Multe active ale MS sunt fie supraevaluate, fie subevaluate Foto: Arhivă

Rafila trebuie demis imediat din fruntea Ministerului Sănătății! Ultimul raport al Curții de Conturi arată, în mod devastator, că Rafila și-a bătut joc de banii publici. 800 de milioane de lei au fost cheltuiți pe medicamente care apar doar în hârtii, nu și în stocuri. Alte milioane de euro au fost aruncate pe apa sâmbetei pe echipamente medicale care nu sunt puse în funcțiune. Rafila este o catastrofă și trebuie să plece imediat din fruntea Ministerului Sănătății, a băgat sistemul sanitar în faliment și suferă pacienții și cadrele medicale”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, potrivit unui comunicat al partidului. 

Conform USR, Raportul de audit financiar întocmit de Curtea de Conturi „și scos la lumină” de Banca Mondială relevă „catastrofala gestionare a banului public de către Alexandru Rafila și cum lipsesc sute de milioane de lei din averea Ministerului Sănătății”. ”Multe active ale MS sunt fie supraevaluate, fie subevaluate, în funcție de cum îi pică mai bine celui care a făcut raportările, și vedem ajustări „din pix” în cazul datoriilor”.

Senatoarea USR Adina Săniuță acuză că la patru luni de când Curtea de Conturi a emis raportul nu a văzut nici o preocupare privind raportările date: Au trecut patru luni de când Curtea de Conturi condusă de Mihai Busoic a emis raportul de audit asupra situației financiare a MS, în ultima zi de vineri din an, când atenția tuturor era îndreptată spre altceva. Noroc cu Banca Mondială, care nu se uită la numele ministrului sănătății, ci doar la cifre. Nu am văzut de atunci încoace vreo preocupare, nici din partea lui Rafila, să-și pună raportările la punct, nici din partea Curții de Conturi, să-l întrebe de sănătate pe Rafila și să vadă dacă au fost luate măsurile cerute. În cazul unei companii, dacă se găsesc erori într-un bilanț, aceasta este imediat sancționată. Când vorbim însă de specialii statului, milioanele de lei trec pe sub radar și se fac nevăzute ca prin minune”.

USR susține că mandatul ministrului Alexandru Rafila poate fi caracterizat drept „eșec după eșec”.

„Și toate aceste eșecuri au efecte dezastruoase asupra sistemului sanitar, pacienților și cadrelor medicale. Din cele 1,7 miliarde de euro, prevăzute în PNRR pentru construcția de spitale județene sau pentru extinderea celor existente cu aripi noi, ministerul condus de Rafila a contractat până acum doar 0,49%, după cum admite chiar instituția, într-un răspuns adresat lui Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene. La fel de prost stă situația și în ceea ce privește spitalele regionale, care ar trebui făcute din fondurile de coeziune. Nu doar că nu avem niciun spital funcțional din cele 10 mari spitale pe care zicea PSD că le face, acum 5 ani, dar am ajuns să avem ceremonii pentru „spargerea solului”, cum am văzut la Craiova”, se arată în comunicatul citat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite