VIDEO Dezbatere Adevărul Live, despre problema maidanezilor: traseul unui câine luat de un ONG şi lăsat ulterior pe stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
65.000 de câini fără stăpân sunt pe străzile Bucureştiului FOTO Arhivă Adevărul
65.000 de câini fără stăpân sunt pe străzile Bucureştiului FOTO Arhivă Adevărul

Adevărul le-a propus cititorilor să intervină în direct în discuţia despre câinii fără stăpân, să-şi povestească experienţele şi să spună dacă sunt de acord cu eutanasierea patrupedelor - soluţie propusă ieri de preşedintele României, Traian Băsescu.

 

Societatea românească este din nou divizată după ce o haită de maidanezi a sfâşiat şi ucis un copil la marginea unui parc din centrul Bucureştiului iar evenimentele ulterioare au arătat că cel mai agresiv câine fusese adoptat în 2008 de un ONG pentru protecţia animalelor dar a fost lăstat, ulterior, liber pe străzi.

Ieri, chiar de la pupitrul prezidenţial, Traian Băsescu a cerut Guvernului să intervină în problema maidanezilor şi să ia o soluţie rapidă.

„Guvernul să emită OUG în care pe tot teritoriul să se dea un termen de adoptare, cei neadoptaţi să fie eutanasiaţi. Nu putem pune câinii mai presus de oameni, de un copil care se şi duce să se joace cu el, că aşa a văzut el în poveşti, că un câine e prietenul omului, dar nu unul flămând, prigonit, sălbăticit“, a afirmat Băsescu.

În studioul Adevărul Live, alături de jurnaliştii Adevărul au fost doctorul veterinar Gabriel Ignat şi Ciprian Ciucu, director de programe al Centrului Român de Politici Europene 

Cele mai importante declaraţii din cadrul dezbaterii 

Ciprian Ciucu, director de programe al Centrului Român de Politici Europene: „Vreau să le arăt politicienilor că suntem mai mulţi cei iubitori raţionali de animale, care vrem soluţii ca ei să nu mai fie pe stradă. Pentru că mai există şi iubitorii neraţionali de animale, care vin cu mesaje emoţionale, dar cărora le este frică să ia măsuri. 

Oamenilor le este frică să iasă pe stradă pentru că sunt muşcaţi. Nu îmi vine uşor să spun să eutanasiem 65.000 de câini, dar nu mai pot: sunt hăituit pe stradă. Am fost profund emoţionat de tragedia copilului. Autorităţile sunt autorii morali ai acestei tragedii pentru că ele sunt responsabile de siguranţa noastră. Ucidem animale ca să le mâncăm, ucidem animale de plăcere, ucidem animale involuntar cu maşina. Eu vin cu o soluţie radicală, dar care face ca oamenii să nu mai fie omorâţi. Luaţi câinii de pe stradă că ne mănâncă copiii. Dacă nu, vor fi tot mai mulţi, până ne vor invada. Primarul Oprescu a promis că în şase luni problema asta nu o să mai fie în Bucureşti. Acum ar trebui să vină şi să-şi dea demisia“.

Ciprian Ciucu FOTO Mediafax

Gabriel Ignat, medic veterinar al Fundaţiei Vier Pfoten: „Nu înţeleg această furie organizată împotriva ONG-urilor, mai ales a noastră, care încercăm să rezolvăm această problemă. Toată lumea regretă ce s-a întâmplat. Nici noi nu ne dorim câini pe stradă. Până acum, foarte multe ONG-uri au încercat să tragă semnale de alarmă, dar nu prea au fost luate în seamă. Nu este responsabilitatea ONG-urilor, ci a autorităţilor“.

Dorina Bălan (cititoare): „Se pompează bani în România către ONG-uri şi nu ştiu ce se întâmplă. Luaţi banii şi nu se face nimic. Ieri am sunat în Italia la OIPA (Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor) şi a spus că pompează bani în România şi nu înţelege ce se întâmplă. O să ţin legătura cu ei şi o să vă taie fondurile“, i-a transmis Dorina Bălan lui Gabriel Ignat. 

„De câteva ori am fost agresată. O dată m-am urcat pe o maşină să scap de ei. A doua oară aveam cozonaci în plasă şi le-am aruncat şi lor. A treia oară am fugit în maşină, iar ultimele dăţi mi-am găsit autoturismul distrus de câini. Îmi plac animalele, dar singura soluţie este eutanasierea. Îi întreb pe cei care susţin să nu eutanasiem animalele unde ar propune să ne mutăm noi, ceilalţi, care nu-şi doresc animale pe stradă? Eu nu văd altă soluţie decât eutanasierea“.  

Andreea Duţă (cititoare): „Nu toţi câinii sunt agresivi, nu trebuie să ne răzbunăm pe toţi câinii. Noi, oamenii, suntem de vină că nu facem ce trebuie. Eutanasierea nu reprezintă o soluţie. De 20 de ani în SUA se practică eutanasierea şi acolo încă se găsesc câini. Singura metodă viabilă şi de durată este sterilizarea, dar făcută corect“. 

Intră în discuţia despre propunerea de eutanasiere a câinilor fără stăpân propusă de Traian Băsescu

Constantin Costache (cititor): „Ce fac ONG-urile este o soluţie ineficienta, cu sterilizarea. Eu am rugat pe cei care se lamentează să se uite la fotografia cu copilul omorât şi să explice explicaţiile medicului care a efectuat autopsia. Soluţia propusă de ONG-uri nu face decât să lungească boala. Este o măsură a necivilizaţiei. Nu putem să trăim la un loc cu animalele pe stradă. Ele trebuie să dispară, indiferent de cât de mult ne plac. De ce nu facem adăposturi pentru copiii străzii, în loc să cheltuim banii pe soluţii ineficiente?

Ciprian Ciucu: „Eu militez pentru eutanasie, măsura cea mai eficientă din punct de vedere economic. După calculele mele, cu 4 milioane de euro, ţinându-i cazaţi 15 zile, timp în care oamenii au posibilitatea să-i îi adopte cu un control strict, scăpăm într-un an de câini“

Soluţia ONG-urilor

Gabriel Ignat: „E mai scumpă eutanasia decât sterilizarea. Dacă prinzi cinci dintr-o haită de 10, ceilalţi 5 au mai multă hrană, se înmulţesc mai repede. Eutanasia nu este o soluţie, s-a dovedit acest lucru. Cum poţi controla eutanasia? Cine ştie câţi au fost eutanasiaţi? Sterilizarea este controlabilă. Noi nu negăm că nu există problema câinilor. Pur şi simplu negăm soluţia eutanasiei.

Câinii sunt animale teritoriale şi devin agresivi din două motive: cel sexual şi din lipsă de hrană. Soluţia noastră este sterilizarea în masă, din curţi, a tuturor câinilor. Eutanasierea s-a practicat în Bucureşti din 2001 până în 2007 asupra a 144.000 de câini şi încă avem 65.000. Soluţia este ocuparea teritoriului cu câini sterilizaţi. Este şi mai ieftin. 

Nicuşor Dan, Preşedinte Salvaţi Bucureştiul: „Pentru situaţia generală responsabili sunt primarii din Bucureşti şi, în special, cei din '90 încoace, care au avut bugete reale. În momentul de faţă, bugetul Bucureştiului este de două miliarde de euro. Rezolvarea completă a acestei probleme (adică eliminarea câinilor de pe stradă şi transferarea lor în adăposturi) ar reprezenta 0,5% din acest buget, timp de 5-6 ani. Asta e rezolvarea. Trebuie numai să existe voinţă să se treacă la treabă. Dacă 85% din populaţie se declară o populaţie ortodoxă, nu cred că este o soluţie, iar dacă vrei să faci turism în oraş nu poţi să începi prin omorârea a 50.000 de câini“. 

Constantin Hogea, primar Tulcea: cum a rezolvat problema câinilor comunitari

Constantin Hogea (PDL)

„La o populaţie de 85.000 de locuitori sunt cam 2.000 de câini pe raza municipiului, care nu creează probleme deosebite. Nu am făcut altceva decât să respectăm legea - câinii sunt luaţi de pe străzi, duşi la adăposturi şi hrăniţi timp de două săptămâni. Dacă în acest timp nu apar solicitări de adopţie, aceşti câini sunt eutanasiaţi. Dacă vine cineva şi solicită adopţia lor, contra cost se execută şi sterilizarea. În prezent noi avem în adăpost 38 de câini. Cu riscul unor plângeri penale, am ţinut problema sub control. Dintre cei 2.000 de câini de pe străzi, 500 sunt sterilizaţi. Când primim semnale că într-un cartier numărul maidanezilor creează un disconfort, acţionăm conform legii“

Întrebat de Ciprian Ciucu de ce tolerează cei 2.000 de câini pe străzile Tulcei, primarul a explicat că intenţionează să „păstreze o proporţie a câinilor comunitari care să nu creeze probleme. ONG-urile fac mai mult zgomot decăt să rezolve problema căinilor comunitari. În ultimii 6 ani am avut doar 3 cereri de adopţie, iar ONG-urile, dacă îşi asumă, ar trebui să vină cu o soluţie concretă, cu bani. Între dragostea pentru animale şi responsabilitatea pentru cetăţeni întotdeauna voi alege partea a doua, că până la urma de aceea m-au pus oamenii aici“, a declarat Constantin Hogea la Adevărul Live. 

Traseul câinelui luat de pe stradă de un ONG, explicat de Gabriel Ignat

„Noi strângem câini, îi sterilizăm şi îi punem înapoi în stradă. Putem steriliza şi 100 de câini pe zi. Sterilizarea trebuie să fie în masă. Avem discuţii de 10 ani cu primăriile şi nimeni nu a vrut să aplice soluţia noastră.“

Medicul veterinar Ignat a fost acuzat de Ciprian Ciucu de faptul că are de câştigat de pe urma câinilor. „Aveţi interesul să-i ţineţi acolo ca să aveţi obiectul muncii“, a spus Ciucu.

Noi, ONG-urile, avem fonduri numai din afara ţării, date de donatori. Activitatea noastră nu se bazează pe bani publici“, a explicat Ignat la acuzaţia că în ONG-uri sunt pompaţi foarte mulţi bani.  

O bătrână din Bucureşti loveşte cu bastonul o femeie pentru că o filmează în timp ce hrăneşte o haită de maidanezi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite