Victor Ponta promite sprijinul României pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
donatie masini moldova victor ponta iurie leanca

Scopul comun al premierului român Victor Ponta şi al omologului său moldovean, Iurie Leancă, este ca în anul 2019 Republica Moldova să devină membru cu drepturi depline al Uniunii Europene. Premierul României a spus că ţara sa va face tot posibilul şi va acorda sprijinul necesar pentru atingerea acestui scop, fără niciun interes ascuns, transmite IPN.

Victor Ponta a declarat că vizita întreprinsă în Republica Moldova nu are nimic în comun cu cursa prezidenţială din România, în care s-a înscris şi domnia sa. „Nu zic că voturile moldovenilor cu cetăţenie română ar fi neimportante, însă nu pot influenţa rezultatul scrutinului în România, care are 19 milioane de alegători”, a declarat premierul român.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Victor Ponta şi-a exprimat mulţumirea faţă de felul cum au fost investite granturile oferite Republicii Moldova de către Guvernul României şi s-a angajat să ofere în continuare sprijin financiar pentru susţinerea proiectelor sociale. Deja au fost lansate discuţii privind reconstrucţia a două poduri peste râul Prut, la Leova şi Cantemir, distruse încă în timpul celui de-al doilea război mondial. La fel, urmează să fie oferit un grant de un milion de euro pentru reconstrucţia Sălii cu Orgă din Chişinău.

Referindu-se la problema energetică, Victor Ponta şi-a exprimat optimismul că în viitorul apropiat România va putea aproviziona în întregime cu gaze teritoriul Republicii Moldova. „Actualmente România exportă 15% din consumul de gaze naturale. Dar încă au loc lucrări pentru explorarea zăcămintelor din Marea Neagră. Mai sunt necesari în jur de 4 ani până la finalizarea lucrărilor. Atunci România va avea resurse suficiente pentru a acoperi în întregime necesităţile consumatorilor de la noi din ţară şi din Republica Moldova. Dacă totuşi se întâmplă ceva şi va fi sistată aprovizionarea Republici Moldova cu gaze la iarnă, România este gata să livreze cantitatea necesară”, a promis Victor Ponta.

Premierul de la Chişinău, Iurie Leancă, a ţinut să aprecieze relaţiile moldo-române drept excelente şi a spus că Moldova va prelua experenţa României în procesul de integrare europeană.  „Nu vrem să inventăm bicicleta şi vom merge pe căi bătătorite”, a conchis Iurie Leancă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite