VIDEO Adina Florea şi Gheorghe Stan, declaraţie de presă. De ce e bună OUG 7 şi explicaţii despre funcţionarea Secţiei, cazul Kovesi şi dosarul Tel Drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Stan şi Adina Florea FOTO Inquam Photos / George Călin
Gheorghe Stan şi Adina Florea FOTO Inquam Photos / George Călin

Conducerea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie a susţinut, joi seara, declaraţii de presă. Concret, având-o alături pe Adina Florea, Gheorghe Stan a dat o serie de explicaţii despre funcţionarea secţiei pe care o conduce şi s-a referit la cazul Kovesi sau la dosarul Tel Drum. El a a mai explicat şi de ce e bună Ordonanţa 7 pentru secţia pe care o conduce.

UPDATE  Gheorghe Stan, seful Sectiei speciale: „OUG 7 a fost necesară pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului şef al Secţiei”

Gheorghe Stan, a declarat joi seară că alegaţiile privind scoaterea secţiei de sub controlul procurorul general sunt lipsite de orice fundament. El a afirmat că OUG 7/ 2019 a fost necesară pentru punerea în acord a unor prevederi legale şi a făcut referire la ”piedici” pe care le-a pus procurorul general în operaţionalizarea Sectiei Speciale. Stan a făcut referire şi la preluarea de la DNA a unui ”dosar amplu mediatizat”, dar şi la dosarele care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi. ”În cadrul acestei secţii se respectă numai legea", a spus el în finalul declaraţiei susţinute alături de adjunctul său Adina Florea.

”Menţionăm că, de la data la care a devenit operaţională Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, aceasta a preluat un număr de 1.422 de dosare în curs de soluţionare, din care un procent de peste 70% au fost înregistrate ca urmare a unor sesizări din oficiu, dosare cu vechime în sistem de cel puţin doi ani şi care erau lăsate în nelucrare. Trebuie precizat în acest context că majoritatea sesizărilor din oficiu sunt în legătură directă de cauzalitate cu soluţile pronunţate de magistraţi, în special judecători, în dosarele instrumentate”, a declarat Gheorghe Stan. 

"Probleme din partea procurorului general"

Acesta a afirmat că, ”deşi au existat multe semnale pozitive din partea magistraţilor, în sensul primirii cu deschidere a înfiinţării acestei secţii” s-au întâmpinat probleme din partea procurorului general. 

”Până la momentul operaţionalizării Secţiei am întâmpinat obstacole din partea conducerii Ministerului Public, este vorba de procurorul general, în asigurarea bazei logistice, a dotărilor şi elaborării organigramei, dar şi în modul de interpretare a principiilor care guvernează activitatea”, a mai declarat Stan.

Acesta a afirmat că au fost necesare acte normative care să ducă la depăşirea acestei situaţii şi a făcut referire inclusiv la OUG 7/2019.

”În ceea ce priveşte Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului numărul 7 din 2019, aceasta a fost necesară pentru corelarea normelor privind competenţa procurorului-şef al Secţiei cu prevederile articolului 339 din Codul de Procedură Penală potrivit căruia, plângerea împotriva măsurilor luate se rezolvă de către procurorul ierarhic superior celui de care a dispus masura, în cazul de faţă procurorul-şef Secţie. Alegaţiile privind scoaterea Secţiei de sub controlul procurorului general sunt lipsite de orice fundament. O dovadă în acest sens este faptul că în prezent procurorul general soluţionează conflictul pozitiv de competenţă declanşat într-un dosar penal instrumentat de DNA, în raport cu Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”, a mai spus Stan. 

Tel Drum şi Kovesi

Acesta a făcut precizări cu privire la solicitarea de la DNA ”a unui dosar amplu mediatizat”. ”Solicitarea de la DNA a unui dosar amplu mediatizat (Tel Drum-n.r.) sunt s-a bazat pe competenţa specială a secţiei, respectiv presupuse fapte săvârşite de mai mulţi magistraţi. Este vorba de trei procurori şi cinci judecători”, a mai afirmat procurorul-şef. 

De asemenea, acesta a motivat prin ”interesul public” aducerea la cunoştinţa publicului a numărului de dosare de urmărire penală care o vizează pe Laura Codruţa Kovesi. 

”Niciunul dintre acestea dosare nu a fost făcut ca urmarea unei sesizări din oficiu a Secţiei Speciale şi aceste dosare sunt preluate pe baza unor ordonanţe de declinare de la alte unităţi de parchet în urma unor plângere depusă de petenţi”, a mai precizat Stan. 

Acesta a adăugat: ”Referitor la plângerea împotriva unor oficiali europene menţionăm că, întrucât aceasta îndeplinea toate condiţiile de formă şi de procedură penală trebuia să fie înregistrată şi s-a concretizat într-un dosar penal şi numai în urma unor verificări se va putea dispune o soluţie în respectiva cauză”, a susţinut Stan.  Potrivit acestuia, refuzul de a înregistra o astfel de plângere ar fi reprezentat o abatere disciplinară. ”În cadrul acestei secţii se respectă numai legea",  a spus el în finalul declaraţiei susţinute alături de adjunctul său Adina Florea. 

Secţia specială de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) are pe rol dosarul fostei şefe DNA, Laura Codruţa Kovesi. Aceasta din urmă a declarat joi că a fost citată, pentru săptămâna viitoare, la SIIJ pentru a fi audiată în dosarul penal deschis pe numele său în urma unui denunţ făcut de fugarul  Sebastian Ghiţă.

Citeşte şi:

Lazăr respinge acuzaţiile aduse de procurorul-şef al Secţiei Speciale: A beneficiat de sprijin pentru asigurarea tuturor condiţiilor necesare funcţionării

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite