Ardelenii se răcorescîn lacurile sărate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacurile sărate de la Turda, Cojocna, Someşeni, Sovata sau Ocna Sibiului sunt cele mai solicitate ştranduri aproape naturale din Ardeal. Aproape naturale, pentru că au luat naştere în minele de

Lacurile sărate de la Turda, Cojocna, Someşeni, Sovata sau Ocna Sibiului sunt cele mai solicitate ştranduri aproape naturale din Ardeal. Aproape naturale, pentru că au luat naştere în minele de suprafaţă, exploatate intensiv de romani, austrieci, unguri şi români, umplute apoi cu apă din precipitaţii. Afluxul de turişti spre lacurile sărate, în timpul verii, se explică prin susţinerea la suprafaţă fără eforturi, calitatea medicinală a apelor şi apropierea de oraşe. Comunitatea locală a preluat lacul de la Cojocna, format la doar 25 de km de Cluj. Ochiul de apă a fost vreme îndelungată administrat de fostul Oficiu Judeţean de Turism. Clădirea nouă ridicată pentru tratament nu a fost niciodată folosită, baza balneară fiind disputată cu Consiliul Local, care a primit-o înapoi anul trecut, prin justiţie. Din lipsă de fonduri, toate amenajările de lemn de pe marginea bazinelor se află la limita acreditării. S-au obţinut recent fonduri externe însemnate, de câteva milioane euro, pentru reabilitarea staţiunilor cu ape sărate. Sarea a dus la creşterea importanţei unor localităţi care, ulterior închiderii minelor, au scăzut ca pondere. Cojocna a dat numele judeţului pentru o perioadă de timp, la fel cum comuna Sic a fost o importantă aşezare în Evul Mediu.
Unul din cele mai mari lacuri sărate din Transilvania s-a format la Turda, unde a fost identificat cel mai mare zăcământ de sare, cu o puritate de 99 la sută. În afara amenajării turistice, care include şi singura grădină zoologică din judeţ, sunt mai multe bălţi cu apă, în care localnicii se tratează singuri de reumatism. Abandonată de romani după retragerea aureliană, exploatarea a fost reluată intensiv în Evul Mediu. Salina poate fi vizitată de turişti, având numeroase avantaje. Aerul ajută pentru tratarea bolilor respiratorii, iar în interior sunt conservate urmele exploatărilor istorice, în cele cinci mari cavităţi. Situată la 55 de km faţă de Tg Mureş, Sovata are şi ea antecedente din epoca romană, de unde se aprovizionau cetăţile din Apulum - Alba Iulia. Lacul Ursu este cel mai important lac sărat din zonă, fiind cunoscut în ţară şi străinătate pentru tratamente ginecologice, reumatismale, neurologice, endocrine, cardiovasculare. Staţiunea a fost în întregime privatizată de câţiva ani, dar procedura a fost contestată de partidele naţionaliste.
Lacurile sărate situate la numai 17 km de Sibiu îi salvează pe orăşenii lipsiţi de ştrand, în Capitala Culturală a Europei pentru anul următor. În apele extrem de sărate de aici s-au tratat oameni de rând, dar şi persoane importante. Potrivit unor mărturii scrise, ambasadorul împăratului austriac Rudolf al II-lea s-a tratat în anul 1598 la Ocna Sibiului. Deşi sarea este în cantităţi mari în întreaga provincie istorică, din Maramureş la Sibiu, zăcământul fiind apreciat la peste 13 miliarde tone, se mai exploatează doar în zona Ocna Dej. În subteranul minei a fost amenajată de câţiva ani o capelă, sculptată în sare, care şi ea a devenit obiectiv turistic. În apropiere, fostul primar din comuna Mica a cerut autorizaţie pentru exploatarea curentă a bogăţiei sărate, care răzbate peste tot la suprafaţă. Poliţiştii nu mai prididesc cu hoţii, care fură cu camioanele, ziua în amiaza mare, stâncile de sare, pe care le desprind de pe marginea drumului doar cu un târnăcop. În comună funcţionează chiar o fântână cu saramură, din care localnicii îşi prepară mâncarea curentă, înlocuind complet sarea din comerţ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite