FOTO VIDEO Parada GayFest, blindată de poliţişti. Oamenii au venit cu copiii pentru a susţine căsătoriile între homosexuali
0Aproape 300 de persoane s-au adunat sâmbătă în faţa Arcului de Triumf, pentru a pleca spre Piaţa Victoriei la Marşul Diversităţii. Evenimentul organizat de asociaţia ACCEPT a venit la scurt timp după protestul anti-homosexuali făcut de Noua Dreaptă. Prin acest marş Gay Fest a sărbătorit sfârşitul celei de-a zecea ediţie.
UPDATE 20.30 Manifestanţii au plecat din "zona liberă de discriminare", spaţiul verde de lângă Muzeul de Geologie. Aici au ţinut câteva mici discursuri o parte dintre oficialii invitaţi, printre care şi Ulla Marianna Väistö, ambasadorul Finlandei la Bucureşti, Michael Cashman din partea Grupulului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, dar şi Remus Cernea din partea Partidului Verzilor.
Toţi au atins subiecte similare, punctând la unison ideea că drepturile minorităţilor sexuale sunt pur şi simplu drepturile omului şi ele ar trebui respectate la fel.
De asemenea, parlamentarul Remus Cernea a vorbit despre completarea unei ciorne pentru legea privind recunoaşterea parteneriatului civil. Acesta a declarat că intenţionează să propună varianta finală a legii pentru a fi votată în Parlament în circa două săptămâni, invitându-i cu această ocazie pe cei direct implicaţi să-şi aducă posibilele corecturi.
Principalele declaraţii
„Mă bucur foarte mult să fiu din nou printre voi. Sunt la a şaptea participare a marşului diversităţii şi am venit de fiecare dată pentru a apăra drepturile omului, pentru a lupta împotriva discriminării şi împotriva prejudecăţilor. Vă aştept cu observaţii şi sugestii, pentru ca în aproximativ două săptămâni să pot să depun această lege în Parlament. Va fi o lege nu foarte uşoară, cum bine ştiţi, dar este o bătălie care trebuie dusă. Eu sunt convins că schimbarea va veni, atât în plan politic cât şi în materie de mentalitate”, a declarat Cernea în cadrul conferinţei de închidere a Marşului Diversităţii.
Unul dintre reprezentanţii asociaţiei care organizează acest eveniment, ACCEPT, s-a plâns de acţiunile "unei minorităţi formate din extremişti şi fanatici religioşi alături de o parte a politicienilor retrograzi”, care înţeleg să incite la discriminare în ceea ce priveşte orientarea sexuală, chiar în Parlamentul României. Acesta s-a referit la amendamentul care vorbeşte de căsătoriile dintre bărbaţi şi femei, amendament care scoate practic din calcul căsătoriile dintre oameni de acelaşi sex.
Eurodeputat britanic: "Este clar că ar trebui eliminată discriminarea din constituţie"
Printre cei care au ţinut un discurs se numără şi eurodeputatul britanic Michael Cash care a vorbit despre solidaritatea sa cu cei ce se numără printre minorităţile sexuale.
"Sunt aici din solidaritate cu ACCEPT şi pentru persoanele lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender şi familiile lor. Sunt gay declarat şi sunt aici alături de bărbatul care îmi este prieten de ani de zile şi soţ de şase. Împreună vom obţine egalitate şi vă asigur că există suport din partea întregului Parlament European. Trebuie să respectăm faptul că familiile sunt diverse şi diferite, iar ceea ce uneşte familiile este conceptul iubirii. Este clar faptul că ar trebui interzisă discriminarea în Constituţie şi în legile ţării", a declarat Cash.
UPDATE ORA 18.45 La marşul din Capitală s-au adunat circa 300 de oameni, blindaţi de mai multe echipe de jandarmi şi poliţişti. Coloana este delimitată de restul participanţilor la trafic, cu bandă roşie şi albă. În faţa coloanei merge o maşină de teren, cu remorcă, din care se aude muzică la maxim. Printre participanţii la Marşul Diversităţii au venit şi persoane cu copii mici, în braţe sau în cărucioare.
Oamenii scandeaza diferite mesaje în limba română şi engleza, printre care: "Alone we can do little, together we can do so much!" (Singuri putem face puţin, împreună putem face foarte mult!), "Gay is ok!" sau "Dragostea nu discrimineaza!".
În rândul protestatarilor este prezent şi Remus Cernea, deputat de Constanţa, un susţinător al căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.
La Marşul Diversităţii din Bucureşti s-au adnat sute de membri ai comunităţii LGBD România, care cer ca în noua Constituţie să nu fie prevăzut faptul că familia este doar cea compusă dintre un bărbat şi o femeie. Protestatarii vor mărşălui prin Capitală până la orele 19.00, pe traseul Şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf la Piaţa Victoriei.
Conform Organizatorilor, evenimentul se va încheia cu "o zonă liberă de discriminare", în apropiere de Piaţa Victoriei, unde vor putea fi ascultate discursuri ale reprezentanţilor comunităţii gay din România.
Traficul, dat peste cap
Traficul rutier va fi restricţionat, între orele 17.00 şi 20.00, pe şoseaua Kiseleff, între Piaţa Arcului de Triumf şi Piaţa Victoriei, pe strada Arhitect Ion Mincu, între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Ion Mihalache, precum şi pe străzile care intersectează aceste artere, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.
Despre parada Gay Fest şi protestele organizate de Noua Deaptă, vă mai recomandăm să citiţi:
Marşul Diversităţii dă peste cap circulaţia pe Şoseaua Kiseleff din Capitală