Scandalul laptelui cu aflatoxină bagă fermierii în faliment. Însă ministrul Agriculturii susţine că laptele din magazine este sigur pentru consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul laptelui cu aflatoxină bagă fermierii în faliment   FOTO Adevărul
Scandalul laptelui cu aflatoxină bagă fermierii în faliment   FOTO Adevărul

Întreaga cantitate de lapte aflată pe rafturile magazinelor este sigură pentru consum, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a adăugat că vânzările au scăzut în ultimele zile din cauza anunţurilor potrivit cărora unele loturi de lapte conţin aflatoxină. Fermierii se plâng că, de la izbucnirea scandalului, nimeni nu mai vrea să cumpere lapte şi că s-au văzut nevoiţi să arunce cantităţi uriaşe.

Peste trei milioane de litri de lapte ajung în canalizare, în fiecare zi, în România, din cauza scandalului cu aflatoxină, susţin surse din rândul producătorilor.

Fermierii se plâng că nimeni nu mai vrea laptele, consumul intern a scăzut, iar de exporturi nu mai poate fi vorba.

„Vindeam laptele prin automate, cu 3,5 lei. Acum arunc laptele şi, nevânzând 30% din cantitatea de lapte produsă, vă daţi seama că sunt într-o situaţie disperată”, a declarat Cristian Lungu, preşedintele Furnizorilor de Lapte la Dozatoare, citat de Digi TV.

Daniel Constantin a arătat că trebuie găsite soluţii pentru ca producătorii de lapte să nu fie afectaţi de scăderea vânzărilor.

Ministrul Agriculturii convoacă o întâlnire cu reprezentanţii din industria laptelui

Ministrul spune că a simţit nevoia să convoace o întâlnire cu reprezentanţii industriei laptelui, pentru că a înţeles că în cursul zilei au avut loc câteva evenimente importante. El crede că odată ce lucrurile vor fi prezentate joi într-o conferinţă de presă la sediul ANSVSA totul va intra în normal.

„Au fost făcute peste 1.000 de analize şi au fost identificate toate fermele cu probleme. Unităţile care aveau probleme cu furajele le-au îndepărtat sau distrus, iar în momentul de faţă şi laptele care provine de la acele firme este bun pentru consum. Tot ce este pe raft în momentul de faţă este absolut bun pentru consum. Nu există niciun risc din acest punct de vedere“, a mai precizat Daniel Constantin.

Danone România a anunţat retragerea de pe piaţă a unor produse

Danone România a anunţat luni retragerea preventivă de pe piaţă a unor produse care ar fi putut să conţină urme de lapte contaminat şi a blocat în depozitul său alte 75 de tone de lactate, după ce a descoperit aflatoxină în laptele livrat de unul din furnizorii săi.

Compania a anunţat marţi că un laborator european acreditat a analizat mostre din loturile de produse şi a transmis companiei că produsele sunt sigure pentru consum, având un conţinut de aflatoxină „sub limita europeană“.


Încrederea românilor în siguranţa laptelui vândut în magazine a scăzut în urma mediatizării intensive şi comunicării precare pe tema contaminării cu aflatoxină, doi din cinci consumatori declarând că nu au mai cumpărat lapte de la apariţia primelor informaţii, potrivit unei analize a Rogalski Grigoriu Public Relations.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite