Secţia de investigare a magistraţilor: fără procurori de şedinţă. Primele amânări în dosarele aflate la Curtea Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din completele de 5 judecători de la Curtea Supremă a cerut procurorului general al României să specifice concret ce procurori de şedinţă vor participa în dosarele în care sunt vizaţi magistraţi. Solicitarea vine în contexul în care procurorul general a solicitat procurorilor DNA să intre în continuare în şedinţele din dosarele realizate de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Solicitarea judecătorilor a venit la unul dintre primele termene ale dosarului procurorului Cătălin Nicolae Ceort, care contestă o condamnare la 4 ani de închisoare cu executare pentru infracţiunea de luare de mită. Magistratul a fost acuzat de procurorii DNA că ar fi pretins 260.000 de euro de la un om de afaceri în schimbul adoptarii unei soluţii favorabile.

Avocata lui Nicolae Ceort a susţinut în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă că în acest dosar, nu ar trebui să participe un procuror de şedinţa de la DNA în condiţiile în care Secţia pentru investigarea magistraţilor a devenit operaţională.  „Aceste infracţiuni nu mai sunt de competenţa DNA", a subliniat avocata, după cum notează publicaţia Ziare.com. În plus, potrivit sursei citate, apărătoarea lui Ceort a cerut instanţei să facă o adresă către Parchetul General, pentru a vedea dacă Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie are un compartiment de reprezentare în instanţa. 

Reprezentantul DNA a explicat că procurorul general al României a stabilit că în dosarele în care sunt implicaţi magistraţi, ale căror rechizitorii au fost realizate de DNA, în şedinţele de judecată să între un procuror de şedinţa de la DNA: „Am aici adresa semnată de procurorul general care a stabilit în acest sens. Adresa este făcută la solicitarea DNA, am prevăzut că va fi ridicată acesta problema", a declarat procurorul potrivit Ziare.com.

Totuşi Curtea Supremă a decis că este necesară o adresa la Parchetul General, pentru a stabili clar cine intră în sălile de judecată. „Este vorba de o problema de principiu", a declarat preşedintele completului, judecătorul Iulian Dragomir. „Instanţa din oficiu face o adresa pentru procurorul general pentru această ipoteza, cazul unui dosar privind infracţiuni săvârşite de magistraţi, instrumentat de DNA, aflat pe rol, să ne indice de cine va fi asigurată participarea, de la DNA sau de la nou înfiinţată Secţie de investigare a infracţiunilor din Justiţie", a completat judecătorul.

Secţia pentru cercetarea magistraţilor, operaţională din octombrie

Secţia specială pentru cercertarea magistraţilor a devenit operaţională în data de 23 octombrie. Ea este condusă de procurorul-şef Florena Strechi, şi de către procurorul-şef adjunct Adina Florea. Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că Secţia pentru anchetarea infracţiunilor din justiţie va prelua un volum de 1.400 de dosare cu magistraţi.

Procurorul-şef al Secţiei este Florena Strechi, de la Parchetul General. De asemenea, pe funcţii de execuţie vor lucra şi procurorii Codruţa Chindea (de la Braşov), Sorin Iasinovschi (de la Suceava) şi Magdalena Olteanu (de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 6).

Procurorii declarau la acea dată că sunt gata să preia dosarele de la DNA şi să se apuce de treabă. „Cu gânduri foarte bune. Ne apucăm de treabă”, declara procurorul Adina Florea, propunerea ministrului Toader pentru şefia DNA. De asemenea, la fel de încrezător este şi procurorul Sorin Iaşinovschi: „Sunt foarte pregătit. Orice activitate începe cu totul bine pus la punct. Ştiu că voi face faţă”.

Procurorul Codruţa Chindea a declarat, la intrarea în instituţie, că nu are emoţii. „Încă suntem la început, în faţa organizatorică. Emoţii, nu am, asta facem de 20 de ani. Este o muncă ca şi oricare alta. Trebuie să fim echilibraţi şi corect. Am 21 de ani de magistratură”, a declarat procurorul Codruţa Chindea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite