Lecţie de incompetenţă marca Primăria Capitalei: Piaţa Charles de Gaulle, şantier deschis degeaba pe milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Piaţa Charles de Gaulle din Capitală, intrată în luna iulie într-un proces de reabilitare şi modernizare, riscă să rămână blocată la stadiul de şantier, după ce firma care executa lucrările, Tehnologica Radion, a intrat în insolvenţă. Cu toate că de săptămâni bune se lucrează pe sponci, îngreunând circulaţia în zonă, municipalitatea susţine că lucrările „nu s-au oprit nicio clipă“.

Una dintre cele mai aglomerate intersecţii din Bucureşti, Piaţa Charles de Gaulle, este paralizată de câteva săptămâni, după ce, la începutul lunii iulie, în zonă au demarat o serie de lucrări de reabilitare şi de modernizare, executate de firma Tehnologica Radion. În cadrul acestora a fost scoasă piatra cubică peste care în 2010 a fost turnat un strat subţire de asfalt, o parte a bordurilor au fost înlocuite deja, în timp ce străduţele din apropierea sensului giratoriu au fost asfaltate. 

În ultima vreme, muncitorii sunt văzuţi tot mai rar pe şantier, intersecţia fiind sufocată, spre disconfortul şi nemulţumirea sutelor de şoferi care tranzitează zilnic zona, din cauza balizelor de separare, dar şi din cauza diferenţelor de nivel dintre straturile de asfalt turnate. „Se circulă mai greu, este adevărat, dar nu asta este problema. Marea problemă e că atunci când trec prin zonă trebuie s-o las încet de tot că mi-e să nu-mi rup maşina“, declară Antonio, un şofer bucureştean.

Muncitorii, mutaţi de la un şantier la altul

Lucrările din Piaţa Charles de Gaulle din Capitală riscă să nu fie încheiate la termen sau chiar să rămână o bună perioadă de timp în aer, după cum se teme un angajat al Tehnologica Radion care păzea ieri şantierul. Bărbatul povesteşte că în ultimele săptămâni, şantierul deschis în zona Pieţei Charles de Gaulle a fost mai mult pustiu, pentru că angajaţii „s-au rărit“, după ce firma a cerut intrarea în insolvenţă şi acţionarul majoritar al companiei, Theodor Berna, a fost arestat.

„De când patronul a fost arestat, am înţeles că s-ar fi blocat şi conturile. Acum, şantierul este gol pentru că muncitorii fac cu schimbul, ieri au lucrat aici (n.r. – Piaţa Charles de Gaulle), astăzi am înţeles că ar fi în Pantelimon, unde mai au o lucrare. Se împart cum pot“, povesteşte un angajat care supraveghează şantierul.
De asemenea, acesta mai spune că există zvonuri care ar conduce spre ideea că „mai marii“ firmei Tehnologica Radion ar fi decis să vândă mai multe utilaje pentru a-şi acoperi o parte din cheltuieli. „S-a auzit că ar vrea să vândă nişte scule mari ca să aibă bani de lucrări, pe de altă parte s-a auzit că este posibil să-i preia alte firme. Să vedem acum“, adaugă bărbatul.

Acum, şantierul este gol pentru că muncitorii fac cu schimbul, ieri au lucrat aici (n.r. – Piaţa Charles de Gaulle), astăzi am înţeles că ar fi în Pantelimon, unde mai au o lucrare. Se împart cum pot. paznicul şantierului

Reporterii „Adevărul“ au încercat să ia legătura cu reprezentanţii firmei Tehnologica Radion petru a le cere un punct de vedere oficial cu privire la această situaţie, însă până la închiderea ediţiei ziarului, aceştia nu au putut da un răspuns clar.

„Lucrările nu sunt şi nu au fost oprite“

În replică, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), prin Administraţia Străzilor, a precizat, pentru „Adevărul“, că şantierul din Piaţa Charles de Gaulle nu a fost oprit nicio clipă.

„Lucrările de drum de la Piaţa Charles de Gaulle nu sunt şi nu au fost oprite, muncitorii firmei de construcţii executând, în această etapă, lucrări la trotuarele şi bretelele din zonă, urmând ca, după finalizarea acestora, să continue lucrările de reabilitare a carosabilului“, explică reprezentanţii Administraţiei Străzilor, după ce reporterii „Adevărul“ le-au semnalat că în sensul giratoriu asfaltarea nu a fost realizată corespunzător, existând în acest moment mari diferenţe de nivel între benzile de circulaţie.

Nota de plată: 2,5 milioane de euro

În acest moment, lucrările din zona Pieţei Charles de Gaulle nu s-au încheiat, urmând să fie finalizate până la 1 noiembrie, după cum susţin reprezentanţii Administraţiei Străzilor. Cu toate acestea, partea carosabilă din sensul giratoriu nu se află într-o stare bună, fiind prezente mari diferenţe de nivel între benzi, ceea ce îngreunează traficul în intersecţia şi aşa aglomerată. Totodată, în unele zone, bordurile vechi au fost înlocuite cu altele noi din granit, în timp în unele zone verzi nu mai sunt borduri deloc, urmând să fie montate altele noi.

Pentru întregul proces de modernizare, Primăria Capitalei plăteşte circa 2,5 milioane de euro (11 milioane de lei) firmei Tehnologica Radion, cunoscută pentru numeroasele lucrări de asfaltare şi de reabilitare pe care le-a derulat în ultimii ani în Capitală.

Muncitorii firmei de construcţii execută, în această etapă, lucrări la trotuarele şi bretelele din zonă, urmând ca, după finalizarea acestora, să continue lucrările de reabilitare a carosabilului. Administraţia Străzilor Bucureşti 

Proiecte ameninţate de insolvenţa Tehnologica Radion

Recent, Tehnologica Radion, companie al cărei acţionar majoritar este Theodor Berna, arestat într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu adus statului de peste 100 de milioane de euro, a cerut intrarea în insolvenţă. Firma este desemnată să se ocupe de execuţia mai multor lucrări de infrastructură din Bucureşti. Printre acestea se numără reabilitarea şi modernizarea Pieţei Charles de Gaulle, a şoselei Iancului-Pantelimon sau de lărgirea trotuarelor de pe Calea Victoriei şi amenjarea pistelor pentru biciclişti.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite