FOTO A murit Margaret Thatcher

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Margaret Thatcher FOTO Reuters
Margaret Thatcher FOTO Reuters

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.

„Cu durere în suflet, Mark şi Carol Thatcher au anunţat că mama lor, baronesa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral suferit în această dimineaţă”, a anunţat lordul Bell.

„Doamna de Fier”, cel mai longeviv premier al Angliei începând de la începutul secolului al XIX-lea, a cerut să fie înmormântată alături de soţul ei.

Thatcher nu va avea parte de funeralii naţionale, însă o ceremonie va fi organizată în memoria ei la Catedrala St. Paul din Londra. Ceremonia va fi urmată de o incinerare, informează „The Independent”.

Regina Angliei a primit „cu tristeţe” vestea, relatează AFP, iar actualul premier al Marii Britanii, David Cameron, a spus că ţara „a pierdut un mare lider”. „Am aflat cu regret de moartea Baronesei Thatcher. Am pierdut un mare lider, un premier extraordinar şi un britanic grozav”, a declarat Cameron.

Thatcher a fost singura femeie premier din istoria Marii Britanii şi a condus Partidul Conservator între anii 1979 şi 1990, obţinând trei mandate de premier. Denumirea de „Doamna de Fier” şi-a câştigat-o mulţumită caracterului ei puternic dovedit în timp.

Thatcher s-a retras din viaţa publică, după ce în 2002 a suferit un atac cerebral. Ulterior, fostul premier britanic a mai avut câteva atacuri cerebrale, scrie CNN.

Baroneasa Thatcher, născută Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959.  A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975.

Întâlnirile „Doamnei de Fier” cu Ceauşescu

Margaret Thatcher a vizitat România pentru prima dată în septembrie 1971, în calitate de secretar de stat pentru educaţie şi ştiinţă al Marii Britanii. În acel moment, România părea un stat ce doreşte să se desprindă de dictatul sovietic şi să meargă spre independenţă. Cea de-a doua vizită a „Doamnei de Fier” a avut loc în anul 1975, între 30 august şi 3 septembrie de această dată în calitate de lider al Partidului Conservator, prilej cu care a cunoscut conducerea Partidului Comunist Român, pe Nicolae Ceauşescu.

În 1978, preşedintele Nicolae Ceauşescu a vizitat Marea Britanie şi s-a întâlnit şi cu Margaret Thatcher, care la acea vreme era liderul Opoziţiei. Thatcher a spus că „a fost impresionată de preşedintele Ceauşescu şi a rămas cu anumite impresii despre el ca liderl al României, o ţară dispusă să-şi dezvolte cooperarea cu alte ţări”.

Thatcher nu a revenit în România în calitate de prim-ministru, cu toate că în 1980, ministrul său de Externe, lordul Carrington, a făcut o vizită oficială în statul român.


ALTE ŞTIRI DESPRE MARGARET THATCHER


A murit Margaret Thatcher: mărirea şi decăderea femeii care a schimbat politica mondială

Margaret Thatcher, care a murit astăzi în urma unui atac cerebral, a ieşit mereu învingătoare din toate cursele electorale la care a participat, a modernizat Marea Britanie şi a schimbat viitorul Europei. În timp ce a creat un cult în jurul liderilor „bărbaţi adevăraţi”, puternici, Margaret Thatcher a ajuns unde nu a mai ajuns vreo femeie înaintea ei.


VIDEO Margaret Thatcher a murit. „Doamna de Fier“, portretizată ca o bătrână singură şi senilă, într-un film controversat

În 2011 Meryl Streep a jucat în filmul „Doamna de fier", o peliculă inspirată din întâmplările fostului prim-ministru britanic Margaret Thatcher, care a murit luni din cauza atacului cerebral.


FOTO A murit Margaret Thatcher

Supranumită „Doamna de Fier“, Margaret Thatcher (87 de ani), fostul prim-ministru al Regatului Unit între anii 1979 şi 1990, a murit luni, în urma unui atac cerebral, a anunţat purtătorul ei de cuvânt, lordul Bell.


Dosare secrete : Thatcher a dispus o armată de spioni în Gibraltar, după războiul din Insulele Falkland

Fostul premier britanic, Margaret Thatcher, a ordonat, în 1982, dispunerea unei armate de spioni în sudul Spaniei pentru a se asigura că, în Gibraltar, nu se va petrece un atac-surpriză precum cel din Falkland, arată documente declasificate de autorităţile britanice.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite