„Doi şi-un sfert”, vacă de muls pentru şefii spionilor de la Interne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rares Vaduva a fost pus sub acuzare că şi-a acoperit foştii colegi şi foştii şefi Foto Inquam/Octav Ganea
Rares Vaduva a fost pus sub acuzare că şi-a acoperit foştii colegi şi foştii şefi Foto Inquam/Octav Ganea

Unul dintre cele mai controversate servicii secrete din România este implicat într-un nou scandal. Proaspăt numit în funcţie, actualul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului de Interne a fost pus sub acuzare ieri pentru că i-ar fi protejat pe foştii săi superiori. Alături de acesta sunt achetaţi mai mulţi foşti şefi ai instituţiei pentru delapidare sau deturnare de fonduri

Scandalurile par să se ţină scai de Ministerul de Interne şi de instituţiile subordonate acestuia. Ieri, cel mai proaspăt şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă a fost pus sub acuzare de procurorii DNA pentru săvârşirea unor infracţiuni extreme de grave: favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, deturnare de fonduri, fals şi uz de fals şi abuz în serviciu. 

Mai exact, comisarul-şef Rareş Văduva (40 de ani), este cel mai nou personaj pus sub acuzare în dosarul disjuns din cel în care fostul ministrul de Interne, Gabriel Oprea a fost trimis în judecată că ar fi cerut şi primit o limuzină de lux Audi A8, o cadă cu jacuzzi, şi alte bunuri de lux achiziţionate de foştii şefi „Doi şi-un sfert” din banii de filaje ai instituţiei.

Reamintim că Văduva i-a succedat în funcţie chestorului principal Gheorghe Nicolae la şefia Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) din cadrul MAI, în luna februarie, după ce Nicolae a fost demis alături de adjunctul său Nelu Zărnică, cei doi fiind puşi sub acuzare pentru abuz în serviciu şi deturnare de fonduri. De altfel, Gheorghe Nicolae a fost audiat luni din nou în acest dosar. Şi comisarul-şef  Gelu Oltean, un alt fost şef al Doi şi-un sfert a fost audiat de procurorii DNA cu privire la acuzaţiile aduse lui Văduva. La sfârşitul zilei însă au aflat că au fost puşi şi ei sub acuzare alături de Rareş Văduva.

Mai exact, Nicolae este acuzat de delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu; Gelu Oltean a fost pus sub învinuire pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu; Nelu Zărnică pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals; Gheorghe Popa, fost adjunct la DIPI, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu şi delapidare; Ioan Popa pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.

Achiziţionarea bunurilor de lux, informaţii clasificate

Ancheta are legătură cu modul în care ofiţerii, rând pe rând, au delapidat fondurile destinate filajelor. În plus, Văduva a încercat să muşamalizeze probele care îi incrimau pe fostul vicepremier al României, Gabriel Oprea, şi pe predecesorii săi. Practic, Văduva ar fi refuzat în mod repetat declasificarea documentelor, astfel încât să fie excluse o serie de probe ce ar fi susţinut acuzaţiile aduse de procurori.

Comisarul-şef Rareş Văduva ar fi fost avertizat de procurorii DNA asupra consecinţelor faptei sale, dar chiar şi aşa ar fi refuzat să pună la dispoziţia anchetei o serie de înscrisuri, „a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală”. Nici după ce a fost pus oficial sub acuzare Văduva nu şi-a schimbat poziţia. El a declarat, ieri, în momentul în care a părăsit sediul DNA, că „informaţiile clasificate sunt şi trebuie să rămână clasificate”.

Ancheta pe care Văduva încearcă să o ţină „clasificată” viza achiziţiile extravagante, făcute în mandatul lui Gheorghe Nicolae. Banii din fondurile operative, destinate informatorilor şi activităţilor de filaj, au fost folosiţi la cheltuieli de protocol sau cadouri pentru diverşi şefi. Banii au fost tocaţi pe un autoturism Audi A8, de 90.000 de euro, fotolii şi jacuzzi pentru biroul ministrului, ceasuri, telefoane scumpe, sau parfumuri.

Petrecerile şefilor din DIPI

Mai mulţi ofiţeri DIPI revoltaţi de aceste achiziţii au denunţat totul la DNA şi au povestit cum erau deturnate fondurile. Ei s-au plâns că resursele alocate activităţii infomativ-operative erau neglijate, în raport de cele de protocol, destinaţia banilor fiind schimbată discreţionar de şefi. Astfel, s-a ajuns ca 20% din bugetul de fonduri operative al DIPI să fie alocat conducerii serviciului secret şi Diviziunii Administrative, în timp ce pentru structurile din teritoriu, cheltuielile operative au reprezentat doar 7% din fondurile alocate în acest scop.

O parte din banii destinaţi informatorilor au fost folosiţi pentru achiziţionarea a sute de sticle de băuturi alcoolice, uniforme, cine festive ale şefilor DIPI, la care participau şi şefii altor instituţii publice, dotarea caselor de protocol, a sediului instituţiei etc. Ancheta procurorilor a scos la iveală că pentru achiziţia autoturismului Audi A8 a fost întocmită o notă-raport, care a fost clasificată, pentru a se ascunde achiziţia. Limuzina a  fost dotată suplimentar de la livrare cu semnale acustice şi luminoase, şi a fost folosită pentru transportul lui Oprea, până şi la restaurante sau la întâlnirile de partid.

În contradicţie cu achiziţia „clasificată” a limuzinei de lux, dotarea cu armament a Diviziunii Protecţie şi Protocol din DIPI s-a întocmit printr-o documentaţie neclasificată, subliniază procurorii. „Au urmărit conspirarea sursei de finanţare a bunului şi nu conspirarea autovehiculului”, mai arată aceştia.

Văduva şi Nicolae, declaraţii la indigo

În ancheta iniţială, din care a fost disjuns noul dosar, Văduva a dat o declaraţie de martor. El a spus că nu a participat la luarea deciziei de achiziţionare a autoturismului şi că, ulterior cumpărării maşinii, ar fi aflat de motivele care au stat la baza deciziei de achiziţionare a maşinii: „nişte informaţii primite de la un alt serviciu de informaţii, potrivit cărora fostul ministru de Interne, Oprea Gabriel făcea obiectul unei activităţi informativ-operative din partea unui serviciu de informaţii extern”.

Comisarul -şef a arătat că intenţia iniţială ar fi fost aceea de a se asigura deplasări conspirate pentru Oprea, dar în condiţiile în care maşina a fost folosită zilnic, cu girofar, a devenit una ”la vedere”. Văduva a arătat că în prezent autoturismul este dat în folosinţă unei structuri operative din cadrul DIPI. La fel a susţinut şi Gheorghe Nicolae atunci când a fost întrebat de achiziţia maşinii.

„În acele împrejurări, ministrul era implicat într-o serie de decizii şi activităţi care interesează securitatea naţională (numirea directorului SRI, SIE, vizita secretarului general al NATO, operaţionalizarea scutului de la Deveselu). Un alt risc a fost acela că s-a identificat o accesare neautorizată a «cloud-ului» telefonului mobil utilizat de Oprea Gabriel, fiindu-i accesate mail-urile şi SMS-urile, precum şi alte date existente în telefonul mobil. Într-un obiect personal al ministrului de interne a fost identificat şi un dispozitiv de înregistrare tip GSM cu transmisie la distanţă. Ministrul Oprea Gabriel a primit şi ameninţări pe telefonul personal şi pe reţelele de socializare la adresa sa şi a familiei sale”, a susţinut Nicolae valul de pericole ce s-ar fi abătut asupra lui Oprea şi motivele care au dus la achiziţionarea limuzinei, parfumurilor şi canapelelor de lux.

Cine este Rareş Văduva

Rareş Văduva a fost numit şeful DIPI, în februarie 2016,  în locul chestorului Gheorghe Nicolae- inculpat în dosarul „Limuzina”. Comisarul-şef lucra în DIPI din iunie 2015, când a fost numit adjunct al lui Gheorghe Nicolae. Anterior, în perioada 2006 – 2014, Văduva a exercitat funcţii de conducere şi de execuţie în cadrul SRI. Ofiţerul a absolvit, în 1999, Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie ,,Alexandru Ioan Cuza”, şi până în 2004 a îndeplinit funcţii de execuţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Tulcea şi de consilier juridic.

Petele de pe onoarea „Doi ş-un sfert”

Deşi DIPI se dorea a fi o unitate de elită a Ministerului de Interne într-un final s-a dovedit a fi unul dintre cele mai corupte departamente din acest minister. Ofiţerii puşi ieri sub acuzare nu sunt primii şefi ai „Doi şi-un sfert” care au probleme cu legea.

În iunie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au condamnat pe Cornel Şerban, un alt fost şef al spionilor de la Interne, la 2 ani şi 6 luni închisoare cu executare, în dosarul de corupţie în care a fost judecat şi afaceristul Puiu Popoviciu. Şerban a fost acuzat că a intervenit pe lângă un ofiţer de poliţie judiciară din cadrul DNA pentru ca Popoviciu să fie scos basma curată în dosarul privind tranzacţionarea terenului din Băneasa aparţinând Universităţii de Agronomie, pe care a fost ridicat un important complex comercial al Capitalei. Decizia Curţii de Apel nu este definitivă.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite