Curtea Constituţională a stabilit data la care va lua în discuţie sesizarea CSM în cazul Şova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătorii CCR vor analiza sesizarea CSM la 8 aprilie FOTO Adevărul
Judecătorii CCR vor analiza sesizarea CSM la 8 aprilie FOTO Adevărul

Curtea Constituţională a României a stabilit că va discuta în 8 aprilie şi sesizarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Marius Tudose, privind soluţionarea posibilului conflict juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească şi puterea legislativă în cazul senatorului Dan Şova.

La aceeaşi dată şi tot în legătură cu acest caz, Curtea Constituţională va anliza contestaţia preşedintele Klaus Iohannis şi a PNL.

“Preşedintele CSM solicită Curţii Constituţionale să constate existenţa unui conflict de natură juridică constituţională între menţionatele autorităţi publice, în măsură să împiedice autoritatea judecătorească să-şi îndeplinească atribuţiile constituţionale şi legale cu care a fost învestită, în vederea restabilirii ordinii constituţionale care trebuie să existe între autorităţile publice prevăzute în Titlul III din Constituţia României”, se arată într-un comunicat al CSM.

În sesizare se precizează că, în 25 martie, pe ordinea de zi a Senatului a fost înscrisă cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării a senatorului Dan Şova şi că, supusă la vot, cererea a primit 79 de voturi pentru, 67 de voturi contra, iar 5 au fost anulate, apreciindu-se că nu a fost întrunit numărul de voturi necesar pentru încuviinţare, fiind avute în vedere dispoziţiile art. 173 din Regulamentul Senatului, în conformitate cu care hotărârile de acest gen se adoptă cu votul secret al majorităţii membrilor Camerei.

“Prin urmare, reţinând că hotărârile prin care se încuviinţează reţinerea şi arestarea unui senator se adoptă cu votul majorităţii membrilor săi, Senatul a nesocotit dispoziţiile constituţionale consacrate la art. 76 alin. (2) din Legea fundamentală. (...) Ordinea de drept nu poate fi înţeleasă în afara respectării supremaţiei Constituţiei. Or, dacă s-ar fi respectat cerinţa majorităţii voturilor membrilor prezenţi este evident că cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării senatorului Dan Şova întrunea numărul necesar de voturi”, afirmă şeful CSM, Marius Tudose.

România, criticată de UE

După hotărârea Senatului, Dan Şova a anunţat că a luat decizia de a se autosuspenda ”din toate funcţiile deţinute în cadrul PSD” şi a susţinut că votul din Senat îi va permite să se apere ”aşa cum se cuvine”, dacă dosarul său va ajunge în instanţă.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmase că nu poate trece cu vederea faptul că Parlamentul a blocat iar o cerere a justiţiei, arătând că, într-un stat de drept, nimeni nu este mai presus de lege, iar Parlamentul nu se poate erija în instanţă.

Ambasadele SUA, Marii Britanii, Olandei şi Germaniei, dar şi Comisia Europenă au criticat decizia, manifestând surprindere şi îngrijorare, şi atrăgând atenţia că România trebuie să respecte recomandările MCV şi în ceea ce priveşte imunitatea parlamentarilor.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite