Alina Bica, în ecoul Elenei Udrea, îi atacă pe Coldea şi Kovesi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Bica se află în arest preventiv de la sfârşitul anului trecut FOTO Mediafax
Alina Bica se află în arest preventiv de la sfârşitul anului trecut FOTO Mediafax

Alina Bica, fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), le-a spus magistraţilor de la Curtea Supremă că a avut mereu o relaţii „tensionate” cu generalul Serviciului Român de Informaţii (SRI) Florian Coldea. Mai mult, aceasta a precizat că Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, se lăuda în mod frecvent că o să-i construiască anumite dosare penale.

Fosta şefă DIICOT este în prezent arestată în dosarul ANRP, sub acuzaţia de abuz în serviciu, pentru supraevaluarea unor terenuri în perioada în care era membră în Comisia care acorda despăgubiri a Agenţiei Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Alina Bica le-a spus judecătorilor că a fost chemată de Florian Coldea, prim adjunctul Serviciului Roman de Informaţii, „care mi-a adus la cunoştinţă o informare în care mi se preciza că, din raţiuni de securitate naţională, având în vedere poziţia domnului Tender în Africa şi faptul că prin SC Prospecţiuni SA urmează să se deruleze anumite contracte, ar fi oportun să mă gândesc dacă este posibil să reanalizez situaţia acestui inculpat”, potrivit hotnews.ro.

„I-am explicat domnului Coldea că lucrurile în dosar sunt foarte bine făcute şi că o soluţie de achitare este exclusă, iar dumnealui m-a întrebat ce părere am cu privire la modalitatea de executare a pedepsei”, a continuat fosta şefă a DIICOT.

Alina Bica a le-a spus magistraţilor că a refuzat această cerere, „dar ulterior întâlnirii cu domnul Coldea Florian am constatat, ca efect, două aspecte la nivelul direcţiei DIICOT: nu a mai primit nicio sesizare de la SRI cu privire la noi posibilităţi de investigaţii în dosare, astfel că în decursul anului 2014 la DIICOT au venit în total un număr de şase-şapte sesizări şi toate neserioase”.

Mai mult, aceasta a precizat că, în mod frecvent, i se aducea la cunoştinţă, prin intermediul unor persoane, că „poate ar fi cazul să părăsesc funcţia pe care o ocup, că în birou mi-a fost instalată tehnică de interceptare şi că doamna procuror şef Kovesi s-a lăudat, în mod frecvent, că va ajunge să-mi construiască anumite dosare penale, lucru care s-a şi întâmplat”.

„Doresc să precizez faptul că îl informam pe domnul Coldea în legătură cu fiecare termen de judecată care se acorda în cauză şi nu am făcut niciun demers de uşurare a situaţiei inculpatului Tender. Doresc să precizez faptul că, din practica judiciară public existentă, constatasem că inclusiv procurori DNA puseseră concluzii de prescripţie a faptelor în anumite dosare penale şi instanţa nu a ţinut cont de aceste concluzii dispunând condamnarea inculpaţilor şi, ca atare, am apreciat că nu săvârşesc nicio infracţiune deoarece nu am văzut niciunul din acei procurori urmăriţi penal, de exemplu, în cazul transferurilor, DNA a pus concluzii de prescripţie a faptelor pentru inculpatul Stoica Mihai, iar instanţa l-a condamnat la 3 ani închisoare. Acelaşi lucru l-a făcut şi domnul procuror Rădescu în dosarul Dinu Patriciu pentru inculpatul Roşca Stănescu şi instanţa l-a condamnat la 2 ani închisoare. Dar se pare, cu toate astea, că nu am sfârşit bine şi domnul Coldea, cu ajutorul doamnei Kovesi, şi-a ţinut promisiunea”, a mai spus Bica.

Mai mult, aceasta a ţinut să precizeze că relaţiile dintre ea şi Coldea „au fost destul de tensionate”.

„Doresc să precizez că relaţiile dintre mine şi domnul Coldea au fost destul de tensionate, cu atât mai mult cu cât acesta era preocupat de declanşarea momentelor operative şi în alte cauze ale DIICOT, lucru cu care nu am fost de acord, şi am lăsat lucrurile să meargă în ritmul lor firesc iar acţiunile să fie declanşate atunci când sunt probe în cauză şi nu când dorea SRI”, a mai spus Bica.

Udrea şi Bica, amiciţie veche

Amiciţia strânsă între Elena Udrea şi Alina Bica a fost devoalată, prima oară, în perioada campaniei electorale din toamna lui 2014, când un blog anonim a publicat fotografii cu cele două, la Paris. Imaginile le arată pe cele două şi pe Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, apropiată a Elenei Udrea, plimbându-se împreună prin Paris şi intrând într-un magazin, la shopping. Pe acelaşi blog au fost publicate şi o serie de facturi de la hotelul Le Bristol din Paris.

Tender i-ar fi dat mită Alinei Bica

Omul de afaceri a făcut un denunţ la DNA împotriva Alinei Bica în care a precizat că i-ar fi dat mită fostului procuror-şef al DIICOT, sub formă de acţiuni, printr-un intermediar. 

Alina Bica este cercetată într-un nou dosar, disjuns din cel al despăgubirii ilegale de la ANRP, fiind acuzată, printre altele că l-ar fi ajutat pe Ovidiu Tender să obţină o soluţie favorabilă în dosarul Rafo-Carom.

În acest dosar, Înalta Curte a emis mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, Dorin Cocoş, fiul său Alin Cocoş, Adriean Videanu şi Florentin Mihăilescu, fonstul consilier al Alinei Bica.

Alina Bica ar fi fost ameninţată cu moartea de doi deputaţi PSD

Surse judiciare au declarat că în instanţă s-a afirmat că Alina Bica a fost ameninţată cu moartea într-un hotel din Constanţa de doi deputaţi PSD în legătură cu ancheta pe care o făcea în dosarul RAFO-Carom al omului de afaceri Ovidiu Tender şi că patronul hotelului respectiv ar fi fost de faţă.

DNA arată, în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT, că Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces-verbal că vor proceda aşa, arată Mediafax.

„Probele administrate în cauză până în acest moment al cercetărilor vizează modul în care procurorul şef DIICOT, Bica Alina Mihaela, după preluarea funcţiei, în anul 2013, în urmărirea intereselor inculpatului Tender Ovidiu, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu închisoarea cu executare în regim de detenţie”, se arată în referatul procurorilor.

Practic, notează anchetatorii DNA în continuare, odată ce a ajuns la conducerea DIICOT, Bica „a înţeles să subordoneze instituţia pe care o conduce interesului inculpatului Tender Ovidiu", în dosarul RAFO-Carom.

Potrivit unor surse judiciare, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Fosta şefă a DIICOT, arestată preventiv de procurorii anticorupţie 

Alina Bica a fost arestată preventiv într-un dosar privind retrocedarea ilegală a unui teren din Sectorul 2 al Capitalei. Aceeaşi măsură a fost dispusă şi faţă de Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi expertul evaluator Emil Nuţiu. În acelaşi dosar sunt cercetaţi, sub control judiciar, deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu, Sergiu Diacomatu şi Oana Vasilescu, ambii foşti vicepreşedinţi ai ANRP, şi Gheorghe Stelian.

Potrivit DNA, pe 15 martie 2011, Crinuţa Dumitrean şi membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor - Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Baciu, Marko Attila, Alina Bica, Oana Vasilescu, Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru - au aprobat în unanimitate raportul întocmit de societatea de evaluare desemnată, SC Business Evaluator SRL, reprezentată prin evaluator Emil Nuţiu, privind soluţionarea dosarului de despăgubire al lui Gheorghe Stelian, pentru un teren de 13 hectare aflat în zona Plumbuita din Sectorul 2, a cărui valoare a fost supraevaluată cu peste 62 de milioane de euro.

Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş, ar fi împărţit cu alţi trei oameni de afaceri prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat, respectiv cei 62 de milioane de euro, susţin anchetatorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Procurorii DNA: Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor omului de afaceri Ovidiu Tender

Alina Bica a subordonat DIICOT intereselor lui Ovidiu Tender, a pus procurorii de şedinţă să depună concluzii favorabile în procesul acestuia şi chiar să semneze un proces verbal că vor proceda aşa, arată procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a fostei şefe a DIICOT.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite