Despăgubirile, decise şi de instanţa penală după ce intervine prescripţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR au stabilit că, în cazul prescrierii faptei penale, acţiunea civilă trebuie să continue
Judecătorii CCR au stabilit că, în cazul prescrierii faptei penale, acţiunea civilă trebuie să continue

Curtea Constituţională a stabilit, marţi, că în cazul achitării inculpatului sau a încetării procesului penal din cauza intervenirii prescripţiei, instanţa penală va trebui, totuşi, să soluţioneze acţiunea civilă.

În acest fel, arată judecătorii constituţionali, pentru recuperarea prejudiciului cauzat în urma comiterii unei infracţiuni nu va mai fi necesară deschiderea unei noi acţiuni, în civil.

Curtea Constituţională a decis că prevederile art. 25 alin. 5 din actualul Cod de Procedură Penală sunt neconstituţionale.

Judecătorii CCR au considerat că prevederea din noul Cod de Procedură Penală „încalcă dreptul la un proces echitabil al persoanei vătămate sau al succesorilor acesteia, care se constituie parte civilă în procesul penal”.

Surse de la CCR au explicat, pentru digi24.ro, că judecătorii au avut în vedere mai multe decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, pronunţate împotriva României şi a Bulgariei, tocmai pe încălcarea dreptului la un proces echitabil. „După ce un proces penal a durat şi 10 ani, iar procesul s-a încheiat intervenind prescripţia, nu-i poţi cere persoanei păgubite să deschidă o nouă acţiune, în civil, să o ia de la început. Judecătorul va trebui, odată cu constatarea prescripţiei, să dea o soluţie părţii civile”, au explicat aceleaşi surse.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite