Ce se întâmplă cu românii din Ucraina şi ce spun aceştia despre războiul care le bate la uşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ruşi sunt gata de a intra în Ucraina
Soldaţi ruşi sunt gata de a intra în Ucraina

Etnicii români din Ucraina care stau în Regiunea Odessa se tem ca în cazul unui conflict să nu fie prinşi ca într-un cleşte între trupele ruse debarcate la Marea Neagră şi cele din Transnistria.

Spre deosebire de cei din zona vestică a Ucrainei, românii din Odessa sunt îngrijoraţi de declanşarea unui conflict cu Rusia pentru că regiunea ar putea fi una dintre ţintele Moscovei. Jurnalistul şi politologul Marin Gherman din Cernăuţi a explicat pentru „Adevărul” care este starea de spirit printre românii din Ucraina în prag de război cu Rusia şi de ce situaţiile sunt diferite la Cernăuţi şi Odessa, de exemplu. „La noi, aici, în partea vestică a ţării, suntem mai liniştiţi deoarece suntem departe, dar la Odessa avem o comunitate importantă pentru care situaţia nu este deloc roz. Ei se simt în pericol de a fi prinşi într-un cleşte format din trupele ruseşti din Transnistria şi cele care pot ajunge în oraş debarcate de la Marea Neagră, pe care ruşii o consideră un lac rusesc. Deci, există ceva tensiune mai ales că din planurile unui eventual război reiese că asta ar fi una dintre liniile de atac”, a mai explicat jurnalistul.

Cătănia nu mai e obligatorie 

Marin Gherman susţine că în prezent situaţia este în general mai calmă în ţară spre deosebire de cea întâlnită după invadarea Crimeei, în timpului conflictului din Donbass, de exemplu. „Atunci, serviciul militar era obligatoriu în Ucraina. Cum suntem o minoritate importantă de peste 400.000 de persoane, o bună parte dintre militarii trimişi să lupte erau români. Luptau alături de ucraineni. Acum acest serviciu nu mai este obligatoriu, armata s-a profesionalizat. Aşadar, nu mai sunt duşi cu forţa tinerii să lupte.

Există români care locuiesc chiar în zona de conflict, care au decis să se facă militari profesionişti. Marin Gherman jurnalist din Cernăuţi

Sigur există români care locuiesc chiar în zona de conflict, care au decis să se facă militari profesionişti, dar a fost numai opţiunea lor. Pot estima însă că numărul lor nu depăşeşte 200, iar aceştia ar putea lupta într-un eventual conflict cu Rusia. Repet, este opţiunea lor”, a declarat Marin Gherman.

Pericolul vine de la o eventuală mobilizare generală 

Jurnalistul spune însă că aceasta este situaţia de moment, dar lucrurile s-ar putea schimba de la o zi la alta. „În funcţie de cum vor evolua lucrurile în acest conflict cu Rusia, dacă situaţia se acutizează şi se ajunge la război, lucrurile s-ar putea întoarce cu 180 de grade, ca să zic aşa, pentru autorităţile de la Kiev ar putea reintroduce serviciul militar obligatoriu sau, mai grav, ar putea decide să dea un decret de mobilizare generală. Atunci am reveni la situaţia de acum câţiva ani şi toţi tinerii, inclusiv cei de origine română, ar merge la război”, a precizat Marin Gherman. De precizat că, în timpul conflictului din Donbass, din motiv că oamenii nu se prezentau la încorporarea obligatorie, la Kiev a fost adoptată legea care pedepseşte fuga de armată cu închisoarea de la 2 la 5 ani.

Răspândirea românilor în Ucraina 

Românii din Ucraina constituie al treilea grup etnic (după ucraineni şi ruşi) din Ucraina, numărând 409.608 persoane, sau 0,85% (dintre care moldoveni s-au declarat 258.619 or 0,53%, iar români 150.989 or 0,32%) din populaţia Ucrainei, potrivit recensământului populaţiei din 2001. Teritorial, diaspora română locuieşte în regiunile limitrofe cu România şi Republica Moldova, în regiunile Cernăuţi (44,38% din totalul diasporei), Odessa (30,22%), Transcarpatia (7,85%), Mîkolaiv (3,21%) şi Kirovohrad (2,02%), în rest (12,32%).

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite