Astăzi începe campania de donare de sânge şi/sau celule stem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe campania de donare de sânge şi celule stem. Evenimentul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Proiectelor în Domeniul Sănătăţii  (APPDPDS) şi Uniunea Naţională a Studenţilor din România  (UNSR), în parteneriat cu Universitatea „Politehnica”  Bucureşti.

Sesiunea de recoltare sangvină, din campania naţională „Sângele înseamnă viaţă! Doneaza sânge şi/sau celule stem!”, se desfăşoară în perioada 14, 15 şi 17 decembrie 2010.

Acţiunea are loc în holul Rectoratului Universităţii „Politehnica” Bucureşti între orele 9.00 şi 12.30, având ca principal scop responsabilizarea studenţilor /tinerilor în ce priveşte donarea de sânge, dar şi înscrierea donatorilor în Registrul Donatorilor Neînrudiţi.


Condiţii pentru a putea deveni donator:

      vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani;

     greutate 58 – 100kg femeile şi 60-110kg bărbaţii;

      tensiune arterială sistolică între 11 şi 18mmH;

      să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale;

      femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
   
      să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării;

      să nu ai/să nu fi avut urmatoarele boli:  hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.


Înainte de a dona:

 Dimineaţa înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe.

 Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc).

 Nu fuma înainte şi după donare cu o oră.


Avantajele donării:

      Următoarele analize sunt gratuite: RH; Grupa sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice).

      La cerere, ai posibilitatea efectuării ulterioare şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară).

      Adeverinţa pentru obţinerea unei reduceri de 50% pentru transportul în comun pentru 30 de zile.

      1 zi liberă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă).

      Primeşti 7 bonuri de masă în valoare de aproximativ 56 RON .


Cât se donează:

      La o donare se recoltează 450 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

      Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă.

      Nu există riscul contaminării cu HIV, sau alte virusuri.

      Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.

      Înaintea donării ţi se vor pune câteva întrebări legate de starea de sănătate şi ţi se va face un mic examen medical – hemoglobina, puls, tensiune.

 Rezultatele testelor sunt confidenţiale.


Ce înseamnă donarea de celule stem sau de măduvă osoasă


Măduva osoasă este un organ indispensabil pentru supravieţuire, pentru că ea este cea care fabrică celulele constitutive ale sângelui şi al sistemului imun: globulele roşii, globulele albe şi plachetele.

Bolile măduvei osoase sunt boli grave, care uneori necesită un transplant.

Transplatul medular sau de celule stem hematopoietice înseamnă înlocuirea măduvei bolnave a pacientului cu celule medulare sănătoase ale donatorului. În anumite cazuri transplantul poate fi auto-transplant, când de fapt se utilizează măduva osoasă proprie a pacientului pentru a efectua grefa. Dacă situaţia şi diagnosticul impune, poate fi un allo-transplant, când bolnavul trebuie să primească celule medulare sănătoase compatibile fie de la un frate/soră (allo-transplant înrudit), fie de la un donator neînrudit.

Înainte ca pacientul să primească celulele sănătoase ale donatorului, va face un tratament agresiv de chimioterapie şi eventual radioterapie, ca măduva lui bolnavă să fie complet distrusă şi să ofere loc liber celulelor sănătoase pe care le va primi de la donator.

În momentul în care pacientului i se distruge măduva, el nu mai este capabil să producă celulele sângelui şi viaţa lui este în pericol. El va putea rămâne în viaţă doar dacă primeşte celule medulare sănătoase de la un donator compatibil, prin procedura de donare. Celulele măduvei osoase colectate de la donatorul voluntar se vor administra sub forma unei transfuzii pacientului, cât mai curând posibil.

După transplant, se recapătă greu starea de imunitate

Transplantul medular este o procedură uşor de realizat din punct de vedere tehnic, dar ea pune cele mai dificile probleme pe plan immunologic. Ca efect al acestor reacţii imune, celulele medulare transplantate întâlnesc un obstacol major, rejetul organismului care primeşte grefa.

În cadrul transplantului de măduva osoasă, introducerea în organismul primitorului a unor celule imune străine poate uneori provoca atacul împotriva celulelor organismului primitorului, complicaţie denumită boală grefă contra gazdă, ceea ce reprezintă şi azi un obstacol major în succesul complet al transplantului medular.

După transplant, reîntoarcerea la o stare normală de imunitate este foarte lentă. Refacerea sistemului de apărare contra infecţiilor se poate observa doar după cateve luni sau chiar ani.

Această perioadă de imunitate nerefăcută explică fragilitatea acestor bolnavi şi sensibilitatea lor de a contracta infecţii. Din acest considerent trebuie respectate nişte precauţii pentru evitarea infecţiilor.


Ce înseamnă să devii donator


A fi donator de măduvă sau de celule stem este o decizie bazată pe o motivaţie personală, rezultată în urma unei dorinţe de ajuta pe cineva necunoscut, care suferă de o boală gravă.

Este important ca donatorul să înţeleagă că este vorba despre un angajament asumat pe termen lung, de a dona măduvă osoasă în momentul când cineva are nevoie. Acest angajament din partea mai multor donatori face posibilă funcţionarea Registrului.

Probabiliatea ca donatorul să fie compatibil cu un bolnav este foarte mică. Uneori trec luni sau ani până donatorul înregistrat va fi chemat să doneze.
Contribuţia fiecărui donator este foarte imporatantă – cu cât numărul celor înscrişi în registru este mai mare cu atât creşte şansa de a găsi , pentru orice bolnav care are nevoie, un eventual donator cu un grad de comaptibilitate cât mai ridicat.

Cu cât compatibilitatea este mai bună cu atât creşte speranţa de viaţă a pacientului respectiv. Cea mai mare şansă de a găsi un donator compatibil pentru un bolnav, este în cadrul grupului etnic din care face parte; de aceea este imporatant ca donatorii să fie din fiecare grup etnic. De asemenea este important ca Registrul să atragă cât mai mulţi donatori tineri.


Măduva osoasă nu are nimic în comun cu măduva spinării


Măduva osoasă se află situată în interiorul oaselor mari şi nu în coloana vertebrală care adăposteşte sistemul nervos. Nu există deci nici un risc de a rămâne paralizat în urma donării de măduva osoasă .

Măduva osoasă este un ţesut moale care se află în oasele mari şi late ale corpului şi are rol de a produce celulele stem din care se fac apoi celulele sângelui:

      globulele roşii care transportă oxigenul în corp

      globulele albe care luptă împotrivă infecţiilor

      plachetele care opresc sângerările.


Ce este Registrul de Donatori de Celule Stem

Registrul este o bază de date cu toate tipizările tisulare, adică antigenele HLA pe baza cărora se caută compatibilitatea, ale donatorilor voluntari. Când un pacient are nevoie de un transplant de măduva şi nu are donatori compatibili în familie, se caută în Regsitru donatori potenţiali compatibili.

A deveni donator volutar nu costă nimic şi nu aduce beneficii materiale donatorilor.

Registrul respectă în totalitate confidențialiatea privind donatorii şi pacienţii, donatorul nu va afla identitatea pacientului căruia i-a donat măduva, şi nici pacientul nu va cunoaşte persoana care i-a salvat viaţa.

Registrul îşi poate desfăşura activitatea dacă se găsesc voluntari dornici să ajute pe cei care au nevoie.

Important: Donatorul trebuie să aibă între 18 şi 50 ani.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite