Curtea Constituţională a decis că e neconstituţională prevederea prin care un procuror putea continua ancheta în dosarele disjunse

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedură penală Foto: Digi 24
CCR a respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiată, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 367 alin. (9) din Codul de procedură penală Foto: Digi 24

Curtea Constituţională a României a decis, marţi, că o prevedere din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind Direcţia Naţională Anticorupţie este neconstituţională, stabilind astfel că un procuror nu mai poate continua ancheta într-un dosar disjuns.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002 privind Direcţia Naţională Anticorupţie sunt neconstituţionale, potrivit unui comunicat al CCR.

Dispoziţiile art. 13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2002, constatate ca fiind neconstituţionale, au următorul cuprins:„În cazul în care dispune disjungerea în cursul urmăririi penale, procurorul din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie poate continua efectuarea urmăririi penale şi în cauza disjunsă.”

„Pentru pronunţarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.13 alin.(5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.43/2002 contravin, în esenţă, dreptului la un proces echitabil şi dreptului la apărare, consacrate de art.21 alin.(3) şi art.24 din Constituţie, precum şi de art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, în considerarea faptului că acestea încalcă dispoziţiile procesual penale ce reglementează competenţa organelor de urmărire penală, care, potrivit Deciziei Curţii Constituţionale nr.302 din 4 mai 2017, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.566 din 17 iulie 2017, constituie norme juridice cu caracter imperativ, a căror nerespectare atrage sancţiunea nulităţii absolute”, potrivit judecătorilor CCR.

Totodată judecătorii Curţii Constituţiionale au respins, cu unanimitate de voturi, declarând „neîntemeiată,”excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.367 alin.(9) din Codul de procedură penală cu următorul conţinut: „Ridicarea unei excepţii de neconstituţionalitate nu suspendă judecarea cauzei.“

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite