Parchetele care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani vor fi trase la răspundere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetele din ţară, inculsiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona, într-un termen rezonabil, dosarele penale mai vechi de cinci ani, vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile, a hotărât CSM.

Inspecţia Judiciară (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a efectuat un raport având ca obiect "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Acest raport a fost aprobat de Secţia pentru procurori a CSM, informează Mediafax.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, una dintre măsurile ce urmează a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ "în termen de şase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situaţia constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi".

O altă măsură ce a fost aprobată de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, constă în exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcţii de execuţie, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.

"În situaţia în care nu sunt respectate aceste dispoziţii ale procurorului se va proceda, după caz, la sesizarea conducătorului organelor de cercetare penală, conform articolului 303 alineatul 3 din Codul de procedură penală, aplicarea sancţiunii amenzii judiciare în cazurile prevăzute de articolul 283 alineatul 4 litera m din Codul de procedură penală, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrător de poliţie judiciară", se menţionează în Raportul IJ.

O altă măsură propusă de inspectorii judiciari şi aprobată de CSM are în vedere efectuarea periodică de către procurorii cu funcţii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani şi monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situaţiilor de prelungire nejustificată în timp a soluţionării acestora.

"Totodată, este necesar ca procurorii cu funcţii de conducere să identifice acele metode care să conducă la reevaluarea modului de lucru al procurorilor în vederea stabilirii unor priorităţi care să realizeze un echilibru al cauzelor soluţionate, ţinându-se seama de vechimea înregistrării acestora la parchet, de soluţiile ce urmează să fie adoptate şi de termenul procedural prevăzut de dispoziţiile articolului 322 din Codul de procedură penală, precum şi de cel instituit de dispoziţiile articolului 154 Cod penal referitor la termenele de prescripţie a răspunderii penale", se menţionează în măsurile dispuse.

Citiţi şi:

Suspiciuni de corupţie în patru dosare ale lui Bercea Mondial

Consiliul Superior al Magistraturii i-a cerut marţi procurorului general al României să verifice patru dosare în care Sandu Anghel, mai cunoscut ca Bercea Mondial (foto) a primit neînceperea urmăririi penale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite