Conflict de interese la vârful Metrorex

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul economic al SC Metrorex SA, Toma Gheorghe, este cenzorul unor societăţi de construcţii care câştigă contracte de milioane de euro pentru diferite lucrări la reţeaua subterană a

Directorul economic al SC Metrorex SA, Toma Gheorghe, este cenzorul unor societăţi de construcţii care câştigă contracte de milioane de euro pentru diferite lucrări la reţeaua subterană a metroului .

SC Somet SA este una dintre firmele care au obţinut de la Metrorex, în 2004 şi în 2005, contracte în valoare totală de aproape 10 milioane de euro. Firma în cauză, al cărui cenzor este directorul Toma de la Metrorex, a obţinut numai anul acesta o majorare la un contract în valoare de peste trei milioane de euro. Majorarea a fost făcută prin metoda "actului adiţional", des utilizată de firmele de construcţii.

Un nou scandal este pe cale de a izbucni la Metrorex, în paralel cu cel declanşat de controversata afacere "Bombardier". Acum este vorba de un conflict de interese, la vârf. Directorul economic, Toma Gheorghe, este în acelaşi timp şi cenzorul a două dintre firmele cu cele mai grase contracte cu Metrorex. Este vorba despre Somet SA şi Metco SA. "Ce, n-am voie să fiu cenzor?

Nu e niciun conflict de interese. M-au chemat şi la Parchet. Păi, da' cenzorii care sunt de pe la Finanţe pe la toate firmele astea nu sunt în conflict de interese", explică Toma Gheorghe, deşi legea este de altă "părere". Metoda "cenzorul"? Faptul că o societate privată îşi asigură un aşa-zis confort psihic având colaboratori ce ocupă funcţii de conducere în instituţii partenere de contract nu o poate incrimina absolut deloc. Fiecare cu strategia lui, s-ar putea spune…

În schimb, cel care acceptă să "joace la dublu" se află în conflict de interese, putând fi oricând bănuit de trafic de influenţă. Mai mult, Legea 441/2006, privind modificarea Legii societăţilor comerciale, spune foarte clar că "directorii unei societăţi pe acţiuni, în sistemul unitar, şi membrii directoratului, în sistemul dualist, nu vor putea fi, fără autorizarea consiliului de administraţie, respectiv a consiliului de supraveghere, directori, administratori, membri ai directoratului sau ai consiliului de supraveghere, cenzori sau, după caz, auditori interni ori asociaţi cu răspundere nelimitată, în alte societăţi concurente sau având acelaşi obiect de activitate, nici exercita acelaşi comerţ sau altul concurent, pe cont propriu sau al altei persoane, sub pedeapsa revocării şi răspunderii pentru daune".

Or, conform acestui articol de lege, pentru ca directorul economic al SC Metrorex SA, Gheorghe Toma, să poată fi cenzor al unei societăţi pe acţiuni avea nevoie de aprobarea consiliului de administraţie, fapt ce nu reiese din comunicatul primit de la conducerea Metrorex.

Principalul argument prin care directorul Toma susţine că nu este prins într-un conflict de interese ţine de faptul că, spune el, atunci când cele două firme au încheiat contractele respective nu mai era angajatul Metrorex. "Eram la bancă, fiindcă mă dăduseră afară de aici, de la Metrorex.

Chiar dacă eram la Metrorex, contractele sunt în derulare, iar dacă la mine este conflict de interese, atunci toţi reprezentanţii Finanţelor, primăriilor şi de la CFR, care sunt în consilii de administraţie pe la diferite firme, ar însemna că sunt în conflict de interese", susţine Gheorghe Toma, referindu-se, probabil, la firmele în care statul mai are acţiuni, nu şi la cele cu capital privat 100%. Totuşi, contractele încheiate sub alt "mandat" s-au majorat cu milioane de euro în perioada când Toma deja revenise la Metrorex.

Evident, nu există probe care să demonstreze faptul că Toma ar fi facilitat aceste contracte, însă statutul său de colaborator îl expune. Un exemplu este contractul cu SC Somet SA, încheiat la 18 decembrie 2006, în valoare de 1.200.989 RON, adică peste trei milioane de euro. Este vorba despre "lucrări suplimentare'' într-un alt contract dintre Metrorex SA şi Somet SA.

Vizavi de această situaţie, replica directorului Gheorghe Toma pare a fi ruptă dintr-un dialog al surzilor: "Este vorba de continuarea lucrărilor care sunt acolo. E vorba despre un fel de act adiţional pentru lucrările care se fac acolo. Astea sunt contracte pentru o lucrare câştigată în 2001. Toată lumea se omoară că iau şi eu 500 de lei pentru bilanţurile pe care le fac acolo. Şi fac muncă pentru asta", a mai spus Gheorghe Toma. În ceea ce priveşte conducerea societăţii Somet SA, directorul general al acesteia nu a dat curs cererilor noastre de a-şi prezenta un punct de vedere.

Conducerea Metrorex a dispus verificări

Potrivit răspunsului transmis de Metrorex, "referitor la contractele menţionate, precizăm că dl Gheorghe Toma - director economic al SC Metrorex SA - nu a participat în calitate de membru în cadrul comisiilor de evaluare a ofertelor, numite pentru procedurile de atribuire care au fost organizate". Directorul general al Metrorex SA, Gabriel Daniel Mocanu, a mai precizat că "va dispune efectuarea unor verificări privind existenţa unui posibil conflict de interese, urmând a fi adoptate măsurile corespunzătoare prevăzute de legislaţia în vigoare".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite