Senatorul Lucian Iliescu, urmărit penal pentru abuz în serviciu şi  conflict de interese

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Iliescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi folosirea influenţei
Lucian Iliescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi folosirea influenţei

Senatorul Lucian Iliescu, fost primar al municipiului Giurgiu, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, conflict de interese şi instigare la folosirea influenţei. Parlamentarul ar fi favorizat firmele controlate de fiul său în perioada în care era edil.

În acest dosar mai este urmărit penal şi fiul senatorului, Ştefan Adrian Iliescu, pentru complicitate la abuz în serviciu, complicitate la conflict de interese şi cumpărare de influenţă, dar şi Marin Pave, director în cadul primăriei Giurgiu, pentru complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la conflict de interese.

De asemenea, procurorii îl anchetează pe deputatul Marin Anton, pentru folosirea influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar pe senatorul Cezar Mircea Măgureanu, pentru traffic de influenţă.

Licitaţie cu dedicaţie

Concret, DNA arată în ordonanţa prin care s-a dispus începerea urmăririi penale că, „în perioada 2010 – 2011, suspectul Iliescu Lucian, în calitate de primar al municipiului Giurgiu, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, împreună cu fiul său, Iliescu Ştefan-Adrian, a făcut demersurile necesare pentru a favoriza firmele controlate de acesta din urmă, în contextul organizării de către Primăria Giurgiu a două licitaţii ce aveau ca obiect vânzarea unei suprafeţe de 2.200 metri pătraţi de teren şi concesionarea lucrărilor de construcţie a unui imobil cu destinaţia <<Piaţă Agroalimentară>> pe un alt teren în suprafaţă de 3.200 mp. Ambele suprafeţe de teren sunt situate în zona centrală a municipiului Giurgiu”, notează anchetatorii.

Anterior acestor momente, spun procurori, Lucian Iliescu şi fiul său au fost sprijiniţi de Marin Pavel să promoveze proiecte de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu şi să organizeze licitaţiile publice câştigate de firmele controlate de fiul acestuia din urmă. 

„Ulterior, suspectul a devenit administrator al societăţii comerciale care administrează şi în prezent Piaţa Agroalimentară Giurgiu, obţinând beneficii sub formă de salarii primite atât de la firma administrată, cât şi direct din conturile bancare ale suspectului Iliescu Ştefan-Adrian”, arată procurorii.

De asemenea, Marin Marin şi Cezar Măgureanu şi-ar fi folosit influenţa şi autoritatea pentru a determina mai mulţi consilieri locali să voteze favorabil proiectele de hotărâri ale Consiliului Local al municipiului Giurgiu care aveau ca obiect trecerea din domeniul public în domeniul privat şi ulterior vânzarea prin licitaţie publică a suprafeţei de 2.200 metri pătraţi de teren.

„Ca urmare a acestor demersuri, firmele controlate de suspectul Iliescu Ştefan-Adrian au câştigat cele două licitaţii, deşi în cadrul uneia nu erau îndeplinite condiţiile prevăzute în documentaţia de calificare.

Pentru ajutorul acordat, suspectul Măgureanu Cezar-Mircea a pretins de la suspectul Iliescu Ştefan-Adrian suma de 50.000 de euro din care a primit suma de 10.000 de euro”, mai precizează procurorii în documentul citat.

Călcat de mascaţi la finalul lunii mai

Procurorii DNA, ajutaţi de mascaţii Jandarmeriei, au făcut, pe 29 mai, o serie de percheziţii în Capitală şi în judeţele Giurgiu şi Ilfov. Anchetatorii au descins inclusiv la Consiliul Local Giurgiu. Surse judicare precizau atunci că faptele de corupţie anchetate în dosar ar fi fost comise în perioada 2010-2012.

Averea lui Lucian Iliescu

În 2014 Lucian Iliescu (69 de ani) deţinea un teren agricol cumpărat în 2001, trei terenuri intravilane (unul cumpărat, unul moştenit şi unul dobândit prin ”alipire”)  şi un teren extravilan, la Frăteşti, cumpărat în 2008. 

De asemenea, senatorul mai deţinea atunci două case – una moştenită, celalată obţinută prin ”alipire proprietate” – şi un ”spaţiu comercial de producţie”, cumpărat în 2011. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite