12 persoane au murit în trei misiuni de salvare SMURD. Serviciul a împlinit zece ani de operare aero-medicală
0Opt piloţi, trei medici şi trei asistenţi au murit în cei zece ani de operare aero-medicală SMURD. Aceştia şi-au pierdut viaţa în urma a trei accidente care au avut loc în timpul unor misiuni de salvare.
Doi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Interne şi două cadre medicale SMURD Constanţa au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit, luni seara, în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. Cei patru se întorceau dintr-o misiune aero-medicală.
Elicopterul care s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol a făcut primul zbor pentru SMURD în urmă cu mai puţin de o lună. Cumpărat anul trecut cu patru milioane de euro, a fost folosit doar pentru antrenamente şi exerciţii.
Zece ani de operare aero-medicala SMURD
La începutului lunii octombrie 2014 s-au împlinit zece ani de operare aero-medicală SMURD, perioadă în care au fost efectuate peste 12.000 de misiuni de salvare. Atunci, la Ministerul de Interne a avut loc o ceremonie de anivesare şi de premiere a piloţilor militari, medicilor, asistenţilor şi paramedicilor pentru numărul mare de vieţi salvate în cei zece ani.
„Datorită misiunilor aeromedicale, timpul de intervenţie în cazuri limită a scăzut semnificativ contribuind la creşterea şanselor la viaţă pentru mii de români. În cei 10 ani de operare, aeronavele SMURD au efectuat peste 12.000 de misiuni în care, de cele mai multe ori, s-a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte”, a precizat atunci ministrul de Interne Gabriel Oprea.
La acelaşi eveniment a fost adus un omagiu celor patru piloţi, doi medici şi doi asistenţi, care au murit, în cei zece ani, în timpul a două misiuni de salvare.
„Prin curaj, dăruire şi profesionalism, Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare a devenit structura de elită de astăzi, un reper naţional şi internaţional în domeniul intervenţiei medicale de urgenţă”, a mai spus Oprea, care a dat ca exemplu misiunile din Muntenegru şi Bulgaria, unde au avut loc accidentele rutiere grave, soldate cu victime din România.
Patru elicoptere - 20 de milioane de euro
Premierul Victor Ponta preciza atunci că SMURD mai are nevoie de patru elicoptere care ar costa 20 milioane euro, exact banii pe care i-a pierdut statul român când a fost retrocedată opera lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia Pământului”.
„Pentru alte patru elicoptere ne trebuie 20 de milioane de euro. O cheltuială foarte bună şi necesară. Deci, cam cât a pierdut statul român când s-a retrocedat opera lui Brâncuşi. Ca să înţelegeţi de ce sunt supărat uneori, că acei 20 de milioane aş vrea să-i folosesc să cumpărăm încă patru elicoptere şi să dotăm medicii, paramedicii care salvează vieţi omeneşti", a mai spus Ponta.
În acestă toamnă a avut loc o premieră în materie de salvare de vieţi omeneşti, asta pentru că un medic şi o victimă au fost transportaţi cu un troliu, timp de 10 minute, din Munţii Piatra Craiului până într-o zonă în care aeronava SMURD putea ateriza.
„Deşi erau curenţi puternici, un vânt puternic, piloţii au reuşit să ţină elicopterul la punct fix, iar operatorul troliului m-a ajutat foarte mult în a găsi o aderenţă cât mai bună la coborâre. Am fost lăsată lângă victimă dar am comunicat tot timpul prin staţiile radio pe care le avem în dotare cu ceilalţi. Le-am dat o estimare a timpului în care pot pregăti victima şi, ulterior, le-am cerut să se întoarcă. Ne-au repus în cârlig şi ne-au transportat în aer timp de aproximativ 10 minute”, a povestit pentru adevarul.ro medicul Gabriela Costin.
„Munca a fost mea a mea, cât am pregătit victima pentru transport, dar măestria lor, a piloţilor şi a operatorului troliului s-a văzut, pentru că nu ne-au învârtit în aer, totul a decurs perfect. Vremea a fost, totuşi, de partea noastră, în ciuda vântului puternic, iar victima a ajuns cu bine la Spitalul din Braşov, în 40 de minute de la anunţarea incidentului. Noi am zburat cu ea pe troliu 10 minute, am aterizat, am legat-o de targă, am băgat targa în elicopter şi am mai făcut 12 minute până la Braşov”, a completat urgentistul.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Doi piloţi din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Interne şi două cadre medicale SMURD Constanţa au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbuşit, luni seara, în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa. Cei patru se întorceau dintr-o misiune aero-medicală.
Elicopter SMURD prăbuşit. Toţi cei patru membri ai echipajului au murit
Un elicopter SMURD s-a prăbuşit în lacul Siutghiol din Constanţa. Aparatul de zbor, care se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu, efectua o misiune medicală. Medicul Laura Vizireanu a fost resuscitată, dar a murit la spital. Aceeaşi soartă au avut-o şi copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, precum şi pilotul Petre Cătuneanu. Spre dimineaţă, scafandrii au găsit şi trupul neînsufleţit al asistentei, cel de-al patrulea membru al echipajului.
Peste 12.000 de misiuni de salvare au avut loc în cei 10 ani de operare aero-medicală SMURD, potrivit medicului Raed Arafat, secretar de stat în MAI. Totodată, medicul a anunţat că sâmbătă a fost înregistrată o premieră în materie de salvare de vieţi omeneşti, asta pentru că un medic şi o victimă au fost transportaţi cu un troliu, timp de 10 minute, din Munţii Piatra Craiului până într-o zonă în care aeronava SMURD putea ateriza.
Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă a fost desemnată, luni, prin Ordonanţă de urgenţă, operator al aeronavei Cessna Citation V seria 560-0200, aflată în proprietatea Ministerului Afacerilor Interne. Avionul, care va fi folosit pentru desfăşurarea de misiuni SMURD, se va ridica de la sol pentru moment pentru pregătirea personalului aeronautic din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.