SURSE. Coaliţia discută renegocierea PNRR în contextul crizei alimentare, generate de războiul din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PNRR FOTO Facebook / Virgil Popescu
PNRR FOTO Facebook / Virgil Popescu

Coaliţia guvernamentală vrea să redeschidă negocierile pentru modificarea PNRR, fiind vizate şi capitolul irigaţii şi cel al sistemului medical, pe lângă cel al energiei, după ce Comisia European a decis să pregătească un plan, ca ţările membre UE să îşi poată modifica planurile naţionale de recuperare economică, pentru a face faţă crizei energetice provocate de războiul din Ucraina.

Potrivit unor surse politice, în coaliţie se discută renegocierea PNRR din cauza crizei alimentare de la nivel mondial generată de războiul din Ucraina: de exemplu, 23% dintre cereale proveneau din Ucraina, 50% din uleiul de floarea soarelui provenea din Ucraina. Astfel, PNL vrea să introducă în PNRR şi irigaţiile.

Un alt subiect este cel legat de independenţa energetică şi în acest sens, prin PNRR, vor fi acordaţi mai mulţi bani pentru exploatarea de gaze şi energie verde. În acest caz, potrivit comisarului european pentru Comerţ, Comisia Europeană pregăteşte un plan, numit „REPowerEU”. „Statele membre au posibilitatea de a revizui planurile naţionale, pentru a pune mai mult accentul pe această tranziţie energetică, iar planul REPowerEU va oferi îndrumările necesare cum se poate face exact acest lucru”, a spus vicepreşedintele Comisiei Europene.

De asemenea, prin PNRR, se doreşte capitalizarea firmelor prin acordarea de noi granturi, au mai susţinut sursele guvernamentale pentru „Adevărul”. 

În plus, potrivit discuţiilor, se doreşte acordarea a 1,1 miliarde lei pentru spitale noi sau secţii, 600 milioane euro pentru modernizarea celor existente. În total, este ar fi vorba de 25 spitale noi care să deservească mai multe oraşe, ca obiective regionale, nu doar marile centre.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite