Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, trimis în judecată în al treilea dosar penal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată, miercuri, în al treilea dosar penal. În această cauză, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie îl acuză pe fostul edil de luare de mită, conflict de interese şi abuz în serviciu.

Alături de Mazăre va mai fi judecat şi omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, pentru complicitate la luare de mită.

De asemenea, deputatul Eduard Stelian Martin, asociat al S.C. Polaris M Holding S.R.L, va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi dare de mită. 

Viceprimarul municipiului Constanţa, Gabriel Stan Marius şi Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Sorina Laura, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, la data faptelor, vor fi judecaţi pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii au mai decis trimiterea în judecată şi a companiei SC Polaris M Holding SRL, fiind suspectată de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi dare de mită.

Acuzaţiile DNA

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2006 - 2009, Radu Mazăre, beneficiind de ajutorul lui Sorin Gabriel Strutinsky, ar fi cerut suma totală de peste 2 milioane de euro şi ar fi primit circa 1 milion de euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Sumele de bani ar fi fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţilor respective cu o firmă controlată de Mazăre atât direct, cât şi prin intermediul lui Strutinsky. 

DNA precizează că afaceristul ar fi transmis solicitarea lui Mazăre către reprezentanţii societăţilor respective şi ar fi semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani.

Mazăre ar fi primit peste 7 milioane de euro de la Martin

De asemenea, procurorii mai precizează că în perioada 2008 – 2014, Radu Mazăre, cu ajutorul afaceristului Gabriel Strutinsky, ar fi primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., al cărei asociat şi administrator ar fi fost de fapt Eduard Stelian Martin, peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În 2008, spun anchetatorii, între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi Primăria Constanţa ar fi fost încheiat un contract ce avea ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.

„Şi în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. Polaris M Holding S.R.L şi aceeaşi firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ştefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei”, se arată în documentul citat.

Prejudiciul adus Primăriei Constanţa: peste 200 de milioane de lei

În urma încheierii acestui contract, Primăria Municipiului Constanţa a fost prejudiciată cu 200.213.248,91 de lei, din care TVA 36.811.616,60 de lei, „sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului”.

Procurorii menţionează că principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale şi crearea, în consecinţă, a acestui prejudiciu a fost Radu Mazăre, iar alături de acesta au mai participat la aceste infracţiuni şi viceprimarul Municipiului Constanţa, Gabriel Marius Stan, Tudoriţa Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Ghiulnihal Mutalâp, Alina Pavel, Sorina Laura Oprea, angajaţi ai Primăriei. Aceştia din urmă ar fi încălcat mai multe dispoziţii legale, permiţând încheierea contractului de salubrizare la un preţ supraevaluat.

„Din analiza procedurii de achiziţie care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislaţiei aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ştefan, referitoare printre altele la impunerea condiţiei ca ofertanţii să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje şi echipamente în orice locaţie de pe teritoriul municipiului Constanţa, în perioada desfăşurării procedurii, utilajele şi echipamentele urmând a fi prezentate, staţionate, pe toată perioada menţionată, sub sancţiunea descalificării ofertanţilor, modul de estimare a valorii contractului, alegerea modalităţii de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanţa prin gestiune delegată, inexistenţa numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanţi şi tariful de salubritate”, spun anchetatorii.

Radu Mazăre mai este acuzat că în perioada noiembrie 2006 – 2013, în calitate de primar al municipiului Constanţa, ar fi participat la încheierea a 12 contracte între Primărie şi o societate controlată de el şi de Strutinsky, în valoare totală de peste 6 milioane de lei.

„Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ştefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Procurorii menţionează că, până în prezent, Primăria municipiului Constanţa nu a comunicat dacă doreşte să se constituie parte civilă. 

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii Supreme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite