Firea neagă orice legătură cu Astra Bucureşti & Co Prod SRL, firma ce urma să asigure bărcuţe pentru Primăria Capitalei. Contractul a fost denunţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma care trebuia să livreze bărcuţe şi caice pentru Lacul Floreasca, Astra Bucureşti & Co Prod SRL, nu va încasa de la Primăria Capitalei niciun ban. Asta pentru că echipamentele nu au fost livrate la timp.

Primăria Capitalei a oferit, marţi, explicaţii în legătură cu contractul atribuit firmei de apartament Astra Bucureşti & Co Prod SRL în cadrul proiectului „Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca-Tei (şi zona adiacentă lor)“, în valoare de 1,8 milioane de lei.

Potrivit municipalităţii, contractul de finanţare pentru acest proiect a fost semnat în data de 12 februarie 2013, de către primarul general, Sorin Oprescu şi Ministerul Dezvoltării.
PMB a lansat în 5 februarie 2015 procedura online pentru atribuirea contractului de furnizare dotări echipamente (bărcuţe, vaporaşe) pentru acest proiect. La licitaţia supervizată de reprezentanţii Unităţii pentru coordonarea şi verificarea achiziţiilor publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice (UCVAP) nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată.

După modificarea caracteristicilor din fişele tehnice pentru dotări, Municipiul Bucureşti a reluat procedura de licitaţie online în data de 18 august 2015, dar aceasta a fost respinsă de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a  solicitat clarificări referitoare la stabilirea preţurilor unitare pentru echipamente. După completările solicitate, ANRMAP a acceptat documentaţia de atribuire, la dată de 2 septembrie 2015.

Gabriela Firea a precizat, marţi, că nici ea, nici familia ei "nu au niciun fel de legătură cu acest caz" şi a rugat instituţiile abilitate ale statului să verifice existenţa vreunei legături de rudenie între acţionarii firmei în cauză şi familia sa.

Astra Bucureşti & Co Prod SRL, singurul ofertant

La licitaţie s-a prezentat un singur ofertant, adică Astra Bucureşti & Co Prod SRL. Comisia de evaluare a analizat oferta depusă solicitând clarificări operatorului economic. Având în vedere că procesul de evaluare a durat mai mult, Comisia a solicitat Primarului General interimar, Ştefănel Dan Marin, prelungirea perioadei de evaluare.

„Deşi raportul procedurii a fost semnat în dată de 29 decembrie 2015 de către Primarul General interimar, Răzvan Sava, direcţia de specialitate a înaintat contractul spre semnare abia în dată de 22 aprilie 2016. Deoarece nu au existat contestaţii, contractul ar fi trebuit să fie semnat în şapte zile de la semnarea raportului de procedura. Nu cunoaştem motivele pentru care acest contract nu a fost înaintat spre semnare în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare şi nici de ce Primarul General interimar Răzvan Sava nu a semnat acest contract până la expirarea mandatului“, se precizează într-un comunicat la PMB postat pe site-ul instituţiei.

„Precizăm că termenul asumat în oferta şi în contractul de furnizare a echipamentelor era 30 iunie 2016, aşadar dacă acest termen nu ar fi fost respectat, Municipalitatea putea fi acuzată de nefinalizarea procedurii, fapt ce ar fi putut atrage după sine o acţiune în instanţa“, se mai arată în document.

Noul primarul general, Gabriela Firea, nu ar fi făcut decât să finalizeze procedura de achiziţie prin semnarea acestui contract, pentru că, în caz contrar, susţin oficialii PMB, fondurile nerambursabile aferente acestui contract ar fi trebuit să fie returnate finanţatorului, respectiv MDRAP.

În plus, Firea a dispus ca Direcţia de Audit din cadrul PMB să demareze o misiune de auditare a derulării procedurilor privind acordarea contractului de furnizare şi a legalităţii întregului proiect.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite