Fostul „adjunct” al lui Florin Iordache, procurorul Constantin Sima, cel care a coordonat OUG 13/2017, vrea să se pensioneze din magistratură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful ANP, Marius Vulpe, Florin Iordache si procurorul Constantin Sima, la dezbatera de la Ministerul Justitiei privind ordonanţele de graţiere FOTO Cristian Delcea
Şeful ANP, Marius Vulpe, Florin Iordache si procurorul Constantin Sima, la dezbatera de la Ministerul Justitiei privind ordonanţele de graţiere FOTO Cristian Delcea

Procurorul Constantin Sima, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, a înaintat către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de eliberare din funcţie, prin pensionare, aceasta urmând să fie discutată în şedinţa plenului CSM de marţi, 28 februarie. Acesta a fost unul dintre secretarii de stat care a coordonat elaborarea OUG 13/2017.

Pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii din 28 februarie se află cererea de eliberare din funcţie, prin pensionare, formulată de Constantin Sima, care ocupă funcţia de Procuror şef serviciu la Parchetul de pe  lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Sima  a participat, alături de ministrul Florin Iordache, la dezbatarea public privind adoptarea OUG 13/2017, şi a confimat că el este unul dintre cei care s-a ocupat de acest act normative.

Procurorul, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Justiţiei, a fost audiat în calitate de martor, pe 6 februarie, la sediul DNA, fiind citat în dosarul deschis după adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor penale. Constantin Sima a fost detaşat de la Parchetul General la Ministerul Justiţiei, după ce portofoliul a fost preluat de Florin Iordache. Ulterior, după demararea anchetei privind redactarea şi adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea codurilor, procurorul general al României a cerut retragerea acestuia, cerere aprobată de CSM. Înainte de încetarea detaşării, ministrul Justiţiei, Florin Iordache, îşi delegase atribuţiile lui Constantin Sima, pentru perioada 1-7 februarie.

Cine este Constantin Sima

Sima este preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România (APR) şi este considerat un magistrat din garda veche. Poziţile sale referitoare la problemele din justiţie au fost similare cu cele exprimate de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR),  organizaţie al cărei preşedinte este Gabriela Baltag, membru în noul CSM, iar preşedinte de onoare este Viorica Costiniu. La începutul acestui an, APR „şi-a exprimat acordul cu privire la eventualitatea adoptării unei legi de graţiere pentru unele infracţiuni şi amnistie pentru alte infractiuni”. Anul trecut, Sima s-a declarat un adept al ridicării Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Procurorul şi-a început cariera în comunism, la Procuratura Târgovişte, are o vechime în magistratură de 30 de ani şi ocupă în prezent funcţia de procuror-şef al Serviciului de resurse umane, documentare şi statistică judiciară din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Presa a relatat că a instrumentat un singur dosar mediatizat dosarul „Caritas” în care a fost trimis în judecată Ion Stoica,  condamnat la doi ani de închisoare. În 2012, procurorul a candidat simultan, fără succes, pentru poziţiile de procuror general şi procuror-şef DNA.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite