FOTO VIDEO Traian Băsescu a vorbit, de Ziua Naţională, cu militarii români din toate colţurile lumii: „Cel mai important lucru este să vă întoarceţi sănătoşi acasă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a  avut, sâmbătă, o videoconferinţă cu militarii români aflaţi în teatrele de operaţii din Afganistan şi cu cei de pe Fregata „Regele Ferdinand” din Golful Aden cărora le-a transmis că cel mai important lucru este să aibă grijă unul de celălalt şi să se întoarcă toţi acasă.

La mulţi ani de Ziua Naţională. Vă mulţumesc pentru ce faceţi pentru România în Afganistan şi la bordul Fregatei şi mai ales vă doresc să vă întoarceţi sănătoşi acasă şi să aveţi grijă fiecare de celălalt. Cel mai important lucru, care este chiar deasupra misiunii pe care o îndepliniţi în Afganistan sau în Golful Aden, este să vă întoarceţi toţi acasă, iar când  vă întoarceţi toţi acasă înseamnă că misiunea este pe deplin îndeplinită”, le-a transmis Traian Băsescu militarilor români din teatrele de operaţi din Afganistan şi celor de pe Fregata din Golful Aden, cu prilejul Zilei Naţionale a României.

Preşedintele Traian Băsescu le-a mai transmis militarilor români că modul în care acţionează în teatrele de operaţii este foarte apreciat de către partenerii internaţionali, o nouă dovadă fiind şi cel mai recent mesaj de felicitare transmis de preşedintele Statelor Unite ale Americii, domnul Barack Obama, prin intermediul secretarului de stat, doamna Hillary Clinton, cu ocazia Zilei Naţionale a României. „Mesajul de felicitare al domnului preşedinte Obama face referire la misiunile României în Afganistan şi nu este puţin lucru. Cu toate ocaziile cuvintele pe care înalţii oficiali ai statelor partenere le adresează ostaşilor români sunt cel puţin măgulitoare şi am vrut să vă spun acest lucru, nu doar din politeţe”, le-a mai spus preşedinte, în cadrul videoconferinţei, militarilor români.

Preşedintele ţării a discutat cu militarii români din patru teatre de operaţii din Afganistan: Bullard (o bază de operaţiuni din provincia Zabul), Lagman, Mescalle Zabul  şi Kandahar, precum şi cu cei de pe Fregata 221 Rege Ferdinand aflată în Golful Aden din Oceanul Indian,  între Yemen, pe coasta de sud a Peninsulei Arabia, şi Somalia (în estul Africii).

image

Fregata Regele Ferdinand participă la operaţiunea antipiraterie EU NAVFOR „Atalanta” din Golful Aden şi Oceanul Indian, desfăşurata sub stindardul UE. Geografic, este prima misiune de luptă la distanţa de peste 2.500 de mile marine şi, deopotrivă, prima participare a unei nave militare româneşti într-o operaţiune maritimă de securitate în această zonă geografică. Fregata a plecat în misiune pe 12 septembrie 2012. În Afganistan România are dislocaţi aproximativ 1.600 de soldaţi, în cele patru teatre de operaţii.

Fregata are la bord un elicopter Puma Naval.  Cei 236 de marinari, conduşi de comandorul Mihai Panait, se vor întoarce în ţară pe 14 decembrie.  În trecut, fregata a mai participat la misiuni pentru combaterea traficului ilegal, dar şi de impunere a embargoului împotriva Libiei. Aceste operaţiuni s-au desfăşurat sub comada NATO.


 

Preşedintele statului, Traian Băsescu, a discutat cu reprezentanţii trupelor româneşti din teatrele de operaţiuni subiecte sensibile, motiv pentru care sunetul de pe imaginile furnizate de Preşedinţie a fost scos.

Videoconferinţa a avut loc în Sala CSAT din Palatul Cotroceni, la ea asistând şi ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite