CALVAR: Zeci de moldoveni ajunși sclavi în Rusia în 2008 îşi caută dreptatea în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scăpaţi din robie, bântuiţi de procese. Cel mai răsunător dosar de trafic de persoane s-a împotmolit în prima instanţă, iar „victimele sunt de vină", spun procurorii.

Acum doi ani, zeci de oameni din raioanele Floreşti, Şoldăneşti, Orhei, Soroca, Sângerei şi Teleneşti au fost ademeniţi la munci agricole în Rusia. Visul de a câştiga un ban s-a transformat însă într-un calvar pentru bieţii oameni. „Angajatorul", Dumitru Bucico, un bărbat de 28 de ani din satul Prodăneşti, raionul Floreşti, şi consătenca sa Rodica Sandu (25 de ani) le-au confiscat actele, i-au cazat în condiţii mizere şi i-au obligat să muncească pentru mai nimic, 14 ore pe zi. Umiliţi, oamenii au reuşit totuşi să fugă, revenind acasă pe jos, fără acte şi bani.

Ion Cazacu, din satul Nicolaevca, raionul Floreşti, este una dintre victime. Bărbatul, trecut de 50 de ani, mărturiseşte cu lacrimi în ochi cum a ajuns rob în secolul 21 şi îi mulţumeşte Domnului că a reuşit să fugă. „Urma să plece fiul mai mare în Rusia. I-au perfectat paşaport şi i-au împrumutat nişte bani. Dar băiatul s-a îmbolnăvit şi m-am dus eu în locul lui, ca să le întorc banii", îşi începe povestea tristă Ion Cazacu.

NEVĂZUŢI, PRIN VAMA TRANSNISTRIEI

La 7 februarie 2008, Ion Cazacu şi alţi vreo 50 de oameni au fost îmbarcaţi într-un autocar spre Rusia. „Graniţa transnistreană am trecut-o fără ca transnistrenii să ne verifice actele. A intrat la ei doar Dima (Dumitru Bucico, angajatorul) cu vraful de paşapoarte, iar la vama ucraineană ni le-a dat înapoi. Apoi am mers mai departe până am ajuns la Belgorod, în Rusia", povesteşte bărbatul. Ion Cazacu, alături de alţi câţiva consăteni, a muncit pe pământurile satului Fedoseevka, în apropiere de Belgorod. Ei susţin că au fost cazaţi în nişte încăperi ale fostului colhoz - garaje, sediul brigăzii de tractoare, alte clădiri părăsite.

PAŞAPOARTELE, CONFISCATE

„Ne-au fost luate paşapoartele, pe care nu le-am mai văzut, iar a doua zi ne-au scos la lucru, la curăţit copaci. Ne supravegheau permanent, ca pe nişte deţinuţi. Era foarte frig, mulţi au răcit. Când i-am cerut lui Dima să ne cumpere medicamente, mi-a zis că încă n-am câştigat bani. I-ar când i-am cerut să sun acasă, m-a înjurat", îşi aminteşte Ion Cazacu. În mărturiile făcute ulterior pentru poliţie, majoritatea lucrătorilor au spus că munceau fără zile de odihnă, de la şapte dimineaţa până la nouă seara, doar cu scurte pauze de masă, pe ploaie şi prin noroi, fără să li se ofere haine speciale. „În aprilie, ne-au dus la prăşit căpşuni. Eram obligaţi mai întâi să plivim buruienile, în genunchi, apoi să prăşim. Un rând de 500 de metri îl terminam în două zile şi pentru asta urma să ne dea mai puţin de un dolar, deşi ei (angajatorii) primeau 30 de la prorietar", spune Ion Cazacu.

Omul îşi aminteşte cu groază de coşmarul trăit în acele zile. „Dima mă trezea în fiecare noapte, mă numea cu tot felul de vorbe urâte, mă lovea şi tot îmi aducea aminte că îi sunt dator. Nu-i plăcea că sunt prea îndrăzneţ şi mă ameninţa că, dacă voi încerca să fug sau să-l denunţ, mă va prinde şi mă va viola, îmi va rupe mâinile şi picioarele", povesteşte Ion Cazacu.

N-a mai răbdat însă şi, pe 13 aprilie, a fugit. „Am luat-o prin pădure şi m-am oprit abia peste vreo patru ore, într-un sat", spune bărbatul. L-au urmat apoi şi alţi oameni. Majoritatea au ajuns acasă trecând graniţele ilegal, ocolind posturile de control, pentru că nu aveau paşapoarte.

DE FRICĂ, N-AU APELAT LA POLIŢIE

De frică sau pentru că nu ştiau legea, foştii robi n-au mers imediat la poliţie să depună plângeri împotriva lui Bucico. De cazul lor au aflat totuşi ofiţerii serviciului operativ al Comisariatului General de Poliţie din Chişinău. La 3 martie 2009, oamenii legii au arestat-o pe Rodica Sandu, chiar în apartamentul său cu patru camere din Capitală, pe care tocmai îl cumpărase cu 63 de mii de euro. Acolo poliţia a găsit peste o sută de acte de identitate şi mai multe recipise cu împrumuturi de bani.

Poliţia susţine, de asemenea, că a găsit la Rodica Sandu mai multe paşapoarte ale oamenilor care se aflau în Rusia. Dumitru Bucico a fost dat în căutare, iar opt luni mai târziu a fost reţinut. Atât Rodica Sandu, cât şi Dumitru Bucico, au stat în arest preventiv câteva zile, după care au fost eliberaţi, iar acum au obligaţia de a nu părăsi ţara. Ei sunt învinuiţi în baza a trei articole din Codul Penal: 165 (trafic de fiinţe umane), 168 (muncă forţată) şi 360 (luarea, sustragerea sau tăinuirea documentelor).

UNELE VICTIME ŞI-AU SCHIMBAT DEPOZIŢIILE

Dosarul, examinat de Judecătoria raionului Floreşti, s-a împotmolit însă în prima instanţă. Acuzatorul Sergiu Creţu, procurorul adjunct al raionului, spune că până acum au fost audiate mai multe victime, doar că declaraţiile unora, făcute în instanţă, nu prea coincid cu cele făcute la poliţie. Totodată, majoritatea spun acum că nu mai au pretenţii faţă de inculpaţi, susţine procurorul, care exclude că victimele ar fi fost intimidate sau plătite pentru a-şi schimba depoziţiile.

ÎNCĂ O ŞEDINŢĂ AMÂNATĂ

La 11 februarie, Rodica Sandu şi Dumitru Bucico s-au prezentat, împreună cu avocatul lor, Silviu Burlacu, la cea de-a 22-a şedinţă în acest dosar. Au refuzat să vorbească cu ziariştii, supăraţi că altă dată nu le-ar fi reprodus exact declaraţiile. Păreau relaxaţi şi pregătiţi pentru o nouă amânare. Aşa şi s-a întâmplat. Procurorul a anunţat o nouă amânare, pentru 5 martie, pentru că iarăşi nu s-au prezentat patru victime şi un martor.

Unii nu sunt în ţară, alţii nu locuiesc la adresa indicată în acte. „Nu putem examina în lipsa lor. Nu am dreptul să folosesc declaraţiile victimelor făcute poliţiei, deoarece atunci nu s-a făcut confruntare cu inculpatul", afirmă procurorul Sergiu Creţu. La rândul lor, Ion Cazacu şi alte victime sunt obosiţi de procese şi aproape şi-au pierdut speranţa de a-i vedea după gratii pe cei care i-au transformat în robi

ACUZAŢII DE VIOL, DISPĂRUTE DIN DOSAR

În imprimările video pe care le-au făcut ofiţerii serviciului operativ al CGP în 2009, majoritatea victimelor au spus că Dumitru Bucico îi bătea şi că ar fi abuzat sexual mai multe femei. Procurorul Sergiu Creţu susţine însă că în dosar nu figurează astfel de acuzaţii. „În şedinţa de judecată nu s-a plâns nimeni că ar fi fost violat sau bătut", spune procurorul. La Procuratura Floreşti, care a preluat dosarul intentat la Chişinău, nici n-au ajuns imprimările operative făcute de poliţişti. Sergiu Creţu afirmă că nici nu ştia de existenţa imprimărilor, care urmau să fie fixate procesual ca să facă parte din dosar. Reprezentanţii CGP spun că nimeni dintre cei care au preluat dosarul nu le-a solicitat înregistrările video. Investigatia a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliştii pentru Drepturile Omului", desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice cu suportul Ambasadei SUA în Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite