Băsescu, încă un mesaj pentru Rusia, de la Summitul PPE: „ Lăsaţi fiecare ţară să-şi stabilească drumul!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a participat, vineri, la cea de-a doua sesiune a Summitului Partidului Popular European, care a avut loc la Dublin. El a avut o intervenţie la Congresul PPE şi a transmis un nou mesaj către Moscova.

„Aş spune două cuvinte despre situaţia din Parteneriatul Estic“, a arătat Băsescu, spre finalul discursului ţinut în faţa membrilor PPE.

„ Mulţi cred că procesul de  apropiere a ţărilor din Parteneriatul Estic de UE este la fel de uşor ca acela care s-a produs în timpul în care ţări ca Ungaria, Polonia, România, Bulgaria şi toate celelalte foste ţări comuniste s-au îndreptat către Uniunea Europeană. O spun aici, de la nivelul cunoaşterii pe care o avem, fiind situat la frontiera de est a UE: nu este aşa! Toate ţările din fosta URSS au o puternică opoziţie la curentul european şi acest lucru l-am văzut în Ucraina. Aş vrea să atrag atenţia că, pe de o parte, toate aceste ţări au o puternică opoziţie la drumul spre Vest, iar pe de altă parte, Moscova se desprinde cu greu de ideea că aceste ţări nu îi mai aparţin şi nu mai sunt controlate. Avem obligaţia să spunem prietenilor de la Moscova: Lăsaţi fiecare ţară să-şi stabilească drumul pentru viitor!“, a declarat preşedintele Băsescu, la Summitul PPE.

Totodată, el a vorbit despre sarcinile pe care partidul trebuie să şi le asume, în perspectiva alegerilor europarlamentare din luna mai, şi a subliniat că PPE trebuie să câştige cursa electorală.

Prima misiune a PPE este să se asigure că va câştiga din nou alegerile pentru PE. Eu nu văd altă formaţiune politică europeană capabilă să creeze locuri de muncă şi, mai ales, capabilă să iubească Europa Unită aşa cum o iubesc popularii. Aş spune că un element esenţial este continuarea politicilor de integrare declanşate în 2008 şi, din acest motiv, un lucru esenţial pe care unul din cei doi candidaţi ai noştri trebuie să şi-l asume astăzi este continuarea mai puternică a politicilor de integrare. Am convingerea că Europa nu are decât un singur drum, acela al unităţii depline, drumul prin care economia, abordarea politică va fi unitară spre obţinerea obiectivului major al creării Statelor Unite ale Europei“, a încheiat preşedintele Băsescu.

Citeşte şi:

Traian Băsescu, mesaj pentru Vladimir Putin: Nu faceţi niciun joc pe teritoriul Republicii Moldova!

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, duminică, la Pro TV, despre situaţia din Ucraina, despre destrămarea USL, dar şi despre viitorul său politic. În ce priveşte raporturile cu preşedintele Vladimir Putin, Băsescu l-a atenţionat pe omologul său rus să nu implice Republica Moldova într-un "joc" politic.

Uniunea Europeană sancţionează politic Rusia. Peste două săptămâni, va trece la embargou economic

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la finalul summit-ului Consiliului European, desfăşurat la Bruxelles, că Uniunea Europeană va participa la mecanismele de detensionare a situaţiei din Ucraina având în vedere păstrarea independenţei şi suveranităţii fostei republici sovietice. UE a mai hotărât suspendarea negocierilor privind ridicarea vizelor pentru cetăţenii ruşi care doresc să călătorească în Europa.

Traian Băsescu: România cere Federaţiei Ruse sistarea operaţiunilor care vizează Ucraina. Ianukovici să demisioneze

Preşedintele Traian Băsescu a prezentat, duminică seara, poziţia oficială a României privind evenimentele din Ucraina şi a cerut Federaţiei Ruse încetarea operaţiunilor militare declanşate în Crimeea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite