Bacteria E. coli care i-a ţintuit la pat pe bebeluşii din Argeş a fost găsită în 25 de kilograme de brânză proaspătă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începe să se facă lumină în cazul bebeluşilor din Argeş, ţintuiţi la pat de bacteria ucigaşă E. coli. La mai bine de trei săptămâni de la raportarea primelor cazuri, autorităţile reuşesc să obţină răspunsuri şi să le spună părinţilor prăbuşiţi de disperare ce a stat la baza valului de îmbolnăviri cu sindrom hemolitic uremic şi cu boală diareică acută.

Concret, bacteria a fost depistată în 25 de kilograme de brânză proaspătă de vaci care aparţinea producătorului Lactate Brădet din Curtea de Argeş, care comercializează şi produse tradiţionale. Însă, E. coli a fost dpistată şi în probe de carne de pui dintr-o gospodărie din Bacău. Cel puţin aşa arată rezultatele parţiale ale anchetei comune făcută de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară (ANSVSA) în colaborare cu Ministerul Sănătăţii (MS).

„Discutăm de o responsabilitate penală”

„În urma analizelor de laborator, inspectorii veterinari au găsit E.coli în probele de brânză de la Lactate Brădet din Curtea de Argeş [...]  De asemenea, în judeţul Bacău inspectorii au găsit într-un frigider carne de pasăre infestată recoltată dintr-o gospodărie personală”, a declarat, ieri, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

„Discutăm de o responsabilitate penală, nici nu ai cum să te aperi de astfel de situaţii ca şi consumator”, este de părere Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, arătând că Lactate Brădet este un brand sectorial, care nu se găseşte şi în alte judeţe în afară de Argeş.

În total, inspectorii sanitar veterinari au prelevat 337 de eşantioane de probe indicate de Ministerul Sănătăţii din lactate, produse de carne, fructe şi legume atât din magazine, cât şi din gospodăriile unor persoane.

După ce au analizat 194 de eşantioane, prezenţa Escherichia coli, serogrupul O26, „a fost depistată într-o probă de pui (spate cu gât), recoltată din frigiderul familiei, din judeţul Bacău al cărei copil a fost internat cu probleme digestive la Iaşi. Carnea provenea de la păsări din gospodăria persoanei respective. De asemenea, au fost descoperite şi la probe prelevate dintr-un lot de 25 de kilograme brânză proaspătă de vaci, produsă de o unitate de prelucrare a laptelui din judeţul Argeş”,  a informat ANSVSA.

În urma confirmării prezenţei bacteriei, inspectorii sanitari-veterinari s-au deplasat la sediul unităţii, pentru verificări. Datele rezultate în urma verificărilor arată că lotul respectiv de brânză a fost de 25 de kg, produsă în data 22.02.2016, cantitate care nu a mai fost regăsită la producător sau la comercializare.

Secţia de brânzeturi, închisă

Reprezentanţii ANSVA au dispus sistarea activităţii în secţia de brânzeturi unde a fost realizată brânza analizată, până la elucidarea situaţiei şi efectuarea dezinfecţiei în această secţie a spaţiilor, utilajelor, ustensilelor şi a suprafeţelor de lucru. Dezinfecţia va fi urmată de recoltarea de teste de sanitaţie care să ateste eficienţa igienizării.

Totodată, personalul angajat al fabricii va fi examinat din punct de vedere coprobacteriologic, într-un laborator de specialitate. În plus, vor fi recoltate probe de lapte de la cele 2 ferme în momentul recepţiei în fabrică, pentru examen bacteriologic şi probe de apă, provenite de la intrarea şi ieşirea din unitate.
„Vom verifica tot lanţul de producţie al agentului economic unde au fost depistate nereguli. Verificările vor fi extinse la toate capacităţile de producţie care s-au aprovizionat cu materie primă de la aceeaşi sursă.

Totodată, se vor verifica sursele de aprovizionare pentru fabricarea produselor lactate la nivelul judeţului Argeş, în vederea identificării unor eventuale cazuri similare, urmând a dispuse măsurile ce se impun”, au anunţat ieri şi oficialii Ministerului Sănătăţii.

Încă un bebeluş externat

Veşti bune au venit însă ieri şi de la Spitalul de Copii „Marie Curie” din Capitală, de unde un bebeluş de 10 luni a fost externat. În consecinţă, în unitatea sanitară mai rămân spitalizaţi cinci copii cu sindrom hemolitic uremic, patru din ei fiind pe dializă. Cel de-al cincilea, băieţelul din Mioveni, plimbat 12 zile printre spitale fără a i se pune un diagnostic este staţionar, dar riscă să rămână cu sechele neurologice.
 
În acelaşi timp, în spitalele din judeţul Argeş mai sunt internaţi 51 de copii cu scaune diareice. Dintre aceştia, 43 sunt mai mici de doi ani, au anunţat reprezentanţii Instituţiei Prefectului. La Spitalul de Pediatrie Argeş, unitate sanitară care a fost luată din nou la puricat de Corpul de Control al premierului Dacian Cioloş, se găsesc 42 din cei 51 de micuţi bolnavi.

Scandalizaţi de reacţia târzie a autorităţilor şi de bâlbele din aceste trei săptămâni, părinţii au început să ia poziţie, chiar şi pe Facebook. Astfel, un părinte din Argeş, artistul Paul Hitter i-a transmis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, în care îl critică pentru lipsa de reacţie în acest caz.

„Dacă se va îmbolnăvi copilul meu şi dacă, Doamne fereşte, va muri, vă asigur că voi veni şi vă voi lăsa cadavrul pe treptele palatului de cleştar de la Cotroceni”, a scris bărbatul pe contul său de socializare. „Domnul Iohannis, în loc să convoace o situaţie de urgenţă doarme în ghete”, a mai spus bărbatul, care şi-a intitulat textul „Teroare pentru nou născuţii noştri”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite