Ginerele lui Vasile Blaga, cercetat în arest preventiv. Decizia este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ginerele lui Vasile Blaga, Ionuţ Rudeanu, va fi în continuare cercetat în arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, contestaţia acestuia la decizia prin care a fost trimis în spatele gratiilor. Rudeanu este suspectat într-un dosar de evaziune fiscală în care prejudiciul se ridică la peste 600.000 de euro.

Astfel, judecătorii au decis ca Ionuţ Andrei Rudeanu să îşi petreacă următoarele 30 de zile în arest preventiv.

Decizia de vineri a magistraţilor este definitivă. 

Vineri, pe 22 mai, Tribunalul Bucureşti a admis cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi l-a trimis pe Ionuţ Rudeanu în arest preventiv pentru 30 de zile.

Magistraţii arătau, în motivarea deciziei prin care Rudeanu a fost arestat, că lăsarea acestuia în libertate ar genera „doar oroare şi revoltă în societate”.

Mai exact, judecătorii precizează că lipsa unei „reacţii ferme” a sistemului judiciar şi lăsarea lui Rudeanu în libertate ar induce „perturbări grave ale disciplinei publice”, ale respectului faţă de lege, „stimulând temerea colectivă că justiţia nu este eficientă împotriva unor fapte deosebit de periculoase”, potrivit Mediafax.

De asemena, magistraţii arată că, cercetarea în libertate a Andrei Rudeanu ar genera „doar oroare şi revoltă în societate” şi „un sentiment acut de insecuritate, dar şi o încurajare a altor subiecţi de a desfăşura astfel de activităţi ilicite menite să le creeze un avantaj material rapid şi uşor”.

„Faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, fiind pentru prima oară implicat într-un raport penal de conflict, precum şi faptul că realizează venituri licite, are familie organizată, un copil minor în întreţinere, domiciliu pe teritoriul ţării, nu poate justifica, cel puţin la acest moment, reţinerea unui grad de pericol social redus, de natură a permite luarea unei măsuri preventive mai puţin intruzive”, se mai notează în motivarea deciziei de arestare.

Cum fenta Ionuţ Rudeanu statul prin firme fantomă

Procurorii notează în referatul prin care cer arestarea lui Ionuţ Rudeanu că, „pentru a diminua impozitele şi taxele datorate bugetului de stat, în perioada ianuarie 2010 – aprilie 2014, Ionuţ Andrei Rudeanu, în calitate de asociat al SC Axis Corporate Security, a înregistrat în contabilitate achiziţii de bunuri sau prestări servicii fictive în valoare de 4.270.945 lei, plus TVA în cuantum de 982.840 lei, executtate de societăţile SC Biovros SRL, SC, Biotehnical Industrial SRL, SC Aedificia 2002 Construct SR şi SC Factory Exclusiv SRL”.

Toate aceste societăţi, spun anchetatorii, nu aveau niciun angajat, nu deţineau niciun autovehicul, şi nu figurau cu niciun imobil, având un comportament de tip fantomă.

Numele lui Blaga, în dosarul ginerelui

Numele liderului PNL apare menţionat în declaraţia unui martor din dosarul ginerelui său. Mihai Neicu, patronul Nei Gurad, le-a declarat anchetatorilor că „în perioada septembrie 2010 – primăvara anului 2011, am fost solicitat de numitul Vasile Blaga, la o discuţie la sediul Partidului Democrat, din municipiul Bucureşti, Aleea Modrogan. Cu ocazia acestei discuţii, acesta mi-a solicitat să îl ajut pe ginerele său, numitul Ionuţ Rudeanu, care îşi înfiinţase societatea de pază şi protecţie SC Axis Corporate Security, să obţină contracte de pază cu instituţii de stat şi companii private, şi să îl ajut în managementul acestei societăţi (recrutarea de personal, dotare, întocmirea documentaţiei necesare participării la licitaţii publice)”, arată martorul în declaraţia dată în faţa anchetatorilor.

În acest sens, spune martorul, s-a întâlnit a doua zi cu Ionuţ Rudeanu şi cu soţia acestuia, la hotelul Phoenicia din Bucureşti, pentru a discuta de spre dezvoltarea firmei de pază nou înfiinţate.

De asemenea, acesta a precizat că s-a convenit ca firma Nei Guard SRL să participe împreună cu societatea Axis Corporate Security la o licitaţie organizată de Administraţia Naţională a Drumurilor – Filiala Timişoara, pentru furnizarea serviciilor de pază, licitaţie pe care spune că a şi câştigat-o.

Abonată la contracte pe bani publici

Medic stomatolog de meserie, Ionuţ Rudeanu s-a lansat în afaceri în 2009, la un an după ce s-a căsătorit cu fiica lui Vasile Blaga, Agathe. Rudeanu este el însăşi beizadea, fiind nepotul fostului baron local PSD, Mihai Rudeanu, preşedinte Consiliului Judeţean Hunedoara în perioada guvernării Năstase.

Axis Corporate Security a obţinut primul contract cu statul la doar două luni după ce primise licenţa de funcţionare. În asociere cu Nei Guard, firmă deţinută de Mihai Neicu, Axis Corporate Security a obţinut de la CNADNR un contract de 2,6 milioane de lei. În 2012, firma a câştigat şi contractul de pază a unităţilor miniere din Valea Jiului. Presa a relatat că societatea a fost sancţionată de mai multe ori de Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara, pentru că nu şi-a respectat obligaţiile faţă de angajaţii care se ocupau cu paza unităţilor miniere.

De asemenea, firma lui Rudeanu a câştigat contracte cu Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Timişoara, pentru paza unor poduri aflate în patrimoniul regiei. 

În 2013, Axis Corporate Security a mai obţinut de la CNADNR contracte în valoare totală de 15,7 milioane de lei. Drumurile pe care le-a păzit firma ginerelui lui Vasile Blaga sunt Bucureşti-Piteşti, Bucureşti-Lehliu, Lehliu-Cernavodă, Cernavodă-Constanţa, Ovidiu-Agigea, Bucureşti-Ploieşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite