O nouă şedinţă a Consiliului General la Primăria Capitalei: achiziţia de locuinţe pentru medici şi transport gratuit în comun pentru elevi, pe ordinea zi
0Achiziţia de locuinţe pentru medici se află din nou pe ordinea de zi a Consiliului General al Capitalei, programat pe data de 12 decembrie. De asemenea, se va discuta despre posibilitatea ca elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu care frecventează cursurile în Bucureşti să beneficieze de gratuitate la utilizarea mijloacelor de transport ale Societăţii de Transport Bucureşti (fosta RATB).
UPDATE Gabriela Firea, edilul Capitalei, va supune la vot, miercuri, acordarea de gratuitate pentru transportul în comun inclusiv elevilor din anii terminali de liceu. Anunţul a fost făcut după ce Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov a atras atenţia că propunerea iniţială îi discrimina pe şcolarii din clasele a XI-a şi a XII-
Concret, proiectul privind achiziţia a 177 de locuinţe pentru cadrele medicale ce lucrează în spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei se află, din nou, pe ordinea de zi a CGMB, transmite Mediafax.
Sursa citată notează că Primăria Capitalei doreşte să achiziţioneze 177 de locuinţe tip garsonieră, respectiv apartamente cu două sau trei camere, dintr-un total de 600.
„Să-i convingem pe medici să nu mai plece să muncească în străinătate, ci să rămână în ţară avem acest proiect. Deşi salariile au crescut, mulţi se plâng că nu au case, că sunt chiriile mari. Astfel că achiziţionăm 600 de locuinţe. Astăzi le avem pe primele 177, în şedinţele viitoare vor veni şi celelalte”, a declarat Gabriela Firea la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de luna trecută.
Atunci, proiectul a fost respins, având nevoie de un vot de două treimi, care nu a fost întrunit.
Transport gratuit pentru elevii din învăţământul preuniversitar
Un alt proiect important este cel legat de transportul în comun gratuit pentru elevii din Bucureşti.
„Se acordă gratuitate la transportul public local de călători pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu acreditat/autorizat care frecventează cursurile unei instituţii de învăţământ din municipiul Bucureşti, pe mijloacele de transport public de călători ale operatorilor de transport ce prestează servicii de transport pe raza teritorială a municipiului Bucureşti”, prevede proiectul de lege.
Concret, cheltuiala este eligibilă la calculul compensaţiei acordate de Primăria Bucureşti, aferentă serviciului public de transport, conform Contractului de Delegare a Gestiunii Serviciului de Transport Public de Călători în regiunea Bucureşti-Ilfov, încheiat de Asociaţia de Dezvoltare intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov cu Societatea de Transport Bucureşti STB SA.
Hotărârea ar urma să intre în vigoare în termen de 60 de zile de la aprobare.
Utilizarea transportului în comun la suprafaţă, încurajată
În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, sunt citate prevederile art. 84 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, conform căreia elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul în comun, de suprafaţă, naval şi subteran, precum şi pentru transportul intern auto, feroviar şi naval, pe tot parcursul anului calendaristic.
„Primăria Municipiului Bucureşti desfăşoară o activitate susţinută pentru a sprijini prin toate formele legale îmbunătăţirea condiţiilor în care se desfăşoară activitatea de învăţământ în municipiul Bucureşti, inclusiv atragerea călătorilor tineri către transportul de suprafaţă şi încurajarea utilizării transportului în comun în detrimentul vehiculului personal. Elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu trebuie să beneficieze de accesul liber la unităţile şcolare în care activează pe teritoriul municipiului Bucureşti. PMB şi operatorul propriu de transport au înregistrat de-a lungul anilor solicitări din partea cetăţenilor bucureşteni cu privire la acordarea transportului gratuit pentru elevii cu vârsta de până la 18 ani", prevede raportul de specialitate.
19 apartamente pentru relocarea persoanelor care locuiesc în clădiri cu risc seismic,
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a aprobat, în şedinţa de miercuri, proiectul de hotărâre privind achiziţionarea a 19 apartamente, în vederea asigurării necesarului de locuinţe de necesitate pentru persoanele din imobilele ce vor fi supuse lucrărilor de intervenţie - consolidare.
Proiectul a fost aprobat cu un 37 de voturi din partea consilierilor PSD, ALDE, PNL, PMP, iar un 9 consilieri USB s-au abţinut de la vot.
Astfel, vor fi achiziţionate 9 apartamente situate în Str. Spineni nr. 4, Sector 4 şi 10 apartamente situate în Str. Grădinarilor nr. 19-21, Sector 3. Contractele de vânzare-cumpărare pentru cele 19 apartamente vor fi încheiate de către Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, care va plăti în total pentru aceste locuinţe suma de 7.209.271 lei fără TVA.
După achiziţionare, cele 19 apartamente vor fi înscrise în domeniul public al Municipiului Bucureşti, cu destinaţia de “locuinţe de necesitate” şi vor fi administrate de Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.
Achiziţionarea acestor apartamente contribuie la accelerarea procesului de consolidare a clădirilor cu risc seismic, prin rezolvarea problemei locuinţelor de necesitate şi a relocării proprietarilor din clădirile la care urmează să se execute lucrări de intervenţie-consolidare, susţine primăria.
Consilierii generali au aprobat înfiinţarea Clinicii Metropolitane de Stomatologie
Consilierii generali ai municipiului Bucureşti au aprobat, în şedinţa de miercuri, un proiect privind înfiinţarea Clinicii Metropolitane de Stomatologie. Aceasta va funcţiona ca ambulatoriu de zi şi va avea în componenţă diferite cabinete de specialitate, sală de operaţii, laborator de tehnică dentară.
Potrivit Primăriei municipiului Bucureşti, consilierii generali au aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre prin care se înfiinţează Clinica Metropolitană de Stomatologie, în subordinea Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, care va face şi demersurile necesare pentru identificarea şi achiziţia unui imobil în acest scop.
"Având în vedere că administraţia publică are ca obiectiv principal identificarea nevoilor sociale şi medicale ale cetăţenilor Capitalei şi soluţionarea tuturor problemelor ce afectează calitatea vieţii acestora şi pentru că trebuie să asigurăm accesul liber, egal şi nediscriminatoriu la serviciile medicale, am decis că este necesară înfiinţarea unei Clinici Metropolitane de Stomatologie. Această clinică va facilita accesul bucureştenilor la tratamentele stomatologice, mai ales că, în prezent, în Romania, serviciile medicale de sănătate orală sunt oferite în proporţie de 95% prin mediul privat unde, conform plafoanelor, un medic stomatolog nu poate deconta servicii primare decât pentru cel mult 5 persoane lunar - ceea ce nu acoperă nici pe departe nevoile reale ale pacienţilor", a afirmat primarul general, Gabriela Firea.
Astfel, dupa ce ASSMB va identifica şi achiziţiona un imobil (cu o suprafaţă construită de aproximativ 1.000 de metri pătraţi) destinat
Proiecte privind achiziţia a o sută de autobuze electrice
Mai multe proiecte privind achiziţia a o sută de autobuze electrice au fost aprobate în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 57 milioane de euro.
Un alt proiect pentru îmbunătăţirea traficului în Capitală aprobat de consilierii generali se referă la modernizarea liniei de tramvai pe bulevardul Vasile Milea.
"Pentru cele 100 de autobuze electrice avem patru cereri de finanţare prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, depuse în luna iunie, în valoare de aproximativ 57 milioane de euro. Proiectele au trecut de etapa verificărilor, sunt selectate pentru finanţare, iar următorul pas este să semnăm contractul prin care se acordă efectiv finanţarea nerambursabilă. Ca să obţinem aceste fonduri, însă, este necesar votul consilierilor generali pentru sumele care constituie contribuţia financiară proprie a Municipiului Bucureşti pentru această achiziţie. De aceea am propus aceste proiecte, iar hotărârile aprobate astăzi vor face parte din documentaţia de accesare a fondurilor europene despre care vorbeam.
Aceeaşi situaţie o avem şi la proiectul prin care urmărim modernizarea liniei de trambai pe Bd. Vasile Milea: proiectul se află în contractare, şi este nevoie de acordul CGMB pentru partea de cofinanţare. Etapa de astăzi ne duce mai aproape de concretizarea unor noi măsuri din planurile Primăriei pe termen mediu pentru un trafic mai bun în Capitală, pentru reducerea poluării şi pentru servicii de calitate la capitolul transport public", a spus primarul general, Gabriela Firea.
În paralel cu documentaţia de accesare a fondurilor, Primăria Capitalei a lucrat şi la documentaţia de achiziţie a celor 100 de autobuze electrice. Documentaţia de atribuire se află în curs de finalizare, urmând ca în cel mai scurt timp să fie publicată pe platforma SICAP.
Astfel, 29 de autobuze electrice vor fi utilizate pe traseele 312, 313, 368 şi 385; 13 pe traseele 137,138; 33 pe traseele 173, 311, 336, 381, 601 şi 25 pe traseele 300, 330 şi 335.
Conform Primăriei Capitalei, pentru proiectul privind “Modernizarea liniei de tramvai pe B-dul G-ral Vasile Milea de la intersecţia cu B-dul Timişoara până în dreptul intrării in Benzinăria OMV” valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 6 milioane de euro.