Mustul ucigaş: cum se moare în beciurile Moldovei
0Fermentarea vinului a făcut primele victime în Republica Moldova. Este vorba despre un tată şi fiu din satul Stoianovca, raionul Cantemir. Rudele presupun că fiul a intrat primul în beci, apoi tatăl a intrat să-l salveze. Specialiştii spun că decesul vine fără ca victimele să observe, oamenii ameţesc, îşi pierd cunoştinţa şi nu se mai trezesc niciodată.
Doi bărbaţi cu vârstele de 56 şi 78 de ani au fost găsiţi morţi pe 27 septembrie într-un beci din localitatea Stoianovca, raionul Cantemir. S-a stabilit că bărbaţii au intrat în beci unde avea loc fermentarea vinului şi nu au mai ieşit. Oamenii s-au intoxicat cu dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare a vinului.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al MAI roagă cetăţenii să dea dovadă de prudenţă maximă, pentru a nu-şi pune viaţa în pericol. Nu este recomandată fermentarea vinului în încăperi închise, fără ventilaţie adecvată, iar în beciuri trebuie respectate toate măsurile de siguranţă.
20 de zile de pericol
Bărbaţii au fost găsiţi morţi în beci de fiica bătrânului. Femeia venea adesea în vizită la tatăl ei pentru a-l ajuta în gospodărie. „Probabil ei au coborât în beci ca s-şi ia ceva de mâncare şi nu au simţit gazele. Primul a intrat fiul, al doilea tatăl. A vrut probabil să-l salveze. Ambii în nu au mai ieşit”, a declarat Maria, fiica bărbatului de 78 de ani.
Beciul gospodăriei este adânc, vechi, iar ţeava de ventilare nu mai funcţiona cum trebuie. Cele trei butoaie de vin au fost suficiente pentru a cauza moartea celor doi bărbaţi.
Fermentarea vinului este procesul în urma căruia drojdiile consumă zahărul din must şi-l transformă în alcool etilic şi dioxid de carbon. În funcţie de temperatură şi mărimea vasului, soiul de struguri, fermentaţia tumultuoasă a mustului poate dura între 7 şi 20 de zile, timp în care mustul elimină o cantitate enormă de CO2 şi respectiv consumă oxigenul necesar fierberii. Degajările CO2 vor scădea odată cu mărirea concentraţiei de alcool, iar drojdiile vor fi stopate.
Avertizarea Serviciului de Protecţie Civilă
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale trage un semnal de alarmă pentru oamenii care se ocupă cu pregătirea vinului în condiţii casnice.
Vinificatorii trebuie să fie foarte atenţi atunci când are loc procesul de fermentare. Spaţiile în care se fermentează vinul trebuie pregătite din timp. Beciurile unde sunt depozitate butoaiele trebuie aerisite, iar căile de evacuare nu trebuie astupate pentru an nu se produce tragedii. În cazul în care oamenii ţin cont de măsurile de profilaxie, se poate fi evitată o tragedie.
Victima nu obervă intoxicarea
Prin fermentarea vinului se emană dioxidul de carbon care este foarte periculos în lipsa oxigenului, când spaţiile sunt închise. Persoanele care se află în aceste spaţii nici nu simt că sunt intoxicate. Intoxicarea s-ar putea întâmplă în doar câteva minute şi momentul intoxicării nu este sesizat de victimă. Persoanele care se intoxică cu dioxid de carbon trebuie scoase imediat la aer.
„Dacă este vorba de zona de nord sau sud, pot fi apelate şi serviciile SMURD. Dacă persoanele stau prea mult în aceste spaţii, acest lucru poate deveni fatal”, a declarat Liliana Puşcaşu, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.
Pericolul din beci nu depinde neapărat de cantitatea de must care se fermentează, ci de spaţiul în care se produce fierberea vinului. Regula de aur spune că beciul trebuie să aibă un canal de aerisire foarte bun. Uşile trebuie lăsate deschise pentru a exista un curent permanent de aer.