Adevărul Live. Raluca Turcan: Legile Justiţiei vor fi adoptate în forma dorită de Liviu Dragnea. Tudorel Toader este pe un drum fără scăpare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al SPD. FOTO Eduard Enea
Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte al SPD. FOTO Eduard Enea

Prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, a vorbit, la Adevărul Live, despre scumpirile generate de guvernarea PSD, cum sunt creşterea preţului la carburant, creşterea ratelor sau a facturilor la gaze şi electricitate, dar şi despre cum social-democraţii încalcă aproape toate cutumele parlamentare când vine vorba de împărţirea unor posturi în comisii sau instituţii publice.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţii: 

Despre scumpirea preţului la carburant 

Am făcut plinul la maşină. Premierul Tudose a minţit încă de la început când a spus că nu va creşte preţul la benzină şi la motorină. Se vede că a crescut. Reintroducerea supraaccizei are drept consecinţă creşterea benzinei şi motorinei, dar şi a altor produse, pentru că acestea sunt transportate. Se vede creşterea la alimente, de exemplu.

Simulările PSD ţineau cont de creşterea veniturilor la buget, dar acum au văzut că e o scădere şi au introdus supraacciza. Domnul Dragnea minte şi e de înţeles: toată guvernarea PSD e în derivă. Încearcă să ascundă lipsa rezultatelor bune cu inventarea unor adversari imaginari. Acum au găsit ANRE pentru creşterea gazelor şi a energiei, BNR responsabil de creşterea ROBOR. 

Orice economist poate confirma că în ultimile luni nu au adus nimic bun pentru economie politicile guvernnamentale. E o derivă cum nu am mai întâlnit şi o disperare după bani. Încearcă să câştige un leu în plus la bugetul statului pentru că nu au pus degetul acolo unde sunt marile scurgeri de bani. 

Despre lipsa investiţiilor şi prooblemele din educaţie

Lipsa investiţiilor în infrastructură e devastatoare. S-au tăiat bani de la Ministerul Transporturilor şi bani de la investiţii, cum nu s-a făcut în nicio guvernare. Faptul că actualul Guvern nu realizează că o ţară fără educaţie e o ţară care nu merge nicăieri se numeşte lipsă de viziune. Vedem o lipsă de adecvare a învăţământul românesc. 

Avem decuplare de piaţa muncii, lipsă de investiţii, o deprofesionalziare fără seamă în rândul cadrelor didactice.Eu nu exclud performanţele excepţionale ale României. Avem 40.000 de copii care nu s-au mai înscris în şcoală. Avem un abandon după gimnaziu de 15%. Avem printre cei mai puţini elevi înscrişi în învăţământul superior. 

Despre credite  şi guvernarea Tudose

Am credite în euro. Din păcate, îi afectează pe foarte mulţi români şi din nefericire îi afectează pe cei care au apelat la programe precum „Prima casă“ sau ipotecare. Atât dl Tăriceanu, cât şi domnul Dragnea, arată o lipsă e ancorare în relitate. Ei inventează adversari imaginari. Creşterea ROBOR,a dică a indicelui care arată costul creditelor în lei, e rezultatul direct al politicii guvernamentale, nu vina BNR. Acest indice e dat de raportul cerere-ofertă. 

Eu am primit dovada concretă a minciunii pe care o furnizează ei când am avut dezbaterea, la solicitarea PNL, cu primul-ministru. Atunci i-am cerut premierului să ofere răspunsuri: atunci a întrebarea despre creşterea preţului la carburant. Ei au spus că nu o să fie. Am întrebat de majorările salariale promise. ce s-a întâmplat: a doua zi şi-a dat demisia mininstrul Apărării, pentru că nu erau bani pentru acestea. 

Mai negociaţi cu PSD omul de la Curtea de Conturi?

Pentru instituţiile aflate sub control parlamentar, cutuma spune că reprezentarea se face potrivit algoritmului parlamentar. PNL, pe acest algoritm, ar avea dreptul la cel ouţin două persoane propuse la Curtea de Conturi şi una sau două la ANRE. Nu vorbim de un troc politic, ci de respectarea unei cutume parlamentare. PSD nu cred că va mai respecta cutuma parlamentară. Ei au arătat că nu o mai respectă nici la conducerea comisiilor parlamentare. 

Practic, preşedinţia Comisiei de administraţie e a PNL. Noi am venit cu varianta Florin Roman, un parlamentare care cunoaşte administraţie şi e vocal. A fost respins. PSD a spus că nu contează cutuma, nu contează dreptul PNL, ci au zis să aleagă ei cu „penseta“ omul.  

Despre legile Justiţiei

Cred că în Parlament ar trebui trimisă o formă care măcar să transmită ideea că legile ajută reformarea sistemului. aceste legi pe Justiţie sub prezumţia că ajută sistemul şi că e nevoie ca Justiţia să funcţioneze mai bine, dar,  pe de altă parte, au ca dedicaţie şi destinaţie persoane corupte din PSD. Ne-am convins deja că în materie guvernamentală şi de iniţiativă guvernamentală, interesul nu e să funcţioneze mai bine instituţiile, ci să „spele“ anumite persoane din PSD. Vedem o dorinţă de control pe cele două Parchete.

Despre posibilele amendamente ala legile Justiţiei 

Cred că mai rele decât sunt acum nu au cum să ajungă. Cred că vor ieşi în forma dorită de Liviu Dragnea. PSD face scut şi pentru persoane din Guvernul României. Ne-am asumat să votăm pentru cererea de urmărire penală şi la vedere. A fost o solicitare expresă făcută şi în BNP şi în grupul PNL. Urmărirea sau continuarea anchetei penale după votul din Parlament nu înseamnă vinovăţia persoanei asupra căreia e făcută cererea. Vinovăţia sau nevinovăţia se stabileşte de judecator. 

Despre majoritatea parlamentară în jurul PNL

Nu e o preocupare a PNL în acest moment. Noi vrem să sancţionăm ce e greşit în guvernare şi să conturăm proiecte alternative. Evident, există şi instrumentul moţiunii de cenzură. Există parlamentari aiPSD care încearcă să se sustragă deciziilor politice dictate de Liviu Dragnea. Iar, dacă va fi grea, va duce o scădere a nivelului de trai şi a difucltăţi economice fără precedent în România. Sunt făcute angajamente care nu sunt sustenabile. Lipsa de investiţii care îşi asigură dezvoltare durabilă va duce la un blocaj economic. E posibil să ajungem la o criză economică asemănătoare celei din 2010-2011.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite