UPDATE Codul portocaliu de viscol şi ninsori a fost extins în mai multe zone ale ţării: pene de curent, drumuri blocate şi şcoli închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul portocaliu a închis mai multe drumuri şi şcoli din sud-estul ţării FOTO Arhivă
Codul portocaliu a închis mai multe drumuri şi şcoli din sud-estul ţării FOTO Arhivă

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis joi dimineaţă o nouă avertizare cod portocaliu de viscol, de această dată pentru judeţele Galaţi şi Vrancea, valabilă până la ora 10.30. În cele douã judeţe va ninge, iar vântul va sufla cu peste 70 kilometri la oră. Ministerul Educaţiei a anunţat că mai multe unităţi şcolare au fost închise joi din cauza viscolului.

UPDATE 16.37 Potrivit datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, joi, 20 decembrie, până la ora 14.00, 50 de unităţi de învăţământ din cinci judeţe au fost afectate de condiţiile meteorologice improprii. Astfel, în judeţul Călăraşi, cursurile au fost suspendate în 20 de şcoli, în timp ce în judeţele Vaslui şi Botoşani s-a decis suspendarea activităţii instructiv-educative în câte 10 unităţi şcolare. Alte 13 unităţi de învăţământ au porţile închise în judeţele Ialomiţa (8) şi Brăila (5). Numărul total de elevi şi preşcolari aflaţi în situaţia de a nu frecventa cursurile, joi, 20 decembrie, este de 16.402.

UPDATE 14.21 Zece unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui şi-au suspendat cursurile, joi, în condiţiile în care microbuzele cu care sunt transportaţi la şcoală elevii şi profesorii nu au putut circula din cauza drumurilor blocate de zăpadă.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vaslui, 1.198 de elevi din judeţ nu au putut ajunge la cursuri din cauza zăpezii şi a viscolului. Astfel, nouă şcoli generale şi un liceu, toate din comunele Pogana şi Fălciu, au fost închise odată cu blocarea drumurilor în zona de sud a judeţului.

"Cea mai mare unitate şcolară închisă este Liceul Tehnologic Fălciu, unde învaţă 616 elevi din întreaga zonă de sud-est a judeţului. Oricum, nu se pierde foarte multă materie, având în vedere că este sfârşit de semestru, perioada specifică încheierii mediilor”, a declarat, joi, inspectorul general adjunct al ISJ Vaslui, Doru Bălan.

UPDATE 14.15 Peste o mie de persoane din cinci localităţi ale judeţului Galaţi sunt izolate, joi, din cauza viscolului, iar un drum naţional este blocat, în timp ce în judeţul Vrancea opt mii de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică în urma avariilor la reţelele de electricitate.

Potrivit reprezentanţilor Prefecturii Galaţi, cinci localităţi din judeţ sunt izolate după ce mai multe sectoare de drum judeţean au fost înzăpezite. Este vorba despre localităţile Cârlomaneşti, Roşcani, Pleşa, Slivna, Cruceanu şi sectoarele de drum DJ 240 Cârlomăneşti-Cerţeşti, DJ 242 A Rădeşti-Bereşti-Găneşti, DJ 242 B Pleşa-Bereşti, DJ 42 C Pleşa-Aldeşti, DJ 242 D Suceveni-Băneasa, DJ 242 E Băneasa-Roşcani-Oancea, DJ 251 G Vârlezi-Corni, DJ 251 H Corod-Valea Mărului, DJ 252 H Tecuci-Furceni, 252 I Poiana-Vişina, DJ 254 Iveşti-Călmăţui.

În localităţile respective locuiesc peste o mie de persoane.

La ora transmiterii acestei ştiri, traficul pe drumul naţional 24D Galaţi - Cuca-Bălăbăneşi a fost blocat, întrucât sunt sectoare de drum pe care se circulă doar pe o singură bandă din cauza ninsorilor, existând riscul ca autoturismele să rămână înzăpezite.

"Se lucrează pe acest segment cu trei autobasculante cu lamă, o volă şi o autofreză, dar intervenţia este foarte mult îngreunată de viscolul puternic", a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Patrica Paţilea.

De asemenea, în municipiul Galaţi, mai multe blocuri şi sedii ale unor instituţii nu au căldură şi apă caldă după ce o conductă s-a spart. Astfel, sunt afectate 11 blocuri din zona centrală a oraşului, sediul unei foste policlinici în care se află acum cabinete medicale private şi imobilul în care învaţă studenţii Facultăţii de Chimie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos".

În judeţul Vrancea, peste 8.000 de locuinţe nu sunt alimentate cu energie electrică joi, din cauza avariilor în reţelele de electricitate, provocate de viscol.

Conducerea Sucursalei de Distribuţie Electrica Focşani a declarat că ultima situaţie arată că 21 de localităţi nu au energie electrică, cele mai mari probleme fiind la staţia de transformare Tătăranu.

"Intervenim cu 21 echipe şi 19 maşini. În acţiune avem şi sprijinul Armatei care ne-a pus la dispoziţie două şenilate pentru a interveni în zonele greu accesibile", a afirmat directorul Sucursalei Focşani, Dumitru Dănilă.

UPDATE 13.25 Până la ora prânzului, din cauza vremii s-au suspendat cursurile la 40 de unităţi şcolare din judeţele Brăila (5), Botoşani (10), Vaslui (10), Ialomiţa (8) şi Galaţi (7), conform ultimelor date primite de Ministerul Educaţiei.

UPDATE 13.06 Codul portocaliu va fi prelungit până la ora 19.00 pentru judeţele Vrancea şi Buzău, pentru celelalte zone urmând ca această avertizare să fie ridicată, a anunţat la Guvern conducerea Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Începând cu joi, ora 20.00, pentru judeţele Buzău, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa va fi emis cod galben de vânt puternic, care va fi menţinut până spre miezul nopţii.

UPDATE 12.01 Un număr de 17 localităţi din judeţele Constanţa şi Tulcea nu sunt alimentate cu energie electrică, joi, din cauza avariilor apărute la reţelele de electricitate, în urma ninsorilor din ultimele 24 de ore.

Potrivit Enel Dobrogea, joi dimineaţă, în judeţul Constanţa cinci linii de medie tensiune erau nealimentate total, iar patru linii parţial, fiind afectate 15 localităţi. Este vorba despre Dulceşti, Moşneni, Pecineaga, Vânători, 23 August, Schitu, Bărăganu, Potârnichea, Moviliţa, Topraisar, Miriştea, Osmancea, Ciobăniţa, Limanu şi Vama Veche.

În judeţul Tulcea este nealimentată o linie de medie tensiune parţial, iar două localităţi, Sâmbăta şi Cerbu, sunt afectate de lipsa electricităţii.

Toate porturile de la Marea Neagră erau închise joi dimineaţă, după mai bine de 36 de ore de când s-a luat decizia de a sista manevrele navelor din cauza vântului puternic.

Potrivit autorităţilor portuare, operaţiunile au fost sistate în cursul nopţii de marţi spre miercuri, pe rând, în porturile Midia, Mangalia, Constanţa Sud - atât maritim cât şi fluvial, şi Constanţa Nord. În această situaţie, pentru siguranţă, navele aflate în rada exterioară trebuie să stea cu motoarele pornite, evitând astfel intrarea în derivă. Totodată, vasele aflate la cheu trebuie să-şi întărească legăturile cu ţărmul, să asigure om de veghe şi trebuie să stea în permanenţă cu semnalele luminoase şi sonore în funcţiune.

Tot din cauza vântului puternic a fost restricţionat şi traficul pe Canalul Dunăre-Marea Neagră, prin ecluza de la Agigea către Portul Constanţa Sud - fluvial.

În judeţul Constanţa nu sunt drumuri închise.

Centrul Infotrafic din Poliţia Română a informat, joi, că autorităţile bulgare au oprit intrarea tuturor vehiculelor prin punctele de trecere a frontierei (PTF) Giurgiu şi Vama Veche, din cauza ninsorii şi a viscolului.

UPDATE 11.24 Trei drumuri naţionale şi patru judeţene sunt închise, joi, în Vaslui, din cauza viscolului, iar trei localităţi nu au curent electric de mai bine de patru zile întrucât echipele de intervenţie ale E.ON nu au reuşit să ajungă la avarii.

Traficul rutier a fost blocat, joi, din cauza viscolului, pe trei drumuri naţionale din sudul judeţului Vaslui, respectiv DN 24A Murgeni - Fălciu, DN26 Murgeni-Blăgeşti, spre judeţul Galaţi, şi DN 11A Bârlad - Podu Turcului, spre judeţul Bacău.

De asemenea, circulaţia pe patru drumuri judeţene este blocată, utilajele intervenind pentru deszăpezirea acestora. Este vorba de DJ 242G Vinderei - Brădeşti, DJ 244H Viişoara - Găgeşti, DJ 244K Olteneşti - Vineţeşti - Zgura şi DJ 244G Albeşti - Crasna.

Totodată, trei localităţi din zona centrală a judeţului, respectiv Lacu Babei, Fântâna Blănarului şi Teişoru, nu au energie electrică de patru zile.

Echipele de intervenţie ale E.ON Moldova nu au reuşit, de duminică, să ajungă la locul unde au apărut defecţiunile, din cauza drumurilor înzăpezite.

UPDATE 11.20  Un număr de 25 de comune din judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică joi, din cauza viscolului care a produs avarii la reţeaua de electricitate, iar traficul rutier pe un drum naţional şi unul judeţean este închis.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Electrica Buzău, Mihaela Lungu, 25 de comune sunt nealimentate cu energie electrică, în unele cazuri oamenii neavând curent în gospodării chiar şi de două zile.

Printre localităţile buzoiene nealimentate cu energie electrică se află Robeasca, Ţinteşti, Pogoanele, Cilibia, Roseti, Padina sau Scutelnici.

Avarii la reţeaua de electricitate au început să apară şi în zona Râmnicului. Astfel localităţi precum Topliceni, Murgeşti, Pardoşi şi Râmnicelu nu au în prezent curent electric.

Angajaţii de la Electrica se află pe teren pentru remedierea avariilor, însă din cauza viscolului intervenţia acestora este anevoioasă.

UPDATE 10.50 Avertizarea cod portocaliu de viscol a fost prelungită joi, până la ora 13.00 în judeţele Brăila, Buzău şi Ialomiţa. 

UPDATE 10.18 Nouă drumuri naţionale din judeţele Bacău, Vaslui, Vrancea, Botoşani, Călăraşi şi Giurgiu sunt închise, joi dimineaţă, din cauza viscolului.

Potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, sunt închise traficului rutier DN 11A Podu Turcului (judeţul Bacău) -Bârlad (judeţul Vaslui), DN 23A Milcovul - Tătăranu, DN 23B Măicăneşti - Ciorăşti, DN 2N Bogza - Dumbrăveni (judeţul Vrancea), DN 24A Murgeni - Rânzeşti, DN 26 Blăgeşti - Murgeni (judeţul Vaslui), DN 24C Manoleasa - Rădăuţi Prut (judeţul Botoşani) şi DN 41 Olteniţa (Călăraşi) - Daia (Giurgiu).

Drumurile au fost închise din cauza viscolului, viteza vântului atingând la sol 50-70 de kilometri pe oră.

Totodată, Centrul Infotrafic din Poliţia Română a anunţat că DN 2L Tişiţa – Panciu, în judeţul Vrancea, a fost închis joi, de la ora 8.00, din cauza viscolului.

În judeţul Călăraşi, DN 3 Fundulea - Lehliu - Călăraşi a fost deblocat joi la ora 8.00 pentru autoturisme, fiind restricţionată circulaţia pentru maşinile de peste 3,5 tone, potrivit Centrului Infotrafic.

În judeţul Mureş, traficul rutier pe DN 15, între Ungheni şi Iernut, este îngreunat din cauza ceţii dense, care reduce vizibilitatea sub 50 de metri.

UPDATE 9.04 1.500 de elevi din Brăila nu au putut merge astăzi la şcoală din cauza zăpezii şi a viscolului. Aceştia se adaugă celor câteva mii de copii din Botoşani care stau acasă de câteva zile pentru că drumurile sunt blocate de nămeţi.

UPDATE 8.40 Premierul Victor Ponta a convocat, pentru ora 12.00, comandamentul de iarnă la Palatul Victoria. 

UPDATE 8.16  Administraţia Naţională de Meteorologie a emis în această dimineaţă o nouă avertizare cod portocaliu de viscol de această dată pentru judeţele Galaţi şi Vrancea, valabilã până la ora 10.30.

În cele douã judeţe va ninge, iar vântul va sufla cu peste 70 kilometri la oră, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

UPDATE 6.09 Codul portocaliu de viscol şi ninsoare a fost prelungit până joi la ora 9.00, şase judeţe fiind vizate de atenţionare: Buzău, Brăila, Călăraşi, Constanţa, Tulcea, Ialomiţa.

Raed Arafat a precizat că există echipamente pregătite să intervină în zona de sud, în condiţiile în care Autoritatea Naţională de Meteorologie a emis cod portocaliu de viscol şi ninsori în noaptea de miercuri spre joi, în intervalul orar 23.00 - 5.00, pentru judeţele Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa şi Călăraşi. De asemenea, acesta a precizat că, în zona de sud, echipamentele au fost mobilizate încă de ieri.

Printre altele, Arafat a relatat că "în judeţul Constanţa, zece persoane care sunt pe dializă au refuzat să fie scoase din zona în care se aflau.   Li s-a oferit să fie duşi într-un centru sigur, dar au refuzat pe proprie răspundere", a adăugat acesta. 

De asemenea, acesta a explicat că, "deşi au fost cazuri critice", "forţele care sunt în zona respectivă au reuşit să le rezolve". 

Întrebat ce se întâmplă cu oamenii fără adăpost, Arafat a declarat că "se prevede ca persoanele fără adăpost să fie duse la azilele de noapte, să prevenim decesul prin hipotermie. Mai ales zonele în care se adună oamenii fără adăpost să fie verificate poliţişti, jandarmi, SMURD". "Dacă temperaturile sunt mai scăzute, patrularea este mai intensă", a adăugat Raed Arafat.

Potrivit unui comunicat al Companiei de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, miercuri seară, circulaţia era blocată pe următoarele drumuri naţionale: DN23A - DJ204B - Ciorăşti - Tătăranu - Măicăneşti, DN 24C Ştefăneşti - Rădăuţi Prut, DN 29 Ungureni - Manoleasa Prut, DN 29A Dărăbani - Rădăuţi Prut, DN 3 Fundulea - Ştefăneşti, DN 3- Ştefăneşti - Călăraşi - Chiciu.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite