Gabriel Oprea, martor în dosarul nepoatei sale. Loredana Radu: „M-au citat la DNA, pe mine şi pe Onţanu”. Fostul vicepremier: „Da, am înţeles”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea la DNA  Inquam Photos / Octav Ganea
Gabriel Oprea la DNA Inquam Photos / Octav Ganea

Gabriel Oprea va da declaraţii în dosarul lui Neculai Onţanu doar după ce DNA va preciza fapta pentru care fostul ministru de Interne este acuzat într-un dosar desprins din cel al fostului primar al Sectorului 2, în condiţiile în care avocaţii au arătat că există riscul ca prin declaraţia de martor să se autoincrimineze.

UPDATE Instanţa de la Curtea de Apel Bucureşti a amânat audierea lui Gabriel Oprea pentru 14 aprilie, stabilind ca judecata în acest dosar să rămână în continuare publică.

 Fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea a venit marţi la Curtea de Apel Bucureşti pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul în care fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, este acuzat că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătraţi într-o zonă rezidenţială de pe strada Barbu Văcăreascu, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri de peste 83.000 de metri pătraţi, potrivit News.ro

La începutul şedinţei de judecată, avocaţii au solicitat instanţei ca şedinţa de judecată să fie nepublică. Avocaţii au arătat că Direcţia Naţională Anticorupţie a formulat un răspuns către Curtea de Apel Bucureşti care este incomplet şi în care se arată doar că Gabriel Oprea este cercetat într-un dosar disjuns, în care a fost începută urmărirea penală pentru faptele de spălare de bani şi luare de mită.

În acest context, avocaţii au spus că există riscul ca, prin această declaraţie, martorul Gabriel Oprea să se autoincrimineze, solicitând ca fostul ministru să nu fie audiat, ci instanţa să trimită o adresă la DNA, care să răspundă despre ce este vorba concret în dosar şi care sunt exact faptele de care ar putea fi acuzat Oprea.

Instanţa a trimis o adresă la DNA

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată a spus că faptele vizate sunt legate de o eventuală participaţie a lui Oprea la o faptă de luare de mită şi la spălare de bani, precizând că rămâne la latitudinea fostului ministru ce spune marţi în declaraţia de martor.

Judecător Damian Dolache a spus că va fi trimisă o nouă adresă la DNA pentru a spune fapta pentru care este cercetat Gabriel Oprea şi calitatea acestuia în acel dosar disjuns.

Gabriel Oprea nu a mai fost audiat ca martor la termenul de marţi, iar instanţa a stabilit ca judecata să continue în 14 aprilie şi discuţiile să aibă loc tot în şedinţă publică.

Fostul ministru de Interne a plecat de la instanţă, care continuă şedinţa de judecată cu audierea lui Sandu Marin Nicolae, un alt martor propus de avocaţii Loredanei Radu.

În sala de judecată

Fostul vicepremier Gabriel Oprea s-a prezentat astăzi la Curtea de Apel Bucureşti unde este citat ca martor în dosarul de corupţie al fostului său coleg de partid, fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, caz în care este implicată şi nepoata sa, Loredana Radu. Gabriel Oprea este în sala de judecată şi aşteapă începerea procesului. 

Potrivit actelor de la dosar, fostul edil, Neculai Onţanu,  ar fi primit mită două terenuri, cel de 1.000 de metri pătraţi, prin intermediul Loredanei Radu (foto), nepoata lui Gabriel Oprea, şi unul de 500 de metri pătraţi, prin intermediul unei alte persoane, Aurel Radu. În schimb, Onţanu ar fi facilitat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 de metri pătraţi pe raza Sectorului 2. Fostul primar nu a vrut să dea declaraţii la DNA în legătură cu toate aceste acuzaţii şi nici cu privire la faptul că în acte, terenul de 1.000 de metri pătraţi a ajuns direct de la intermediarii lui Dobrescu şi Borcea la Loredana Radu, în baza unui aranjament care ar fi fost făcut cu acordul lui Onţanu.

image

Denunţătorii şi martorii din dosar au declarat la DNA că pe Loredana Radu nu ar fi plătit niciun leu pentru terenul de 1.000 de metri pătraţi. Însă după un an, pe 17 decembrie 2008, Loredana Radu a vândut terenul unchiului său, Gabriel Oprea contra sumei de 400.000 de euro, de cinci ori mai puţin decât preţul pieţei. Dar, procurorii DNA bănuiesc că şi această tranzacţie, dintre nepoată şi unchi, s-ar fi făcut tot cu titlul gratuit. După tranzacţie, avocata a cerut de la Primăria Sectorului 2 o autorizaţie de construire pentru un hotel cu 10 niveluri (3S+P+6E), care a fost ulterior edificat.

În final, Oprea a donat terenul fiicei sale, Ana Maria Tudor, împreună cu hotelul aflat şi astăzi în construcţie. Pe 5 aprilie 2016, procurorii DNA au pus sechestru asigurator pe acest teren. Acuzaţiile în cazul Loredanei Radu: complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

„Dacă este să fie ceva urât o să te caute colegii”

În dosarul lui Neculai Onţanu şi Loredana Radu sunt interceptări dintre Loredana Radu şi Gabriel Oprea. Acestea sunt făcute în ziua în care Loredana Radu a fost citată la DNA,  pe 23 martie 2016, la ora 14.51. În aceeaşi zi, Loredana Radu avea să fe reţinută, iar a doua zi arestată.

Gabriel Oprea: Da, puiule!
Loredana Radu: Gabi, te-am sunat să-ţi spun că nu pot să trec astăzi, că m-au sunat să-mi aducă la cunoştinţă calitatea de suspect, şi pe mine şi pe domnul Onţanu, şi la ora 5.00...la ...4.00 e el şi la 5.00 trebuie să mă caute. Deci ţi-am zis ca să ştii tu, şi dacă este să fie ceva urât o să te caute o...colegii mei din birou care ştiu ce au de făcut. Alo!
Gabriel Oprea: Da, am înţeles.
Loredana Radu: Da, da.
Gabriel Oprea: Da.
Loredana Radu: Am zis ca să ştii tu, să nu te panichezi că o să am telefonul închis şi...da...
Gabriel Oprea: Da...când, la ce oră?
Loredana Radu: Păi, de a 05.00 mă duc
Gabriel Oprea: Am înţeles, hai...Bine, puiul meu....
Loredana Radu: Bine, te pup!
Gabriel Oprea: Mă suni şi pe mine pe urmă. Da?
Loredana Radu: Da, da. Pa-pa, pa-pa.
Gabriel Oprea: Bine, bine, sună-mă.

De ce este cercetat Gabriel Oprea

Potrivit rechizitoriului DNA, o parte din anchetă, care are legătură cu Gabriel Oprea, a fost separată din acest dosar. Este investigată o posibilă participare a fostului vicepremier la infracţiunile de luare de mită şi spălare de bani. Ancheta urmează să stabilească dacă transferul dreptului de proprietate, de la Loredana Radu către Oprea Gabriel s-a realizat cu titlu gratuit.




 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite