Alegeri locale 2016. La alegerile de duminică au fost sesizate 245 de situaţii de posibil vot multiplu. Tobă: „Cetăţenii au vrut să testeze sistemul informatic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sistemul informatic folosit pentru depistarea votului multiplu şi pentru prevenirea votului ilegal
Sistemul informatic folosit pentru depistarea votului multiplu şi pentru prevenirea votului ilegal

Aproape 250 de situaţii de posibil vot multiplu s-au înregistrat la alegerile locale, multe dintre acestea fiind însă testări ale sistemului informativ de către cetăţeni. Asta a declarat luni ministrul de Interne, Petre Tobă.

Concret, ministrul Tobă a precizat că duminică au fost înregistrate 245 situaţii de posibil vot multiplu.

„Sistemul a generat automat aceste sesizări. Multe dintre aceste situaţii au fost verificate şi nu s-au confirmat. Au fost multe situaţii în care cetăţenii au vrut pur şi simplu să verifice dacă într-adevăr sistemul funcţionează şi avem multe situaţii în care au votat la o secţie, au ieşit şi s-au dus la o altă secţie şi au prezentat buletinul fără intenţia de a vota, ci doar de a testa dacă într-adevăr acest sistem funcţionează”, a declarat ministrul de Interne în cadrul unei desclaraţii de presă care a avut loc la Palatul Victoria.

De asemenea, el a mai spus că în toate cazurile se vor face verificări şi la final poliţia va face propuneri către unitatea de parchet competentă.

„Până în momemtul de faţă sunt multe situaţii în care nu s-au confirmat intenţiile de vot multiplu”, a subliniat Tobă.

Premiră naţională: sistemul informatic de monitorizarea a prezenţei la vot

O premieră a alegerilor desfăşurate duminică a fost Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. 

Alegătorii care au fost la urne au prezentat actul de identitate operatorului de calculator al biroului electoral, care a scanat actul de indentitate sau a scris CNP-ul fiecăruia în program. Sistemul informatic de monitorizare a semnalat dacă persoana care s-a prezentat la vot a împlinit vârsta de 18 ani până în ziua votului inclusiv, dacă şi-a mai exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin, dacă este arondată la o altă secţie de votare sau dacă este omisă din lista electorală permanentă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite