Achitări pe linie în cazul „Mită la Curtea Supremă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a dat o primă decizie într-un dosar în care au fost judecaţi patru nume grele de la Curtea Supremă: achitări pe linie. Este vorba de cazul în care două judecătoare au fost acuzate că ar fi luat şpagă excursii, bijuterii sau poşete de firmă, iar alţi doi magistraţi ar fi scurs date despre mandatele de interceptare emise în acest caz

 Curtea Supremă a dat achitări pe linie într-unul din cele mai mediatizate cazuri de corupţie.

 Este vorba de dosarul în care a fost judecată pentru corupţie fosta preşedintă a Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a Curţii Supreme, Gabriela Bîrsan - soţia lui Corneliu Bîrsan, fost judecător român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). 

Gabriela Bîrsan (suspendată din funcţia de judecător) a fost achitată pentru toate acuzaţiile pentru care a fost trimisă în judecată: abuz în serviciu, luare de mită, folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii care nu sunt destinate publicităţii şi trafic de influenţă. Şi ceilalţi trei judecători de la Curtea Supremă implicaţi în acest caz au fost achitaţi: Iuliana Puşoiu (pensionată), ce a fost judecată pentru luare de mită şi uz de fals, Anton Pandrea (pensionat), judecat pentru favorizarea făptuitorului, şi Corina Corbu (suspendată din funcţie), judecată pentru complicitate la favorizarea făptuitorului. 

Sechestrul pe vile, ridicat

O decizie de achitare a fost dată de judecătorii Curţii Supreme şi în cazul avocaţilor Claudia Gherbovan Silinescu şi Radu Gherbovan Silinescu. Omul de afaceri Gabriel Chiriac a fost achitat pentru acuzaţiile de cumpărare de influenţă şi spălarea banilor, iar Florian Ionescu, fost angajat ca şofer la instanţa supremă, a primit o decizie de achitare pentru acuzaţia de mărturie mincinoasă, acesta din urmă primind o amendă administrativă de 500 de lei. Instanţa a mai dispus ridicarea sechestrului asigurător pus pe bunuri mobile sau imobile ale Gabrielei Bîrsan, Iulianei Puşoiu şi ale avocaţilor Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu. Decizia poate fi contestată de procurorii DNA la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care va da o decizie definitivă în acest caz.

Acuzaţiile DNA

În esenţă, cazul priveşte modul în care afaceristul Gabriel Chiriac – care avea procese comerciale pe rolul Curţii – ar fi cumpărat influenţa unor judecători cu ajutorul avocaţilor Claudia şi Radu Gherbovan Silinescu. În schimb, magistraţii Puşoiu şi Bîrsan au fost acuzaţi că ar fi primit petreceri gratuite pentru aniversările proprii la restaurante exclusiviste din Paris, Bucureşti, vacanţe şi călătorii cu avionul gratuite, cazare în apartament dintr-un cartier exclusivist al Parisului, obiecte vestimentare de lux (bijuterii, poşetă, pantofi ale unei renumite case de modă). 

Judecătoarele s-ar fi implicat în tergiversarea unor dosare aflate pe rolul instanţei supreme, strămutarea ori promisiunea traficului de influenţă în perspectiva unor soluţii favorabile, spun procurorii. 

Pandrea a fost judecătorul care a emis autorizaţiile de interceptare pe numele Gabrielei Bîrsan, Iulianei Puşoiu şi a Claudiei Gherbovan Silinescu, dar în acelaşi timp ar fi divulgat acest lucru Corinei Corbu, care le-a transmis colegelor sale că sunt „filate”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite