Vadim Krasnoselskii: Noi ţinem minte cum România a ocupat Basarabia în 1918 VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a ţinut un discurs joi, 2 martie, la Dubăsari, în cadrul unor manifestaţii dedicate împlinirii a 25 de ani „de la agresiunea militară a Moldovei împotriva Republicii Moldoveneşti Transnistrene”. Krasnoselskii a lăudat retorica lui Igor Dodon vizavi de problema transnistreană, însă a criticat restul clasei politice de la Chişinău, subliniind că Tiraspolul nu uită istoria.

„Politicienii moldoveni îndeamnă poporul transnistrean şi conducerea Transnistriei să nu trăiască cu trecutul. Însă noi nu trăim cu trecutul, noi ţinem minte trecutul. Acestea sunt lucruri diferite. Noi ţinem minte că Rusia a adus pacea pe aceste meleaguri 225 de ani în urmă. Noi ţinem minte şi anul 1918, ocupaţia Basarabiei de către Regatul României şi jertfele ca urmare a acestei ocupaţii, la fel le ţinem minte. Noi ţinem minte şi anul 1941 şi holocaustul de la Dubăsari. Noi ţinem minte şi anul 1992 şi această zi de 2 martie. După care au urmat şi alte date, precum 1 aprilie, 19 iunie. Noi nu trăim cu trecutul, însă cei care nu-şi cunosc istoria nu au dreptul la viitor”, a declarat Krasnoselskii.

Preşedintele nerecunoscut a salutat „îndemnurile şi gândurile preşedintelui Moldovei, Igor Dodon, în încercarea de a soluţiona problemele noastre, economice, umanitare. Desigur că noi tindem spre un compromis, însă ne este foarte greu fiindcă există multe acţiuni unilaterale”.

El a mai adăugat că înalţi politicieni de la Chişinău numesc participanţii moldoveni din conflictului armat de pe Nistru drept luptători pentru democraţie.

„Stranie luptă pentru democraţie să ucizi propriul tău popor. Nouă o astfel de democraţie nu ne trebuie”, a subliniat Vadim Krasnoselskii.

Amintim că pe 2 martie, pe teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de Chişinău, este comemorată Ziua respingerii marii agresiuni a Republicii Moldova împotriva Transnistriei, după ce Vadim Krasnoselskii a semnat pe 18 februarie curent un decret în acest sens. Tot pe 2 martie, la Chişinău, este comemorată Ziua memoriei, instituită prin votul Parlamentului în aprilie 2010. Zi de comemorare a celor căzuţi în conflictul armat din 1992 pentru apărarea integrităţii şi independenţei Moldovei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite