UPDATE Decizia definitivă: Gigi Becali va sta trei ani şi şase luni după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Becali a primit un spor de şase luni de închisoare în urma contopirii pedepselor Foto Eduard Enea
George Becali a primit un spor de şase luni de închisoare în urma contopirii pedepselor Foto Eduard Enea

Gigi Becali va sta după gratii trei ani şi şase luni. Aşa au decis magistraţii Curţii de Apel Bucureşti care au respins definitiv recursurile făcute atât de finanţatorul echipei de fotbal Steaua, cât şi de procurorii anticorupţie.

UPDATE Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv ca Gigi Becali să stea după gratii trei ani şi şase luni.

Doi dintre judecătorii completului au respins recursurile depuse de procurori şi de Becali.

Gigi Becali a fost condamnat iniţial la trei ani de închisoare în dosarul privind sechestrarea de persoane şi la doi ani de închisoare în cazul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale. 

Magistraţii Curţii Supreme au decis atunci, din oficiu, contopirea celor două pedepse, iar latifundiarul din Pipera urma să execute pedeapsa cea mai mare, respectiv cea de tre ani de închisoare cu executare.

Ulterior, Becali a mai fost condamnat, tot de Înalta Curte, la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza”. Magistraţii nu au mai contopit pedepsele, astfel că avocaţii patronului echipei Steaua Bucureşti au făcut o cerere de contopire.

Procurorul de caz a cerut majorarea pedepsei lui Becali cu încă un an, însă Tribunalul Bucureşti a decis în luna iunie a acestui an ca acesta să stea în plus după gratii doar şase luni.

Atât procurorul, cât şi avocaţii lui George Becali au atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. Primul, a cerut o majorare a pedepsei cu un an, iar apărătorii micşorarea acesteia. Judecătorii au respins marţi definitiv aceste cereri şi au decis ca Becali să facă în plus doar 6 luni de închisoare. 

UPDATE În faţa magistraţilor, Gigi Becali s-a plâns că a fost adus la Curtea de Apel Bucureşti (de la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa), într-o maşină în care a stat într-un metru pătrat deşi de când este în închisoare ar fi plătit impozite de 10 milioane de euro.

Mai mult, acesta a recitat în faţa judecătorilor mai mulţi psalmi din Biblie.

Procurorul de caz a cerut din nou adăugarea unui spor de un an de închisoare la pedeapsa latifundiarului.

Tribunalul Bucureşti a decis, în iunie, ca Gigi Becali să stea după gratii încă şase luni, asta după ce procurorul anticorupţie a cerut majorarea pedepsei acestuia cu încă un an.

 Avocaţii lui George Becali Becali au atacat decizia cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti. De asemenea, şi anchetatorii au formulat recurs considerând că majorarea pedepsei cu un an ar fi decizia corectă.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prezent la judecarea cererii de contopire a pedepselor lui Gigi Becali, judecată la Tribunalul Bucureşti,  a arătat că acesta a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional. Din această cauză, el a cerut ca lui Becali să i se aplice un sport de pedeapsă de un an.

Procurorul i-a explicat judecătorului Marin Marino Constantin că Becali a săvârşit fapte grave, iar pentru cele mai grave dintre acestea a primit doar trei ani de închisoare. El a mai arătat că, potrivit normelor legale în vigoare, Becali poate fi eliberat după ce execută două treimi din pedeapsă, respectiv doi ani de închisoare, şi a subliniat că, în opinia sa, această pedeapsă este mică în raport cu numărul şi gravitatea faptelor comise.

Astfel, procurorul a arătat că Becali a săvârşit o pluralitate de infracţiuni, iar din toate cele săvârşite pentru şapte dintre ele a fost găsit vinovat şi condamnat în cele trei dosare penale.

Reprezentantul DNA a mai arătat că faptele finanţatorului Stelei au avut un grad ridicat de pericol şi au fost comise de acesta alături de un anturaj infracţional.

Procurorul a explicat că perioada infracţională a lui Gigi Becali este una lungă, respectiv din 1995 până în 2002, după care a fost reluată în 2006 şi a continuat până în 2009, ceea ce denotă „orientarea sa ca persoană ce sfidează cadrul legal”.

Potrivit procurorului, activitatea infracţională a lui Becali are periodicitate şi ritmicitate, iar în acest context el ar trebui să petreacă mai mult timp în detenţie.

Avocaţii lui Gigi Becali au declarat astăzi că latifundiarul a achitat prejudiciul din dosarul privind schimbul de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, precum şi cheltuielile de judecată rezultate în urma acestui proces.

Unul dintre avocaţii lui Gigi Becali, Bogdan Vlad, declara la acea dată, la intrarea în Tribunalul Bucureşti, că instanţa nu are temeiuri să-i aplice acestuia un spor la anii pe care trebuie să îi stea în închisoare.

Acesta a mai spus că va arăta instanţei de ce nu poate să-i aplice clientului său spor de pedeapsă odată cu contopirea celor trei condamnări definitive în dosarele sechestrării de persoane, schimbului de terenuri şi „Valiza”.

Avocatul a arătat că instanţa nu are fundament legal pentru care să-i aplice lui Becali un spor de pedeapsă, chiar dacă acesta are trei condamnări, argumentul invocat de Vlad fiind acela că judecătorii din dosarul sechestrării au coborât pedeapsa cu mult sub minimum prevăzut de lege.

În acest context, Bogdan Vlad a arătat limitele de pedeapsă erau între şapte şi 15 ani de închisoare, iar judecătorii l-au condamnat pe Becali la trei ani cu suspendare.

Citeşte pe aceeaşi temă:

Gigi Becali şi-a schimbat doi avocaţi, nemulţumit că judecătorii au amânat decizia de contopire a pedepselor

Gigi Becali vrea să fie eliberat ca să-şi poată întreţine familia şi să finanţeze echipa Steaua. Tribunalul Bucureşti judecă cererea pe 17 iunie

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite