Ce conţin documentele prezentate de Laura Codruţa Kovesi prin care a respins acuzaţia de plagiat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul-şef a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi (43 de ani),  a făcut publice documentele în baza cărora Consiliul Naţional de Etică a stabilit, în 2012, că lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat.

Pe parcursul a aproape 250 de pagini, ea explică, între altele, că publicase în calitate de magistrat o serie de articole în reviste de specialitate şi în mai multe cărţi, atît în calitate de autor, cît şi de coautor. Acestea fuseseră publicate sub numele de familie „Lascu” pînă cînd actuala procuroare-şefă a DNA s-a căsătorit şi şi-a schimbat numele în Kovesi, potrivit Europa FM.

Invitată la emisiunea Avocatul Diavolului, de la„Europa FM”, procuroarea-şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie a făcut publice documentele în baza cărora Consiliul Naţional de Etică a stabilit, în 2012, că lucrarea sa de doctorat nu este rezultatul unui plagiat. Jurnaliştii de la Europa FM au postat documentele pe site-ul postului de radio.

442 de pagini, 442 note de subsol

Kovesi precizează că paragrafele indicate de autorul sesizării de plagiat sunt, în general, trimiteri la elemente introductive din teză, precum şi la elementele introductive din capitolele lucrării. Paragrafele incriminate nu se referă la cercetarea ştiinţifică-propriu zisă, constînd în elementele de originalitate tratate de autoare.

image

Laura Codruţa Kovesi susţine că paragrafele atribuite altor autori îi aparţin, de fapt, pentru le publicase înaintea includerii lor în lucrările autorilor respectivi.

În plus, paragrafele care conţin aprecieri generale şi sursele folosite în elaborarea tezei de doctorat sunt citate în bibliografia tezei, chiar dacă în sesizare sunt atribuite altor autori.

Şefa DNA precizează că teza de doctorat conţine 444 de pagini şi 442 de note de subsol şi că ea a implicat studiul a 286 de surse bibliografice, dintre care 103 tratate, cursuri şi monografii, 71 de articole publicate în articole de specialitate, 27 de surse de legislaţie naţională, 20 de surse de legislaţie internaţională şi 65 de surse online (site-uri).

„Am fost verificată în 2012”

„Eu am fost verificată în anul 2012 de Comisia Naţională de Etică. Am fost audiată într-o comisie din care au făcut parte mai mulţi profesori. Se poate verifica dacă este aceeaşi componenţă (n.r. ca în cazul Comisiei care a analizat acuzaţiile de plagiat în cazul lui Victor Ponta). M-am prezentat la audieri. Am prezentat probele. Am primit un verdict final, definitiv, acum patru ani”, a declarat la Europa FM Codruţa Koveşi.

„Eu am venit pregătită cu probele pe care eu le-am depus în 2012 la acea comisie (n.r. argumentele prezentate comisiei în 2012). S-a făcut o sesizare în care s-a spus despre 40 de paragrafe dintr-o lucrare de 440 de pagini. Eu vă spun că am respectat în totalitate normele academice. Teza mea este corectă. Aveţi aici toate probele”, a continuat procurorul-şef DNA.

Ce am primit aici?
Kovesi: Probele  şi punctul de vedere pe care eu l-am depus cînd s-a făcut această verificare a tezei mele de doctorat. Prima probă este chiar certificatul de căsătorie, pentru că s-a precizat că Kovesi Codruţa a plagiat-o pe Lascu Codruţa, iar certificatul de căsătorie dovedeşte că sunt una şi aceeaşi persoană.

Aţi cere să fie rediscutată teza de doctorat?
Kovesi: Teza mea este corectă, e o teză pe care am muncit-o. Am lucrat 7 ani la acest doctorat. Am multe articole publicate, pe care eu le-am indicat în teză. Cine are îndoieli cu privire la corectitudine nu are decât să facă o sesizare.

De ce nu faceţi dvs. sesizarea?
Kovesi: Sper că glumiţi. Adică eu, care am o teză corectă, să spun „Vă rog, verificaţi-mi dvs. teza, că eu ştiu că e corectă, dar verificaţi-o şi dvs.  Cine contestă acest verdict definitiv să vină cu probe şi să facă sesizare.

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus la Parchetul General un autodenunţ în care a susţinut că, în 2012, ar fi participat la falsificarea unui raport care să arate că teza de doctorat a Laurei Kovesi nu este un plagiat.”Eu şi alţi demnitari am participat la falsificarea raportului”, a spus Sebastian Ghiţă.

Documentele prin care Laura Codruţa Kovesi a respins acuzaţia de plagiat

Punctul de vedere depus de Laura Codruţa Kovesi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite