Voronin: Filip califică drept merit al Guvernului faptul că Moldova primeşte din nou credite. Datoria externă de 6,5 miliarde de dolari nu este o mândrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al ţării, actualul lider al PCRM, Vladimir Voronin, a vorbit într-un interviu pentru tribuna.md despre cum a fost anul 2016 din punct de vedere politic. Comunistul trage concluzia că 2016 a fost un an pierdut pentru Republica Moldova.

„Prim-ministrul, Pavel Filip, a calificat drept merit al Guvernului doar o „realizare” şi anume, că organizaţiile financiare internaţionale din nou au început să dea Moldovei bani cu împrumut. Pe când creşterea datoriei externe a statului până la suma de 6,5 miliarde de dolari, vorbind delicat, nici pe departe nu poate fi considerată temei de mândrie”, afirmă Voronin.

Potrivit preşedintelui PCRM, preţul plătit de Guvernul de la Chişinău pentru a fi eligibil din nou să primească credite a fost prea mare. 

„Adoptarea Legii cu privire la restituirea miliardului furat nu de către cei implicaţi, ci de către populaţia ţării, reforma sistemului de pensionare, ordinara majorare a tarifelor, noua etapă în procesul de optimizare a sferei educaţiei, precum şi a sănătăţii, şi multe alte aşa-numite reforme… Ceea ce ne demonstrează, că actualul Cabinet de miniştri este un Guvern, care nu posedă nici competenţă, nici profesionalism, nu are un plan concret de scoatere a ţării din criză, de căutare a unor surse proprii de finanţare, de atragere a investiţiilor, de creare a noilor locuri de muncă, iar pe lângă asta, nu are viziune cu privire la perspectiva de dezvoltare a ţării”, a adăugat fostul şef de stat.

Vladimir Voronin susţine că are impresia că s-a revenit la situaţia anilor 90.

„Cu inumanele „reforme” dictate de FMI, cu banditism în structurile de stat şi cu un nivel peste orice limită al corupţiei. Astăzi, situaţia în ţară e poate şi mai proastă decât atunci. În anii 90, oamenii trăiau cu speranţa, că starea de lucruri va putea fi schimbată în mod radical. Acum, însă, majoritatea dintre ei şi-au pierdut această speranţă, iar mulţi văd pentru sine doar o singură perspectivă: să plece din ţară pentru totdeauna. Anume aşa arată fenomenul statului capturat: oamenilor li se ia totul – şi mijloacele de existenţă, şi încrederea în ziua de mâine, şi speranţa la schimbări spre bine”, a menţionat liderul comuniştilor, pentru tribuna.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite