Nicuşor Dan: ”Ministerul Culturii abandonează patrimoniul construit”. ONG-urile dezbat problema absorbţiei fondurilor europene pe cultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicuşor Dan acuză Ministerul Culturii de lipsă de profesionalism FOTO Adevărul
Nicuşor Dan acuză Ministerul Culturii de lipsă de profesionalism FOTO Adevărul

Mai multe organizaţii nonguvernamentale organizează o conferinţă de presă, joi, de la ora 11.00, pentru a dezbate superficialitatea cu care Ministerul Culturii construieşte proiecte de absorbţie a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, anunţă Nicuşor Dan printr-un comunicat de presă. Cei implicaţi acuză instituţia de stat că au propus o colaborare cu societate civilă, pe care nu au respectat-o.

Conferinţa de presă va avea loc la Centrul Public al Fundaţiei Soroş din strada Căderea Bastiliei numărul 33. Potrivit comunicatului citat, la întrunire vor participa Raluca Pop de la Asociaţia MetruCub / Coaliţia Sectorului Cultural Independent, Dragoş Neamţu din partea Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, Roxana Wring de la Asociaţia ProDoMo şi Nicuşor Dan, din partea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Organizaţiile reclamă decizii recente ale Ministerului Culturii cu consecinţe grave asupra absorbţiei fondurilor europene în sectorul cultural şi a protecţiei patrimoniului construit.

Cei prezenţi la eveniment vor încerca să atingă mai multe subiecte, printre care şi eşuarea colaborării dintre societatea civilă şi Ministerul Culturii.

Comitetetul Consultativ, o joacă pentru Ministerul Culturii

Potrivit comunicatului citat, în 2012 s-a constituit un comitet consultativ între câteva zeci de asociaţii şi instituţia de stat pentru elaborarea obiectivelor strategice ale Ministerului în privinţa fondurilor europene 2014-2020. ”Dupa ce ONG-urile au trimis sintezele la care se angajaseră, în ciuda parteneriatului agreat cu Ministerul, acestea nu au mai fost consultate începând cu decembrie 2012”, se arată în comunicatul citat. 

Din acest motiv, propunerea Acordului de Parteneriat între România şi Uniunea Europeana în sectorul cultural are lipsuri grave, sunt de părere asociaţiile civile. 

UE către România: draftul acordului de parteneriat, dovadă clară de superficialitate

Nicuşor Dan mai subliniază în comunicatul citat că Comisia Europeană ar fi respins pentru a doua dată draftul Acordului de Parteneriat între România şi Uniunea Europeană.

”Reamintim că în iunie 2013 Comisia Europeana a respins pentru a doua oara draftul Acordului de Parteneriat între România şi Uniunea Europeană, considerându-l neprofesionist şi apreciindu-l o dovadă clară a superficialităţii cu care s-au desfăşurat consultările cu segmentele interesate din societate, respectiv a calităţii slabe a consultanţei care s-a contractat", se arată în comunicatul citat.

Pe de altă parte însă, Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a lui Johannes Hahn, a precizat că serviciile CE nu au respins draftul Acordului de Parteneriat trimis de România, pentru că acesta este 'un proces în desfăşurare' şi că, de altfel, nu toate statele au trimis drafturile solicitate de executivul comunitar.

'Este un dialog pe care îl purtăm cu cu toate statele membre, pentru a ne asigura că avem mixul potrivit de investiţii şi că reformele noastre, în prezent în negociere, vor fi reflectate în perioada de programare pentru a avea un impact maxim al utilizării fondurilor pentru România şi alte state membre în termeni de creştere şi slujbe. Este de mare ajutor faptul că majoritatea statelor membre, inclusiv România, ne-au trimis drafturile de acord de parteneriat relativ devreme', a declarat purtătoarea de cuvânt.

Potrivit lui Nicuşor Dan, organizaţiile prezente la conferinţa de presă vor evidenţia lipsurile propunerii Ministerului Culturii şi vor explica oportunităţile care sunt ratate.

Redăm mai jos restul comunicatului:

2.1. Printr-un proiect de Ordonanta de Urgenta publicat pe 19 iunie 2013 pe site-ul Ministerului Culturii, Ministerul propune desfiintarea atributiilor Directiilor judetene de cultura in avizarea interventiilor pe monumentele istorice si pe zonele protejate si desfiintarea Comisiilor Zonale ale monumentelor istorice.

Daca intentia se realizeaza, interventiile la cateva sute de mii de imobile din zonele istorice din toate localitatile din Romania (inclusiv interventii de tipul refacerii acoperisului, schimbarii ferestrelor) vor trebui avizate de o structura a Ministerului Culturii care are 6 functionari, dintre care 2 pensionari, iar Comisia Nationala a Monumentelor Istorice ar urma sa avizeze aproximativ 200 de proiecte pe sedinta.

De fapt, intentia care se intrezareste in spatele acestei schimbari de competente este ca Ministerul sa renunte, intr-o a doua etapa, la avizarea interventiilor pe monumentele istorice clasa B si a zonelor protejate, in favoarea autoritatilor locale. Lipsa cenzurii Ministerului Culturii in favoarea administratiilor locale ar condamna la distrugere mare parte a patrimoniului construit din Romania.

In cadrul conferintei de presa vor fi prezentate punctele de vedere a mai multor organizatii profesionale si neguvernamentale asupra acestei propuneri legislative.

2.2. Ministerul Culturii a schimbat componenta Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

Mai multi profesionisti cunoscuti ca aparatori ai patrimoniuloui au disparut din componenta Comisiei. Au aparut in schimb membri care au avut atitudini indoielnice asupra protejarii patrimoniului construit. Cateva exemple vor fi prezentate in conferinta de presa.

Doua treimi dintre membrii noii Comisii nu sunt experti atestati ai Ministerului Culturii, desi evaluarea expertilor Ministerului Culturii este unul dintre prerogativele Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice.

Pe aceeaşi temă:

Obsesia Capitalei culturale europene

UPDATE Curtea de Apel amână judecarea dosarului în care Mircea Diaconu este acuzat de conflict de interese

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite