VIDEO Întâlnire istorică. Liderul Coreei de Nord şi cel al Coreei de Sud au dat mâna la graniţa dintre cele două state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-creean care a păşit pe teritoriul vecinilor de la sud păşind linia militară care a împărţit peninsula la sfârşitul Războiului din Coreea din 1953, relatează BBC.

GALERIE FOTO 

UPDATE: La debutul summitului Kim Jong-un a declarat că speră ca cele două ţări să scrie un nou capitol, întrebându-se de ce a durat unsprezece ani până la acest moment. De cealaltă parte, Moon a declarat că există o povară uriaşă pe umerii celor doi şi că „oamenii din întreaga lume au speranţe mari de la noi”.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-a întâlnit cu Kim Jong-un la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două Corei, la 9.30 (n.red.: 3.30 ora României), unde cei doi au dat mâna.

După ce a păşit pe teritoriul sudului, liderul de la Phenian l-a invitat pe Moon să păşească şi el simbolic pe teritoriul Coreei de Nord. Cei doi s-au îndreptat apoi spre locul de desfăşurare a summitului: o zonă plasată sub comanda armatei americane din Coreea, care teoretic va asigura siguranţa lui Kim Jong-un, dar organizatorii au luat măsuri ca niciun militar american să nu apară în fotografiile cu cei doi lideri coreeni.

După ce s-au întâlnit, cei doi au fost întâmpinaţi pe covorul roşu de o gardă de onoare sud-coreeană, îmbrăcată în costum tradiţional.

image

„Mă bucur să te întâlnesc” ar fi declarat Moon în momentul în care a dat mâna cu liderul de la Phenian, potrivit AFP.

Momentul când Kim a intrat în cea mai înarmată zonă de frontieră din lume a fost difuzat în direct la televiziunea publică din Coreea de Sud, precum şi pe Internet.

Întâlnirea istorică dintre cei doi lideri are loc la Casa Păcii, o clădire de conferinţe aflată pe partea sud-coreeană a satului de frontieră Panmunjom. După ce a intrat în clădire, Kim a scris în cartea pentru oaspeţi că „începe o nouă istorie; o epocă pentru pace din acest punct al istoriei”, subliniază Reuters.

VIDEO Canal Antigua / Youtube

Prima rundă de convorbiri între cei doi lideri s-a încheiat vineri după aproximativ două ore. Kim a revenit pe teritoriul Coreei de Nord într-o limuzină neagră, înconjurată de bodyguarzi.

Programul summitului inter-coreean continuă cu prânzul, pe care Kim şi Moon nu îl iau împreună. Ei se vor întâlni din nou după-masă (ora locală) şi vor relua dialogul după ce vor planta un copac la frontieră. 

Miza întâlnirii

În cadrul întâlnirii, unul din principalele obiective ale celor doi şefi de stat a fost controversatul program nuclear al Coreei de Nord.

Înaintea întâlnirii, Seulul a precizat că va fi un efort „dificil” să ajungă la un consens cu Phenianul în privinţa înarmării însă chiar şi aşa, întrevederea reprezintă un nou pas înainte în detensionarea situaţiei din Peninsula Coreeană.

The Guardian aminteşte că summitul este rezultatul a mai multor luni de încălzire a relaţiilor dintre Nord şi Sud, care a început odată cu Jocurile Olipice de Iarnă de la PyeongChang unde cele două Corei au participat la unele probe sub acelaşi steag.

Totuşi, există şi unii analişti care pun la îndoială sinceritatea intenţiilor lui Kim Jong-un.

Totodată, discuţiile dintre Kim şi Moon sunt văzute şi ca un preludiu al unei întâlniri dintre liderul de la Phenian şi Donald Trump, care ar urma să fie organizată la începutul lunii iunie. Până acum, niciun alt preşedinte american nu s-a întâlnit cu liderul nord-coreean. 

Summitul coreean, copleşit de simboluri

Coreea de Sud a confecţionat scaune reprezentând peninsula coreeană şi insulele disputate de Tokyo şi Seul, special pentru summitul istoric de vineri, dintre preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim jong-un. Asta pentru că cele două Corei împărtăşesc aceleaşi resentimente la adresa Japoniei, care le-a impus o ocupaţie colonială brutală din 1910 până în 1945

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite